Hyppää sisältöön

Raviurheilun nuorisotoiminta nosteessa

Raviurheilun nuorisotoiminta on kasvanut merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Raviratojen nuorisotoiminnalle asetettiin omat laatumittarit helmikuussa 2017, joita arvioitiin myös yhtenä osana raviratojen motivointimittareita. Raviradat ovat päässeet valtakunnallisella tasolla kiitettäviin tuloksiin nuorisotoiminnan kehittämisessä ja toteuttamisessa.

Kaikilla maakuntaradoilla sekä jo 12 kesäradalla on oma nuorisovastaava tai nuorisotoiminnan yhteyshenkilö.  Myös raviratojen nuorisotoiminnassa mukana olevien lasten ja nuorten määrä on monikertaistunut raviratojen valtakunnallisen aktivoitumisen ja mm. uuden jäsentietopalvelun käyttöön oton myötä. Tänä vuonna on myös ajettu Suomessa jo kaikkien aikojen ennätysmäärä ponilähtöjä - 28.11.2017 mennessä ajettuja lähtöjä oli jo 558 kpl (A-ponit 402 ja B-ponit 156). Vastaavat lukemat koko vuoden aikana 2016 olivat 499 (A-ponit 377 B-ponit 122). Etenkin B-ponien lähtömäärässä on päästy tavoitteellisesti lähtömäärän huomattavaan kasvuun.

IMG_7310
Ponikuninkuusravit ravataan Kuopiossa 11-12.8.2018. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää


Raviurheilun nuorisotoiminnassa jatketaan vuonna 2018 suunnitelmallisen, laadukkaan ja yhtenäisen valtakunnallisen nuorisotoiminnan mallin työstämistä yhdessä nuorten sekä kentän toimijoiden kanssa. Keppari- heppa-, ja askartelukerhot mallinnetaan valtakunnallisesti sekä kehitetään edelleen nuorison omia suurtapahtumia. Ponikuninkuusravit  järjestetään 11.-12.8. Kuopiossa ja valtakunnallinen Young Power -gaala 10.2. Forssan Pilvenmäellä.

Poniravisääntöihin ei ole tulossa suurempia muutoksia vuodelle 2018. Muutamien sääntötarkennusten lisäksi montéssa ponin ikäraja nousee 4-vuodesta 5-vuoteen ja ohjastajan ikärajaa tarkennettaan. Ponien autolähetysten kehittäminen, laukkojen yhtenäinen tulkinta, pään varusteet sekä kilpailuhuoltajan rooli nousivat tärkeimmiksi keskusteluaiheiksi marraskuussa järjestetyillä valvoja – ja kilpailueläinlääkäripäivillä.


Poniohjastajien ja huoltajien koulutukselle on noussut selkeää tarvetta niin kilpailijoiden, toimihenkilöiden kuin tuomaristonkin näkökulmasta. Vuodelle 2018 onkin suunnitteilla alueellisia koulutuksia mm. ponin hyvinvointiin, kavion hoitoon ja kengitykseen, varusteisiin sekä ravikilpailusääntöihin liittyen.  Valvoja- ja kilpailueläinlääkäripäivillä korostettiin myös tuomariston ja kilpailueläinlääkärien tärkeää roolia osana lasten ja nuorten turvallista harrastusta. Kokonaisuudessaan raviurheilun nuorisotoiminta on hyvin vahvassa noususuunnassa. Raviradoilla järjestettävä lasten ja nuorten toiminta, poniravitapahtumat sekä erilaiset projektit nuorisotoiminnan ympärillä ovatkin saaneet paljon positiivista palautetta.

Raviradat ovat ottaneet hienosti vastaan myös ponien suurkilpailut ja lähes kaikilla maakuntaradoilla on jo poneille omat suurkilpailunsa hevosten suurkilpailujen ohella. Ponien suurkilpailukalenteri julkaistiin marraskuussa ja kalenterissa on jo nelisen kymmentä ponien suurkilpailua. Vuoden 2018 poniravipäivät vahvistuvat vielä joulukuun aikana ja tulevalle vuodelle on myös paljon uusia suunnitelmia lasten ja nuorten toimintaan -  tulossa on siis jälleen upea vuosi raviurheilun parissa. 

Valtuuskunta vahvisti marraskuun kokouksessaan Suomen Hippos ry:n strategian vuosille 2018 – 2020 sekä vuoden 2018 toimintasuunnitelman:

Suomen Hippos ry:n strategia 2018-2020


Toimintasuunnitelma 2018 

Ponien suurkilpailukalenteri 2018


Muutokset poniravikilpailusääntöihin 1.1.2018 alkaen


1 § poistettu Poniravikilpailusäännöistä

16 § Rekisteröinti, kilpailurekisteri

Ravikilpailuoikeus voidaan myöntää ainoastaan ponille, joka on rekisteröity puhdasrotuisena ponina Suomen Hippos ry:n rekis­teriin. Ennen vuotta 2013 syntyneillä poneilla tulee olla jalostuk­seen hyväksytty isäori. Vuonna 2013 tai myöhemmin syntyneen ponin isäoriilta vaaditaan astutuslisenssi, joka tulee olla mak­settu astutusvuonna. Isäoriin tulee olla myös jalostusarvosteltu, jotta jälkeläinen voi saada kilpailuoikeuden.

31 § Palkinnot

Suurkilpailupalkintoraja on sataviisikymmentä (150) euroa. Uu­sien suurkilpailujen 1. palkinto ja muutokset suurkilpailujen pal­kintotasossa on hyväksytettävä Suomen Hippoksen Raviurheilu­palvelut -osastolla.

35 § Ajoluvat

Säilyttääkseen kilpailuoikeuden ponilähdöissä tulee ponilisens­sin haltijan osallistua lisenssiluokan muuttuessa ponilisenssi­koulutukseen.

40.4.1. Etusijan antaminen karsinnassa

Karsinnassa voidaan antaa etusija iän, sukupuolen tai jonkin muun Suomen Hippoksen hyväksymän perusteen mukaan, kun se on mainittu kilpailukutsussa.

50.2. Verryttely radalla

Kuten ravikilpailusäännöissä, mutta poikkeuksena: Ponin lämmittelyn tulee radalla tapahtua vasten kilpailusuuntaa kahta ulommaista rataa pitkin, jollei muuta erikseen mainita.

66 § Kilpailusääntöjen muuttaminen

Muutosehdotuksia näihin kilpailusääntöihin voi tehdä Suomen Hippos ry. Suomen Hippoksen hyväksymät muutokset julkais­taan Kilpailukutsut-lehdessä sekä erillisissä tiedotteissa www.hippos.fi -sivulla.

67 § Tulkintakysymykset

Kuten ravikilpailusäännöissä, mutta poikkeuksena: Jos syntyy erimielisyyksiä näiden sääntöjen tulkitsemisessa tai sattuu ta­pauksia, joita ei ole käsitelty Ravikilpailusäännöissä, Suomen Hippos ratkaisee asian.

Liite 1

Ponimonté

A-kategoria

Ratsastaja

Lähdöissä voi ohjastaa P-ajoluvan haltija, joka kyseisen kalente­rivuoden aikana täyttää enintään neljätoista (14) vuotta.

Poni

Ponin on oltava 5-18-vuotias ja kilpailurekisterissä.

Muutokset voimassa 1.1.2018 alkaen


Ravikilpailuiden sääntömuutokset 1.1.2018 alkaen kokonaisuudessaan

Lisätietoja:

Suomen Hippos ry
Helena Hyvämäki-Mäenpää

nuorisotoiminnan koordinaattori
020 760 5246

helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi