Hyppää sisältöön

Riihimäen kesäraveissa raviurheilusta innostunut Sakari Talikka hakee kauden toista Salamakypärien osalähtövoittoa

Sakari Talikka Powerparkin raviradalla

Sakari Talikka osallistuu Salamakypäriin ensimmäistä kertaa. Kuva: Anni Järvinen

Salamakypärien tiivis heinäkuu saa jatkoa Kaustisella. Kauden viides osalähtö ajetaan lauantaina, ja kilpailusarjan ensikertalainen, Pihtiputaalla asuva Sakari Talikka hakee jo kauden toista osalähtövoittoaan.

Salamakypärissä ensimmäistä kertaa mukana olevan Talikan hevostarina poikkeaa muista osallistujista. Muut Salamakypärät ovat saaneet innostuksen lajiin perheensä tai sukulaistensa kautta, mutta Talikan perheessä asiat ovat päinvastoin, hänen vanhempansa ovat alkaneet kiinnostua lajista Talikan innostuttua hevosista syvemmin. Talikan tie raviurheilun ammattilaiseksi on lähtenyt Riihimäen raviradalta. Paikkakunnalta kotoisin oleva Talikka oli noin 11-12-vuotias, kun hän innostui hevosista käytyään Riihimäen raveissa.

”Aluksi aloitin ratsastuksen, jota harrastin muutaman vuoden. Sitten päädyin ravitalleille, joilla pääsin auttamaan. Ensin ajoin poneilla ja sitä kautta sain oppia”, Talikka kertoo.

Talikka innostui niin paljon hevosista, että hän suuntasi peruskoulun jälkeen Ypäjän Hevosopistoon opiskelemaan hevosenhoitajaksi. Melko nopeasti hevosiin tutustumisen jälkeen Talikalla oli selvä näkemys siitä, että hänestä tulee ravialan ammattilainen. Mikään muu ala tai ammatti ei kiinnostanut Talikkaa niin paljon kuin raviurheilu, joten koulun valinta oli helppoa.

”Olin tästä niin innostunut, eikä päivääkään ole tarvinnut katua valintaa. Hevosopistolla pääsin vielä enemmän tutustumaan isoihin ravihevosiin. Työharjoitteluni tein Markku Niemisellä ja Pekka Korvella, ja heiltä oppi vaikka kuinka paljon siitä, miten hevosia hoidetaan ja valmennetaan. Koululla oppia sain Ilkka Korvelta ja viimeisenä vuonna Aripekka Pakkaselta”, Talikka kertaa kouluaikojaan.

Koulun jälkeen oli Talikan vuoro lähteä armeijaan. Sieltä päästyään hän tarvitsi työpaikan, ja samaan aikaan Antti Ojanperällä oli ilmoitus avoimesta työpaikasta.

”Soitin Antille ja seuraavana päivänä hän kysyikin, milloin pystyisin aloittamaan. Päätin lähteä katsomaan, miltä siellä näyttää”, Talikka kertoo vuoden 2020 alkupuolella tapahtuneesta muutostaan Pihtiputaalle.

Talikan mukaan Antti Ojanperä eroaa työnantajana muista hänen itse kokemistaan paikoista. Ojanperän tallilla kaikki työntekijät hoitavat kaikkia hevosia, eikä kenelläkään ole erikseen määriteltyjä passihevosia eli hoitohevosia. Ojanperän tallissa näkee myös koko ravihevosten kirjon.

”Täällä on hevosia laidasta laitaan, on nuoria ja vanhempia, suomenhevosia ja lämminverisiä. Itse teen kaikkea täällä. Ihan tavallisia tallitöitä, ruokin aamulla hevoset ja yhdessä me kaikki ajamme myös tallin hevosten treeniajot. Lisäksi kengitän, erityisesti nyt, kun Antti on poissa tallilta”, haastattelua tehdessäkin hevosta kengittävä Talikka sanoo.

Talikalla ei jää töiden ulkopuolella paljoa vapaa-aikaa, mutta töissä hoidettavien hevosten lisäksi hänellä on myös oma hevonen BWT Mirage. Talikka valmentaa 12-vuotiasta ruunaa itse ja toistaiseksi valjakon paras sijoitus on ollut kolmas.

”Se asuu myös tässä Antilla. Viime syksynä BWT Mirage tuli tähän tallin pihaan, ja minulle sanottiin, että siinä on sinulle hevonen. Ei ollut tarkoitus ostaa hevosta, mutta niin siinä nyt kävi. Ensin treenasin sitä, ja keväällä päästiin pari starttia ajamaan. Sen jälkeen tuli pieniä murheita, mutta kyllä vielä kesän aikana olisi tarkoitus taas kilpailla”, Talikka kertoo.

Ensimmäinen kausi Salamakypärissä on lähtenyt Talikalla vaihtelevasti liikkeellä. Neljästä osalähdöstä hän on ajanut kolme, koska edellisestä Lahden osalähdöstä hänen ajokkinsa jäi pois. Talikka voitti Oulussa ajetun Salamakypärät-osalähdön Ojanperän valmentamalla Cover Princella. Kahdessa muussa ajetussa osalähdössä Talikka on ollut häntäsijoilla.

Ennen Kaustisen osalähtöä Talikka on pistetaulukossa sijalla kahdeksan, 12 pistettä jäljessä johtavaa Patri Filatoffia. Sarja on kuitenkin lähtenyt käyntiin erittäin tasaisesti, jokaisessa osalähdössä on ollut eri voittaja. Kaustisella Talikka ohjastaa Timo Salmelan valmentamaa Blue Catesia, joka on voittanut kuusi uransa 21 lähdöstä, joten menestystä voi olla luvassa myös Salamakypärien lähdössä.

”Hevonen on minulle vieras, mutta katsoin sen edellisiä juoksuja. Kahdessa viimeisessä se on ollut toinen ja näytti hyvältä. Siksi minulla on jonkinlaisia odotuksia lähdöstä”, Talikka kertoo.

Tulevaisuudessa Talikka voisi kuvitella lähtevänsä käymään myös ulkomailla nähdäkseen raviurheilua laajemmin. Kaukaisemmassa tulevaisuudessa siintää haave omasta tallista.

”Haluaisin olla ohjastaja ja valmentaja, koska tykkään tehdä molempia”, Talikka päättää.

Kaustisen osalähdön jälkeen Salamakypärät jatkavat kilpailemista heti seuraavana viikonloppuna, St Michel -ravien sunnuntaina Mikkelissä. Kaustisen osalähtö ajetaan lauantaina ravien neljäntenä lähtönä.

Pistetilanne 4. osalähdön jälkeen

1. Patri Filatoff 38 pistettä
2. Jere Hurme 35
3. Mats Havulehto 32
4. Oona Halme 31
5. Tino Paldan 30
6. Terno Grönstrand 28
7. Kaisa Mikkola 27
8. Milla Markkanen 26
8. Sakari Talikka 26
10. Vilja Kivinen 24
11. Anette Antti-Roiko 23
12. Riku Lehtonen 21