Hyppää sisältöön

Raviurheilun ja rahapelaamisen tulevaisuus –keskustelutilaisuus avasi St Michel –viikonlopun

Veikkauksen Mikkelin Saimaa Stadiumilla isännöimässä keskustelupaneelissa käytiin vilkasta sananvaihtoa raviurheilun ja rahapelaamisen tulevaisuuden näkymistä. Tilaisuus oli osa Suomen raviurheilun tulevaisuustyötä.

Raviurheilun ja rahapelaamisen tulevaisuutta puitiin ennen St Michel -ravien alkua lauantaina. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Mikkelin St Michel –viikonvaihteen avasi Veikkauksen isännöimä keskustelutilaisuus, jossa pureuduttiin raviurheilun ja rahapelaamisen tulevaisuuteen. TotoTV:stä tuttujen Jarkko Litmasen ja Antti Pylkkäsen juontamaan keskusteluun ottivat osaa Veikkauksen vedonlyönnin liiketoimintaryhmän johtaja Sami Kauhanen, Forssan raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen, ravivalmentaja Markku Nieminen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Markku Saastamoinen, ammattipelaaja Janne Alanissi sekä Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen ja toimitusjohtaja Vesa Mäkinen.

Keskustelua väritti värikäs sananvaihto pelivaihdoista, raviurheilun tuomarityöskentelystä, pelaajille tarjottavasta informaatiosta sekä siitä tiedottamisesta.

Alanissi jakoi kiitosta viime vuosina parantuneista kengitys- ja kärryinformaatioista, jotka suuri osa valmentajista antaa luotettavasti ja hyvissä ajoin.

”Aloitteleville raviharrastajille käytetyt termit ovat kuitenkin usein outoja ja haastatteluiden ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Alan medioiden edustajat tekevät lajista tosin toisinaan ehkä vähän liian vaikeaa ymmärtää”, Alanissi puntaroi viitaten lajille ominaisiin termeihin ja varusteisiin.

Avoimuus avain uusiin harrastajiin


Uusien harrastajien saaminen lajin pariin nousi esiin useammassa kohdassa keskustelua, ja raviratojen viihtyvyys, pelaamisen helppous sekä kiinnostavuus ovat panelistien mukaan siinä avainasemassa.

”Tällä hetkellä uudet ihmiset eivät ota pelaamista tavaksi. Laji mielletään vaikeaksi ymmärtää ja ajatellaan, että ei haluta lähteä tietämättömänä mukaan. Tämän vuoksi haluamme kehittää esimerkiksi porukkapelejä, jolloin riittää, että porukassa on yksi asiantuntija”, Kauhanen valaisi Veikkauksen näkökulmaa asiaan.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, keväällä Raviurheilun nykytila –selvityksen toteuttanut Markku Saastamoinen muistutti, että vain urheilun tason nostamisella saadaan lisättyä kiinnostavuutta ja sitä kautta näkyvyyttä.

Näkyvyydestä keskusteltaessa puhe kääntyi viime päivinä pinnalla olleeseen ravihevosten suututkimukseen, jonka Helsingin yliopisto toteutti yhdessä Hippoksen kanssa vuonna 2017.

”Hevosten hyvinvointi on meillä monessa suhteessa hyvin hoidettua ja kyse on pitkälti siitä, miten asioista viestitään. Kun viestitään vastuullisuudesta tai hevosten hyvinvoinnista, on oltava tarkkoja, että emme ole vain puolustusasemissa koko ajan. Silloin voidaan ajatella, että peittelemme jotain”, Saastamoinen sanoi.

Suomen Hippos käynnisti heinäkuun alusta viidellä raviradalla hevosen hyvinvointitarkastusten pilottijakson, jonka aikana hevosten ja varusteiden kuntoa seurataan erityisellä tarkkuudella. Forssassa pilottijakso alkoi perjantaina, ja lisäksi radalla panostetaan jatkossa entistä enemmän läpinäkyvään viestintään lähtöjen aikaisista, keskustelua herättäneistä tilanteista ja tuomioista.

”Meillä tehtiin tarkastuksia eilen raveissa, ja hevoset varusteineen olivat hyvässä kunnossa. Valmentajat ovat ottaneet keskustelun tutkimuksesta vakavasti ja hyvinvointitarkastukset otettiin positiivisesti vastaan”, Hirvonen kertoi.

Kaikkiaan panelistit kokivat, että hevoset ovat kärjistetysti Suomessa jopa paremmassa kunnossa kuin niiden valmentajat.

”Kyllä ravihevonen voi Suomessa tänä päivänä todella hyvin”, Nieminen paalutti.

Raviurheilu ja rahapelaaminen tulevaisuudessa tilaisuus tulee tilaisuuden jälkeen myös katsottavaksi veikkausmedia.fi-sivustolle.

Lue lisää:

Tulevaisuustyön työryhmien esitykset julki - kommentointi auki 20.7. asti