Hyppää sisältöön

Ruotsin mestaruudesta tuplavoitto Suomeen

Äbyn raviradalla ajettiin Ruotsin mestaruusravien yhteydessä myös Ruotsin mestaruus A-kategorian poneille. Suomesta Ruotsiin matkasi kahden ponivaljakon joukkue taustavoimineen. Kotiin tuomisina oli upea tuplavoitto Pomona II:n uusiessa tällä kertaa Oona Halmeen ohjastamana viime vuoden Ruotsin mestaruutensa Maria Kiukkaan ohjastaman Smedens Max Speedin viedessä hopeamitalin. Kolmanneksi sijoittui isäntämaan Månstorps Pagadee.

A-kategorian ponien Ruotsin mestaruus ajettiin ravipäivän neljännen ja viidennen lähdön välissä. Suomessa ponilähdöt ajetaan aina ennen ravien ensimmäistä lähtöä. Myös kotimaassa on kokemusta 2000-luvun lopulta ponien suurkilpailujen ajamisesta ravien keskellä, sillä Poni Suur-Hollola Lahden Jokimaalla ajettiin useampana vuotena juuri ennen hevosten Suur-Hollola päälähtöä. Kokemukset siltä ajalta ovat hyviä ja tavoitteena onkin saada myös Suomessa ponien ja nuorten ohjastajien suurimmat lähdöt arvoiselleen paikalle osaksi isompien ravitapahtumien varsinaista pääohjelmaa.

Pienmestarusu 2018
Oona Halme, Pomona II ja osaomistaja Emil Havulehto voittotunnelmissa Mikkelin Pien Mestaruuden 2018 voittajaesittelyssä. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää.

- Åbyssä on todella hienot puitteet ja järjestelyt. Oli todella hienoa ajaa lähtö keskellä raveja, yleisö kannusti ja huusi radan varrella kuten isojenkin hevosten lähdöissä, tunnelma oli todella hieno, kertoo Oona Halme ravien tunnelmista.

Oona Halmeen ohjastamalla ja Mats Havulehdon valmentamalla Pomona II:lla oli ennestään plakkarissaan kolme kakkosta Ruotsin mestaruudesta ja nyt saavutuksena oli toinen Ruotsin mestaruus.

- Ihan huikee fiilis näin lähdön jälkeen! Pomona II ei ollut raviltaan tänään täysin sataprosenttinen, mutta tänään poni halusi voittaa, ja oli todella hyvä. Juoksunkulun päätti tänään poni ja matkavauhti pysyi koko ajan tasaisen kovana, mikä sopi meille hyvin, summaa Oona Halme voittojuoksun jälkeen.

Smedens Max Speed oli ensimmäistä kertaan osallistumassa Ruotsin mestaruuteen ja tuloksena oli hieno kakkossija Maria Kiukkaan ohjastamana.

- Todella hienot fiilikset meillä kaikilla! Matka on mennyt hyvin ja tämä oli hieno päätös reissulle. Ajattelimme etukäteen, jos kaikki menisi tosi hyvin, poni voisi olla kolmen joukossa. Järjestelyt ja puitteet ovat täällä Ruotsissa ihan mahtavat. Huomenna aamulla lähdetään kohti Tukholmaan, kertoo Smedens Max Speedin omistaja-valmentaja Henriikka Rantanen.

Äbyssa ravattiin myös Montén Ruotsin mestaruus, jossa Joni-Petteri Irrin omistama ja valmentama sekä Jenni Kaijan ratsastamana Licence Holder sijoittui neljänneksi ajalla 13,7a. Lähdössä Ruotsin mestaruuden vei Per Lennartsonin valmentama Order To Fly ja Jenni Åsbergin ratsastamana ajalla 13,4a.

Katso A-ponien Ruotsin Mestaruus TÄSTÄ

Teksti: Helena Hyvämäki-Mäenpää