Hyppää sisältöön

Raviurheilun uusi pääsarja starttaa – tästä Kavioliigassa on kyse

Kavioliiga on syksystä kevääseen jatkuva sarja avoimen eli kovimman tason kylmä- ja lämminverisille hevosille. Kavioliigan avauspisteet jaetaan 7. syyskuuta 2019 Oulussa. Historian ensimmäiset Kavioliiga-mestarit ovat selvillä keväällä 2020.

Matias Salo tähtää Kavioliigan ensimmäiseen kauteen kuvan Farzad Bokolla sekä Vermossa keskiviikkona kolmanneksi sijoittuneella Pajas Facella. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Kavioliiga luo raviurheiluun uudenlaista sarja-ajattelua, jolla halutaan helpottaa lajin seuraamista ja tarjota lajin seuraajille uutta tartuntapintaa. Kun sekä hevosia, ohjastajia että muita taustajoukkoja seurataan pistepörsseistä, saadaan raviurheilun tähtiä nostettua luontevasti esiin ja tehtyä heitä tutuiksi myös suurelle yleisölle. 

Kavioliiga kirkastaa yleisölle myös sitä, mitkä lähdöt ovat tasokkainta suomalaista raviurheilua syksystä kevääseen. 

”Näin tarjoamme erityisesti talvikauden ravien huippu-urheilun helposti hahmotettavana pakettina”, Suomen Hippoksen viestintäpäällikkö Suvi Hakkarainen kertoo. 

“Ravihevosten taustalta löytyy upeita tarinoita ja henkilöitä, joita nostetaan tulevan pääsarjan myötä esille. Kavioliigan verkkosivuilta päästään seuraamaan esimerkiksi hoitajien ja kasvattajien pistepörssiä. Erilaisia ulottuvuuksia, joista kertoa, on todella paljon.“

Sarja alkaa Oulusta lauantaina 7. syyskuuta, ja kausi 2019–2020 huipentuu Tampereella 23. toukokuuta 2020. Kauden aikana molemmille roduille järjestetään 18 osakilpailua ja kolme Kavioliiga Grand Prix’ta. 

Jokaista Kavioliiga Grand Prix’ta edeltää kuusi osakilpailua, joista hevoset keräävät pisteitä. Pistelaskutapa on tuttu Formula 1 -kilpailusarjasta. Yhdeksän osakilpailuista eniten pisteitä kerännyttä hevosta sekä yksi yleisöäänestyksen voittanut hevonen saavat oikeuden osallistua Grand Prix’hin. Kuhunkin Grand Prix’hin kerätään pisteitä ainoastaan sitä edeltäneestä kuudesta osakilpailusta. 

Kavioliigan mestareiksi kruunataan se lämminverinen ja kylmäverinen hevonen, joka on kerännyt koko kauden aikana eniten pisteitä. Pelkkien Grand Prix -lähtöjen menestyjät eivät siis välttämättä ole automaattisesti korkeimmalla pistepörssissä kauden lopussa. Osallistumisoikeuden hakeminen osakilpailuista sekä osallistuminen Grand Prix -lähtöihin kuitenkin houkuttelee, sillä ensimmäisestä kahdesta Grand Prix’sta on tarjolla kaksinkertaiset ja viimeisestä, koko kevään huipentavasta Grand Prix’sta kolminkertaiset pisteet. Grand Prix -lähtöjen ensipalkinto on aina vähintään 20 000 euroa. 

Kavioliigan mestarit palkitaan Herman Joutsenen suunnittelemilla upeilla kiertopokaaleilla sekä rahapalkinnoilla. Mestarit ansaitsevat myös paikan Kavioliiga Hall Of Famesta. Lisäksi Kavioliigan pistepörssien voittajat palkitaan tuotepalkinnoilla. 

Matias Salo tähtää Kavioliigaan Farzad Bokolla ja Pajas Facella

Iittiläinen ravivalmentaja Matias Salo katsoo kohti lauantaina 7. syyskuuta alkavaa Kavioliigaa innostuneella fiiliksellä. Salon tallista Kavioliigaan kaudella 2019–2020 tähtäävät avoimen tason lämminverihevoset Farzad Boko ja Pajas Face. 

Pajas Face kilpaili viimeksi tämän viikon keskiviikkona Vermon raviradalla ja sijoittui kolmanneksi. Salo kertoo, että Pajas Face osallistunee jo lähiviikkojen Kavioliiga-osakilpailuihin. Farzad Boko on parhaillaan lyhyellä huoltotauolla.

”Farzad Bokolle Kavioliiga ja liigan aikataulu sopivat kuin nenä päähän”, Salo toteaa. ”Kesä ei mennyt ehkä kaiken kaikkiaan kuten toivottiin ja suunniteltiin, joten nyt voidaan tähdätä näihin talven lähtöihin.”

Valmentaja löytää sarja-ajattelusta monia positiivisia puolia. Hänestä on myös hyvä, että yksi kausi on jaettu kolmeen kokonaisuuteen, jotka huipentuvat Grand Prix -lähtöihin. Ravihevoset ovat huippu-urheilijoita, jotka vaativat myös taukoja kilpailemisesta, kuten ihmisurheilijatkin. 

”Kavioliigassa on se hyvä puoli, että hevonen voi olla talvella tauolla ja osallistua esimerkiksi vasta kevään lähtöihin, mutta silti taistella mestaruudesta. Minusta Kavioliiga suosii siis talvi- ja kesähevosia yhtä paljon, monenlaisella hevosella on mahdollista osallistua.”

Kavioliiga-kauden 2019–2020 Grand Prix -tapahtumat järjestetään 16.11.2019 Vermo Areenalla ja Seinäjoen raviradalla, 29.2.2020 Lahden Jokimaalla ja 23.5.2020 Tampereen Teivossa. 

Vermo Areenan toimitusjohtaja Heikki Häyhä ottaa ensimmäisen Kavioliiga Grand Prix -isännöintivuoron vastaan ylpeänä.  

”Se on upea mahdollisuus. Meille on tärkeää rakentaa ravitapahtumasta mahdollisimman monipuolinen ja hyvä”, hän sanoo. ”Uskon vahvasti, että Kavioliiga madaltaa uusille ihmisille kynnystä tulla lajin pariin.”

Lue lisää osoitteesta kavioliiga.fi!

Pistepörssit, Kavioliigan säännöt, syksyn osakilpailukalenterin sekä tuoreimmat uutiset löydät osoitteesta kavioliiga.fi.  

Ota seurantaan myös Kavioliigan somekanavat. Löydät raviurheilun uuden pääsarjan Facebookista, Twitteristä ja Instagramista nimellä Kavioliiga. 

Lisätietoja:

Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
+358408378403

#kavioliiga