Hyppää sisältöön

Ruotsalainen Lukas L Svedlund on kokelasohjastajien Euroopan mestari – Suomen Riku M Lindgrenille pronssia

Lukas L Svedlund voitti mestaruuden

Lukas L Svedlund voitti kokelasohjastajien Euroopan mestaruuden. Kuva: Juho Hämäläinen

Vermossa järjestettiin neljän osalähdön kokelasohjastajien EM-kilpailu. Kokelasohjastajalla tarkoitetaan ohjastajaa, joka työskentelee ammattivalmentajan tallilla. Ruotsin Lukas L Svedlund voitti yhden osalähdön ja keräsi muistakin osalähdöistä hyvin pisteitä, mikä siivitti hänet Euroopan mestariksi. Suomea edustanut vieremäläinen Riku M Lindgren ohjasti EM-pronssia.

Svedlundin kilpailu alkoi heti positiivisesti, kun hän ohjasti Mr Capiton neljänneksi. Seuraavassa osalähdössä Svedlundilla oli jo ennakkoon yksi lähdön parhaista hevosista. Sirpa Tienhaaran valmentama Mister Lane kiitti Svedlundia hyvästä ajosta ja kiri loppusuoralla voittajaksi. Kolmas osalähtö tuotti Svedlundille kakkossijan Caviar Creationilla. Viimeisestä osalähdöstä tuli kilpailun huonoin sijoitus, kun ruotsalaisen ajokki oli vasta kahdeksas. Muiden lähtöjen hyvät pisteet kuitenkin riittivät voittoon asti.

”Todella mahtavaa, että sain voittaa. Oli hyvät mahdollisuudet jo etukäteen, mutta en olisi uskonut, että voitan. En ole vielä edes tajunnut, että todella voitin. Yhdessä lähdössä en pystynyt voittamaan suomalaista (Lindgreniä), mutta pisteeni riittivät kuitenkin”, Svedlund kertoi.

EM-kilpailuihin saivat osallistua korkeintaan 25-vuotiaat kokelasohjastajat. 22-vuotias Svedlund työskentelee ammattivalmentaja Markus B Svedbergin palveluksessa. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat tiukasti raviurheilun parissa.

”Haluan alkaa ammattivalmentajaksi tulevaisuudessa. Ehkä muutaman vuoden kuluttua voisin olla valmentaja”, Svedlund totesi.

Kokelasohjastajien Euroopan mestaruuksia on aiemminkin voitettu Ruotsiin, mutta edellisestä mestaruudesta oli aikaa jo 15 vuotta. Silloin mestaruuden vei nykyään Ruotsin parhaimpien valmentajien ja ohjastajien joukkoon kuuluva Johan Untersteiner. Muita ruotsalaismestareita ovat esimerkiksi Erik Adielsson ja Per Lennartsson, raviurheilun huippuammattilaisia hekin.

”Toivon, että pääsen yhtä pitkälle kuin hekin”, Svedlund sanoi.

Hopealle ohjasti Irlannin Oisin Quill, joka voitti viimeisen osalähdön. Suomen Riku M Lindgren onnistui voittamaan yhden osalähdön hevosella Wishing Dreams. Lindgrenin hyvät ohjastukset toivat hänelle EM-pronssia.

”Kokonaisuutena meni hyvin. Oli hienoa edustaa Suomea. Erityisen hyvä oli, että sain edustaa nyt, kun kilpailut järjestettiin täällä Suomessa”, Lindgren kertoi.

Ennen viimeistä osalähtöä Lindgren oli toisena, mutta hänen ajettavansa Holy Jack ei saanut ajoissa kiritiloja, ja hevonen jäi viidenneksi ja näin lähdön voittanut Quill ohitti hänet kokonaiskilpailussa.

”Viimeisessä lähdössä jäi jossiteltavaa hieman, olisin voinut olla siinä pari pykälää korkeammalla paremmalla tuurilla”, Lindgren totesi.

Lindgrenin kokonaissaldo EM-kilpailuista oli voitto Wishing Dreamsilla, vitossijat Red Rock Canyon Åsilla ja Holy Jackilla ja kahdeksas sija Steely Stridella.

Tulokset, kokelasohjastajien EM-kilpailut

1. Lukas L Svedlund, Ruotsi 39 pistettä

2. Oisin Quill, Irlanti 36

3. Riku M Lindgren, Suomi 31,5

4. Julia Tarasenko, Venäjä 28

5. Massimo Arickx, Belgia 25

6. Jeronimo Andreu Fuster, Espanja 24,5

7. Marciano Hauber, Alankomaat 22

8. Nicklas Korfitsen, Tanska 22

9. Lars Fredrik Kolle, Norja 22

10. Nicolas Richard Brossard, Ranska 20

11. Peter Erdei, Unkari 19