Hyppää sisältöön

Reino Palomäen valmentama An-Dorra on valmis Tammakriteriumiin – ”Se tuntuu niin ihmeelliseltä hevoselta”

Teivon raviradalla juostaan lauantaina 8.8. peräti kaksi suurkilpailua, kun 3-vuotiaiden lämminveristen Tammakriterium sekä lämminveristen Suurmestaruus kilpaillaan samana päivänä. Tasokkaan Tammakriteriumin yksi suurimmista ennakkosuosikeista on Reino Palomäen valmentama An-Dorra.

An-Dorra  Hannu Torvinen Suur-Hollola kuva Iita-Maria Ahtiainen
An-Dorra metsästää lauantaina uransa suurinta täysosumaa. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Syksyn ravikilpailukalenteri on täynnä tasokkaita ikäluokkalähtöjä. Tulevana lauantaina tulevaisuuden tähdet kohtaavat Teivon raviradalla, jossa järjestetään perinteinen 3-vuotiaiden lämminveriravureiden Tammakriterium.

Lähtöauton taakse ryhmittäytyy mm. Pekka Korven valmentama Magical Princess, joka esitti alkukauden aikana upeita esityksiä Ruotsissa. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Sahara Kellyanne sekä Juho Ihamuotilan tallin Wishing Dream taas starttaavat kilpailuun tuoreina karsintavoittajina. 

Lähdön yksi valovoimaisimmista tähdistä on Reino Palomäen valmentama An-Dorra, joka esitteli jo viime vuonna kykyjään. An-Dorra pyyhkäisi Tammakriteriumin karsinnassa päätöspuolikkaan 09,5-vauhtia, ja lauantaina tamma lähtee hakemaan Teivosta uransa suurinta täysosumaa.

Pian 85-vuotta täyttävän Palomäen elämän varrelle on mahtunut lahjakkaita ravureita, mutta nuori huippuravuri saa pitkän linjan hevosmiehenkin sanattomaksi.

”Hevonen oli niin hyvä viimeksi hiitillä Jokimaalla, että tuli kyynelet silmiin. Ajoin 3100 metrin lenkin, ja ajamista seuranneet kellottivat viimeiset 700 metriä 08-vauhtia. Sanoivat minulle tuolloin, että sinulla on hirmuinen hevonen”, kertoi talliltaan tavoitettu Palomäki liikuttuneena.

An-Dorran uran avausvoitto viime lokakuulta oli ensimmäisiä osoituksia tamman lahjakkuudesta. Jo tuolloin Palomäki kertoi lähdön jälkeen, että tässä on lahjakkuus, jollaista ei ole hänen uran varrelleen sattunut. Kehitystä vuoden takaisiin on tullut huomattavasti lisää.

”Se on aikuistunut vuoden aikana ja kun on saatu varusteet kohdalleen, niin se on innostanut sitä vielä. Nyt se ei yhtään kampea sisälle päin tai paina ohjille. Se on niin hyvään kuntoon tulossa. Lauantaina vaikka se kävelisi maaliin, niin en ole niin hyvää hevosta ajanut kuin viimeksi hiitillä An-Dorraa. Muut voivat olla vielä parempia, mutta sille minä en voi mitään”, kertoo Palomäki.

Lauantaina An-Dorran rattailla jatkaa Jukka Torvinen, joka on vakiintumassa huippulahjakkuuden hovikuskiksi. Ohjastajaan riittää luottoa.

”Jukka sopii sille erinomaisesti. Hän on ystävällinen ja avulias kaveri, joka saa minun puolesta ajaa hevosta myös jatkossa.”

Lauantaina An-Dorra kiihdyttää matkaan loistavalta lähtöpaikalta. Tamma ei ole valmentajansa mukaan riippuvainen juoksupaikoista, ja tarvittaessa nopeutta kiihdytykseenkin löytyy.

”Hyvin se avaa, jos on tarvetta. Ja vaikka ei pääsisi keulaan, niin kuolemanpaikalta ja toisesta parista ulkoa sillä ei ole mitään hätää. Jos lähdössä mennään tasaisen kovaa 12-tahtia, niin eiköhän nuo jyvät erotu akanoista”, pohti Palomäki lauantain mahdollista juoksunkulkua.

An-Dorran emälinjat juurtuvat pitkälle Palolan tilan historiaan. Tammalupauksen emä An-Amanda on tehnyt siitoksessa upeaa jälkeä, ja kaikki yhdeksän jälkeläistä ovat esiintyneet voitokkaasti kaviourilla. Lisäksi jokainen jälkeläinen on juossut alle haamumaileri ajan 14,6. 

An-Dorrasta puhuttaessa Palomäki ei säästele kehuja, mutta mistään kalatarinoista ei ole hevosen kohdalla kyse.

”En yhtään lisää tai liioittele. Se tuntuu niin ihmeelliseltä hevoselta, että en tiedä miten semmoinen minun kohdalle on sattunut”, sanoo Palomäki.

Suurmestaruus kruunaa lauantain - Koivusen tallista mukana peräti kaksi karsintavoittajaa

Lämminveristen Suurmestaruudesta sopii odottaa tiukkaa kamppailua lähtökiihdytyksestä alkaen. Ari Vianderin valmentama Le Gros Bill tunnetaan nopeana lähtijänä, mutta vauhtia riittää myös viereiseltä radalta starttaavalta Harri Koivusen tallin Sobel Conwaylta.  Keulapaikan kohtalo ratkaistaan luultavimmin näiden valjakoiden kesken. Molemmat nappasivat omien karsintalähtöjen voitot vakuuttavien keulajuoksujen päätteeksi.

Kolmannessa karsintalähdössä olikin sitten tasaisempaa, kun peräti kolme hevosta kellotti saman maaliintuloajan. Lopulta voittajaksi julistettiin Harri Koivusen tallin Ricocone, joka järjesti hirmukirin maalisuoralla. Toisena maaliin saapui Religious ja kolmantena viime vuoden Suurmestaruuden voittanut Lexus Dream. Finaalissa nähdään lisäksi mm. Suur-Hollola-ajon kakkonen Hotshot Luca sekä Kavioliigaa alkukauden aikana hallinnut T.Rex. 

Lämminveristen Suurmestaruus kilpaillaan 2100 metrin ryhmäajona, ja voittajalle on luvassa muhkea 27 000 euron ykköspalkinto.

Teivon lauantairavien ensimmäinen lähtö starttaa 13.37. Tammakriteriumin finaali ajetaan iltapäivän yhdeksäntenä lähtönä kello 16.20 ja ravien viimeisenä lähtönä nähdään lämminveristen Suurmestaruus, joka lähtee matkaan kello 16.52. Ravien päälähdöt ovat nähtävissä suorana antennitelevision kanavapaikalta 26 sekä Veikkauksen TotoTV:stä. Lisäksi Ruutu+ sekä C More -palvelut näyttävät ravit suorana.


Lähtölista, Tammakriterium 2020

Lähtölista, lämminveristen Suurmestaruus 2020