Hyppää sisältöön

Raviurheilun Tulevaisuusfoorumi herätti keskustelua ja antoi eväitä työryhmätyölle

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toi Tulevaisuusfoorumiin suomenhevosta ja nuorisotyötä korostavan puheenvuoronsa lisäksi juuri valmistuneen ministeriön hevostalousselvityksen.

Tulevaisuusfoorumi Lahti 020219 Jari Leppä kuva Suomen Hippos Hanna Laakso  (1)
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toi kertoi uskovansa, että hevonen on tärkeä osa tulevaisuuden elinvoimaista yhteiskuntaa. Kuva: Suomen Hippos / Hanna Laakso


Tulevaisuusfoorumin avauksesta vastasivat Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Juha Rehula sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Rehula pyysi avajaispuheessaan raviväkeä astumaan ulos poteroistaan.

”Meidän on alettava nähdä raviurheilu siten, että kun kaveri pärjää, niin silloin pärjää itsekin”, Rehula sanoi.

Ministeri Leppä kertoi uskovansa vakaasti siihen, että hevonen on tärkeä osa suomalaista tulevaisuutta.

”Vaikka hevonen iso eläin onkin, se on vielä kokoaankin suurempi. Se on intohimo, elämän tarkoitus, elinkeino. Hevonen on olennainen osa tulevaisuuden elinvoimaista yhteiskuntaa ja elinvoimaista maaseutua”, hän sanoi.

Raviurheilun tulevaisuustyöhön vahvasti linkittyvä maa- ja metsätalousministeriön hevostalousselvitys 2018 on valmistunut ja julkaistu. Maa- ja metsätalousministeriö asetti 15.11.2017 selvityshenkilöksi erikoiseläinlääkäri Antero Tupamäen, jonka tehtävänä oli laatia toimenpide-ehdotukset hevostalouden edistämiseksi sekä hevosalan yleisten toimintaedellytysten, alan yritysten kilpailukyvyn ja hevosten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tupamäen koostama aineisto on viimeistelty ministeriössä virkatyönä.

Tulevaisuusfoorumi Lahti 020219 Ilkka Halava kuva Suomen Hippos Hanna Laakso (2)
Tulevaisuustutkija Ilkka Halava kehotti raviväkeä miettimään lajin julkisuuskuvaa. Kuva: Suomen Hippos / Hanna Laakso

Hevosen mystiikka ja raviurheilun omat pasirautiaiset

Yksi foorumin odotetuimmista puhujista oli tulevaisuustutkija Ilkka Halava, joka kertoi arvostavansa valtavasti sitä, millaista rakkautta ravi-ihmisillä lajia kohtaan on. Hän esitti kysymyksiä siitä, miten hevonen ja raviurheilun nähdään yhteiskunnassa tällä hetkellä.

”Olemmeko me poistaneet hevosesta sitä mystiikkaa, jota siinä on joskus ollut?” hän kysyi. ”Entä saako raviurheilun kentästä nousta suuria persoonia, lajin omia pasirautiaisia?”

Halava jatkoi kehotuksella miettiä lajimarkkinointia ja antoi siihen liittyen terävän esimerkin.

”Rotta ja orava ovat molemmat hankalia tuholaisia, mutta oravaa rakastetaan, koska sillä on niin hyvä PR-osasto.”

Foorumin paneelikeskustelussa esiintyivät raviurheilija Santtu Raitala, Veikkauksen liiketoimintapäällikkö Petri Huikko sekä media-alan ammattilainen Pekka Kaidesoja. Paneelikeskustelussa syvennyttiin muun muassa raviurheilijoiden, niin hevosten kuin ihmisten, henkilöbrändiin.

”Itse uskon henkilöbrändäykseen vahvasti, vaikka se meille suomalaisille vaikeaa onkin. Uskon tarinoihin. Kansallisella tasolla mediahuomion saavuttamiseen tarvitaan se kansainvälinen tähti, mutta paikallisella tasolla riittää paikallinen tarina”, Pekka Kaidesoja sanoi.


Vili Nurmi viestintätoimisto Republic Of Communicationista haastoi ravi-ihmiset pohtimaan tulevaisuutta workshopissa. Yleisön tuotokset tallennettaan ja viedään eteenpäin tulevaisuustyön ohjausryhmän sekä työryhmien pohdittavaksi.

Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen Svensk Travsportin pääsihteeri Johan Lindbergin esitys nähtiin ja kuultiin logistisista syistä johtuen Skype-yhteyden välityksellä. Lindberg painotti puheenvuorossaan sitä, että yleisö pitää päästä kokemaan laji nimenomaan hevosen välityksellä.

Lahdessa Jokimaan raviradalla lauantaina 2. helmikuuta järjestetty Tulevaisuusfoorumi keräsi paikalle noin 100 raviurheilun ystävää, ja foorumi oli katseltavissa myös livelähetyksenä. Videotallenne Tulevaisuusfoorumista julkaistaan myöhemmin Suomen Hippoksen Youtube-kanavalla.

Maa- ja metsätalousministeriön hevostalousselvitys ja kehittämisehdotukset. 

Onko sinulla ajatus, jonka haluat antaa käyttöön raviurheilun tulevaisuustyöhön? Omat mielipiteesi pääset kirjaamaan tällä lomakkeella.

Vapaasti käytettäviä kuvia Tulevaisuusfoorumista löydät kuvapankista.

Lisätietoja:

Hanna Laakso
Tiedottaja
Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403