Hyppää sisältöön

Ruokavirasto: Passien säilytykseen ja lääkekirjanpitoon tarvitaan vielä tarkkuutta

Ruokaviraston kolmas hevostallien lääkekäytön valvontavuosi toi valitettavasti edelleen esiin puutteita monilla tarkastetuista talleista. Käynnellä tarkistettiin lääkekirjanpidon lisäksi myös tallilla pidettyjen hevosten tunnistusasiakirjat eli hevospassit.

Kuva: Suomen Hippos

Ruokaviraston valvontaprojekti paljasti paljon kehitettävää tallien lääkekäytössä ja lääkekirjanpidossa. Elintarviketurvallisuuden kannalta merkittäviä puutteita todettiin 46 %:lla talleista. Lääkekirjanpidosta puuttui muiden muassa tietoja varoajoista, ja passeista puuttui yksittäisiä teurastuskielto- tai 6 kuukauden varoaikamerkintöjä tai ei tiedetty, mille hevoselle tallilla oleva teuraskieltovalmiste oli käytetty.

Passien säilytyksessä puutteita oli edellisvuoden tapaan, mutta 53 %:lla talleista olivat kaikki passit tarkastettavissa. Usein tallilta puuttui vuokratulla tallipaikalla olevien hevosten passeja.

Kaikilla hevosilla pitää olla virallinen tunnistusasiakirja eli hevospassi. Passin on oltava aina siellä missä hevonenkin on, ja sen on seurattava hevosta myös kuljetuksen aikana. Laitumella tai liikutettavana olevien hevosten passi on voitava esittää viivytyksettä. Passit tulee säilyttää talleilla huolellisesti esimerkiksi lukittavissa kaapeissa. Passien säilyttäminen hevosen omistajan kotona ei ole mahdollista, ellei koti ole hevosen pitopaikan välittömässä läheisyydessä.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.