Hyppää sisältöön

Raviurheilun lääkeainevalvonnan kehittämiseen suunniteltu antidopingkoiraprojekti tauolle

Kilpailueläinlääkäri avustajineen valvoo hevosten hyvinvointia kaikissa ravikilpailuissa (Kuva: Maisa Hyttinen)

Hippos käynnisti alkuvuodesta antidopingkoirien koulutusprojektin, jossa tavoitteena oli kouluttaa neljä koiraa ravihevosten lääkeainevalvonnan käytännön työhön Suomessa. Koiran kilpailuissa tekemien hajumerkkausten perusteella hevonen olisi voitu ohjata varsinaiseen laboratorionäytteeseen. Kevään aikana aloitetussa koulutuksessa ei kuitenkaan päästy sellaisiin tuloksiin, että koirat pystyisivät tällä hetkellä riittävän luotettavasti toimimaan kilpailuissa.

”Me hevosihmiset tiedämme, ettei eläinten kanssa toimiminen koskaan ole suoraviivaista, eikä niiden kanssa aina kaikki aina mene kuten me ihmiset toivoisimme. Koirien koulutuksessa tuli eteen haasteita. Kun tulokset eivät parantuneet edes harjoitusaineita muuttamalla, koimme, että emme kustannustehokkaasti pysty kouluttamaan tai käyttämään koiria tässä vaiheessa riittävän luotettavasti. Oli rehellistä todeta, että projektissa otetaan tauko ja asiaa arvioidaan mahdollisesti uudelleen myöhemmin”, kertoo asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari Hippoksesta.

”Olemme erittäin kiitollisia ammattitaitoisille koiranohjaajille, jotka tarttuivat innolla tähän projektiin, mutta haasteiden sattuessa nostivat ne myös heti esiin. Lääkeainevalvonnassa menetelmien luotettavuus on kaikki kaikessa”, Junkkari jatkaa.

Lääkeainevalvonnan kehittäminen jatkuu Hippoksessa edelleen. Myös lääkintäohjetta päivitetään parhaillaan.

”Eri testimenetelmiä ja näytteenottoa pyritään jatkuvasti päivittämään ja kehittämään yhteistyössä laboratorion kanssa. Näytteenotto perustuu satunnaisuuteen, mutta myös eri tavoilla kohdennettua tai painotettua näytteenottoa tehdään jatkuvasti. Etenkin tässä kohdennetussa näytteenotossa kansainvälinen yhteistyö tulee jatkossa olemaan yhä tiiviimpää. Valvontaa pyritään suuntaamaan mahdollisuuksien mukaan yhä enemmän myös harjoituskaudelle.”

Lisätietoja:
Asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari, reija.junkkari@hippos.fi tai p. 040 3540338