Hyppää sisältöön

Raviurheilu täydentää hammaslääkäriksi opiskelevan Anna Sulinin kalenterin – ”Itselle tärkeimpiä asioita lajissa ovat elämykset”

”Aina kun olen hevostelemassa, niin koulujutut unohtuvat täysin", Anna Sulin kertoo. Kuva: Maisa Hyttinen

Suomenhevosten montén Suomen mestaruus ratkeaa lauantaina Seinäjoen Kuninuusraveissa. Yksi kilpailun ohjastajista on Anna Sulin, jolle raviurheilu tarjoaa oivaa vastapainoa opiskeluiden rinnalle.

Montéssa hevoset juoksevat ravia, mutta kärryjen sijaan ohjastaja on hevosen selässä. Hevosten kilpaurat käynnistyvät poikkeuksetta kärrylähdöistä, mutta monté on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja yhä useampi hevonen löytää tiensä raviratsastuksen pariin.

Oli kyseessä sitten kärry- tai montélähdöt, on ohjastajalle hyvästä kunnosta hyötyä. Peruskunnosta huolimatta montéen tottuu kunnolla vasta käytännön kautta.

SM-finaaliin valmistautuva Anna Sulin kuvailee montén vaativuutta seuraavasti.

”Harrastin 14-vuotiaana kori- sekä jalkapalloa ja ostin samoihin aikoihin ensimmäisen montésatulan. Lähdin sitten kokeilemaan sitä heti ja ensimmäisen 500 metrin jälkeen oli pakko istahtaa alas. Toisen 500 metrin jälkeen oli pakko tulla alas satulasta, eikä maassa jalat meinanneet kantaa. Kunto oli tuolloin hyvä, mutta se oli hyvä osoitus siitä, miten lajiin tottuu ratsastamalla”, Anna Sulin kuvailee montéa.

Suomessa montén kauden päälähdöt keskittyvät kesään. Heinäkuussa St Michel –ravien yhteydessä ratkottiin lämminveristen Suomen mestaruus. Kuninkuusravit starttaavat lauantaina juhlavissa tunnelmissa, kun suomenhevosten montén SM-finaali ajetaan perinteiseen tapaan ravien avauslähtönä.

Lauantain finaalissa Sulin ohjastaa montéssa vielä suhteellisen rutinoimatonta Muroliita.

10-vuotias ruuna starttasi ensimmäistä kertaa montéssa vuoden 2020 lopussa ja lauantain finaaliin se lunasti paikkansa 18. kesäkuuta Kouvolan karsintalähdöstä.

”Olen ohjastanut hevosta yksittäisissä montélähdöissä, enkä ajatellut, että hevosen kanssa tänne päästäisiin. Kuitenkin sen kotipaikan lähellä Kouvolassa järjestettiin kiertueen karsinta, jossa se sijoittui hienosti toiseksi uudella monté-ennätyksellä”, Sulin kommentoi.

Pertti Niveri Kouvolasta valmentaa Muroliita, joten Seinäjoelle lähdetään pitkän matkan takaa. Suuria menestymispaineita lähtöön ei ole, mutta Sulin toivoo, että elämyksiä olisi luvassa koko porukalle.

”Hevosella on mahdollisuudet jonkinlaiseen menestykseen. Yksi montélähtö oli karsinnan jälkeen, ja silloinkin se yllätti kaikki, kun se avasi ensimmäisen puolikkaan 21-vauhtia. En ole aikaisemmin mennyt suomenhevosen kanssa montéssa noin kovaa. Hevosessa on kyllä nähtävissä huima kehitys.”

”Hienoa, että pääsee itse osallistumaan tuommoiseen lähtöön ja kun taustajoukotkin tulevat pitkän matkan takaa, niin olisi hienoa, jos saataisiin koko porukalla vähän menestystä”, Sulin pohtii viikonlopun startin lähtökohtia.

