Hyppää sisältöön

Ryti-Tyttöä kuningatarkilpailussa ohjastava Jonny Länsimäki: "Tärkein hevonen urallani"

Kuninkuusravien varsinaisia tähtiä ovat luonnollisesti hevoset, mutta myös niiden ohjastajilla on erityinen rooli. Tänä vuonna Kuninkuusravien pääkilpailuissa ajaa neljä alle 30-vuotiasta ohjastajaa, joista yksi on 24-vuotias Jonny Länsimäki.

1L5A1091
Jonny Länsimäki ja Ryti-Tyttö juhlivat viime vuoden Kuninkuusraveissa mailin matkan voittoa. Kuva: Hippos/Lotta Kosonen

Kuninkuusraveihin Länsimäen vie ohjastajana kolmatta kertaa huipputamma Ryti-Tyttö. Ohjastajan tehtävä poikkeaa huomattavasti tavallisen ravilähdön ohjastamisesta. Rata-arvonnat eri matkoille vaikuttavat ohjastajien taktiikkaan, ja lisäksi täytyy ottaa huomioon kilpailun vaativuus.

”Kunkkareissa mietin miten muut ajavat ja miten siinä hevosseurassa pitää itse ajaa. Tärkeintä on, että hevoselta ei pyydä liikaa ensimmäisillä matkoilla, koska yksittäisen lähdön sijoitus ei ole ratkaiseva. Viimeiseen osamatkaan täytyy olla voimia jäljellä”, Länsimäki pohtii.

Kuninkuusraveissa kilpailevat usein kokeneet ohjastajat, mutta Länsimäki oli itse vain 21-vuotias osallistuessaan ensimmäisen kerran kuningatarkilpailuun.

”Olen oppinut edellisistä kilpailuista aina jotain uutta. Ja viime vuonna oli mahtavaa voittaa yksi osalähtö. Luulen, että paljon minua nuoremmat ohjastajat eivät ole saaneet sitä kokea”, hän kertoo.

Ohjastajia otsikkoihin tuovat hyvät hevoset, ja Ryti-Tyttö onkin auttanut nuorta ohjastajaa uralla eteenpäin.

 ”Se on tietysti tärkein hevonen minun urallani. Olen päässyt ajamaan näin hyvällä suomenhevostammalla isoja lähtöjä. Ryti-Tyttö piristää paljon minun omaa raviurheiluani”, Länsimäki kertoo hevosen merkityksestä hänelle.

Länsimäellä ja Ryti-Tytöllä on kuuden vuoden kokemus toisistaan, ja valjakon saumaton yhteistyö on tuottanut useita voittoja ja yli 100 000 euroa tienestejä. Hienossa hevosessa yhdistyvät rauhallisuus ja tarvittava temperamentti.

”Se on ihmiselle kiltti käsiteltäessä ja ajaessa. Tamman ehdottomasti paras puoli on sen kilpailupää. Se yrittää aina parhaansa, päivästä riippumatta”, hän kehuu.

Länsimäellä on myös pelkkää lainaohjastajaa isompi rooli Ryti-Tytön elämässä. Hän ajaa tammalla hiittiä ja on paljon yhteyksissä taustajoukkoihin, joista on tullut hänelle myös ystäviä. Hevosen omistavat Kai Pajala, Marko Taittonen ja Olli-Matti Porola, joka myös valmentaa sitä.

”Ensin ei tunnettu ollenkaan, enkä edes tiedä miksi juuri minä valikoiduin Ryti-Tytön kuskiksi. Nykyään suunnitellaan tamman asioita ja jutellaan paljon muustakin kuin hevosista”, ohjastaja kertoo.

Ryti-Tytön valmistautuminen Kuninkuusraveihin on sujunut viime vuonna hyväksi havaitulla tavalla. Edellisen kerran tamma kilpaili juhannuksena, jonka jälkeen on valmistauduttu täysillä kohti Lahtea.

”Ajoin tammalla viikko sitten hiittiä, jossa se tuntui normaalin hyvältä. Hevonen menee kaikki matkat, häviämään emme lähde”, Länsimäki lupaa.

Kuninkuusraveilla ja suomenhevosella on suuri merkitys suomalaiselle ravikansalle. Myös Länsimäelle on erityistä päästä ohjastamaan juuri kuningatarkilpailussa.

”Se on perinteinen kilpailu, jossa yleisön paljous tuo aivan erityisen fiiliksen. Pääkilpailun voittaminen saattaa olla jopa isointa, mitä ohjastaja Suomessa voi voittaa. Ja suomenhevosista minä tykkään, niitä saisi olla omassakin tallissa enemmän. Hevosina ne ovat enemmän omia persoonia”, Seinäjoella hevosia valmentava Länsimäki kertoo.

Ryti-Tyttö Mobiilihepassa >

Jonny Länsimäki >

Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3.8. 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4.8. 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen.

Lue myös:

27.7.2019 Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen ensimmäisten osamatkojen lähtöradat selvillä

26.7.2019 Rääkkylässä kasvaa huippuhevosia – Taisto ja Mari Rautiaisen kolme kasvattia Kuninkuusravien seppelejahtiin