Murolii ja Anna Sulin. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Anna Sulin

Syntynyt: 1994

Kotipaikka: Helsinki

Ohjastustilasto:

363 starttia, mitalisijat 23-42-32

Valmennustilasto:

314 starttia, mitalisijat 26-29-31

Ensimmäinen voitto ohjastajana sekä valmentajana: Sarin Toivo (2014)

 

 

 

 

Vastapainoa yliopisto-opinnoille

Sulin mieltää itsensä raviurheilun harrastajaksi. Hän on lainaohjastamisen lisäksi meritoitunut ravihevosten valmentajana sekä omistajana.

Hammaslääkäriopintojen takia Sulin viettää puolet viikosta Helsingissä, mutta valmennustoimintaa hän pyörittää kotimaisemissaan Pirkanmaalla. Kahden kaupungin yhtälö, yliopisto-opinnot sekä useat valmennettavat voivat tuntua ulkopuolisesta vaikealta yhtälöltä, mutta Sulinille raviurheilu toimii erinomaisena vastapainona arjen kiireille.

”Tämä on kivaa ja ennen kaikkea mielekästä tekemistä itselle. Jos mukaan tulisi ammattimaisuus, niin ehkä kaikkia kustannuskysymyksiä ja menestymistä pitäisi miettiä sitten enemmän. Itselle tärkeimpiä asioita lajissa ovat elämykset ja siihen pyrin myös omilla hevosvalinnoilla. Niin kauan, kun tämä on kivaa, niin tätä haluan tehdä. Kuten kilpaurheilussa yleensä, niin huonoja päiviäkin mahtuu myös raviurheilussa joukkoon. Kilpailuhenkiselle ihmiselle tämä sopii erinomaisesti ja pääasia että saa nauttia hevosten kanssa olemisesta”, Sulin kertoo.

”Aina kun olen hevostelemassa, niin koulujutut unohtuvat täysin. Itse olen huomannut, että opiskelutkin sujuvat paremmin, kun sinulla on pakollisten asioiden jälkeen se tietty aika, kun kouluhommat on tehtävä. Tämä vaatii toki aikataulutusta.”

Sulinin valmennuslistoilla on tällä hetkellä viisi hevosta. Monté on ollut aina vahvasti läsnä omien valmennettavien kanssa.

Sulinille sopivat montéhevoset ovat valikoituneet sattuman kautta.

”Minulle oli pitkään aina joku oma montehevonen, mutta nyt sellainen on ollut jonkin aikaa etsinnässä. Toiveissa olisi, että jostain nykyisistä valmennettavista tulisi sellainen, mutta se ei ole aina selvää. Hevoset ovat tärkeitä ja kiva niillä on päästä kilpailemaan, oli kyseessä sitten kärrylähdöt tai monte.”

”Aikoinaan perheen kasvateista löytyi yksi hevonen, joka oli laukkaillut kärrylähdöissä mutta montéssa se osoittautuikin taitavaksi. Siellä se ei enää laukannut ja se oli kestävä sekä yritteliäs kilpailija. Tuommoiset hevoset ovat mielestäni parhaita siihen ja tuo on hyvä esimerkki siitä, että montéhevosia saattaa löytyä hyvinkin yllättävien yhteensattumien kautta”, Sulin pohtii.

Suomenhevosten montén SM-finaali 31.7.2021, Seinäjoki, kello 12.26

1. Torpparin Sisu / Maija Fors 2100: 1
2. Aarian Hermanni / Taru Ahola
3. Riinan Kirma / Janita Antti-Roiko
4. Jenkkihymy / Elina Pakkanen
5. Murolii / Anna Sulin
6. Adven Ture / Heidi Kuossari 2120: 1
7. Kromaus / Malin Kullberg
8. Konrad / Liisa Nummi
9. Aaprahami / Maria Kurttila
10. Mustamani / Jenni Kaija
11. Komento / Anette Antti-Roiko
12. Diori / Karoliina Sinkkilä 2140: 1 50 098 €
13. Layla / Seija Myllyharju
14. Ato / Hanna-Kaisa Kärkkäinen
15. Josveis / Nelly-Janiika Korpikoski
16. Nopsan Vauhti / Virpi Kuossari