Hyppää sisältöön

Ravisyksyssä juoksevat miljoonan euron varsat

Syksyn raveissa ajetaan useita ikäluokkakilpailuja läpi Suomen, joissa jaetaan rahaa yhteensä yli 1,6 miljoonaa euroa. Palkintotaso on vuonna 2017 korkein kautta aikojen.


Milj_euron_varsat_Ravisyksy_2017_ravimaailma_fi_uutiskirje_851x315px


Hevosten osallistumisesta ikäluokkakilpailuihin pitää maksaa ennakkomaksuja. Maksut suoritetaan pikkuvarsasta lähtien, joten suurimmat ”ison rahan” ikäluokkakilpailut kuten Derby tai Kriterium ovat olleet varsan kasvattajan ja omistajan kiikarissa jo pidemmän aikaa. Vuonna 2017 rahaa on jaossa ennätyksellinen määrä - hevosia on maksettu ja ilmoitettu ikäluokkakilpailuihin paljon.


Vaikka hevoset maksetaan varsasta saakka ikäluokkakilpailuihin, ei niiden finaaleihin vain marssita. Kilpailuissa on karsinnat, jotka ajetaan ennen finaalia. Karsinnat ovat hiukan erilaiset riippuen siitä, mikä kilpailu on kyseessä. Finaaleissa juoksee näin ollen joka ikäluokan parhaista parhaat. Tarkemmat säännöt eri ikäluokkakilpailuihin löytyvät täältä.


Minna Mäenpää, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja, on tyytyväinen ikäluokkakilpailujen tämän hetkiseen tasoon.

- Nuorten ikäluokkien kokonaislaatu on parantunut molempien rotujen osalta viimeisten vuosien aikana. Suomenhevosten osalta tämä näkyy selkeästi laajentuneena kärkenä, Mäenpää toteaa. - Samoin erityisesti tällä hetkellä lämminveristen 3-vuotisikäluokasta on noussut esiin jo useita kansainvälisen tason tähtiä, mikä on erittäin ilahduttavaa. Ikäluokan kirkkaimpien tähtien takana on lisäksi laaja laadukas joukko hevosia.


Suomalaisilla hevoskasvattajilla on ehdottoman tärkeä rooli ikäluokkien onnistumisen kannalta. Kasvattajat huomioidaan myös ikäluokkakilpailujen palkintosummissa, nimittäin kasvattajille maksetaan kasvattajarahaa sen mukaan, miten heidän kasvattamansa hevoset menestyvät. Esimerkiksi Derbyssä voittajahevosen kasvattaja nettosi 13 % vastaavan summan 150 000 eurosta, joka on Derbyn ykköspalkinto. Tarkemman kaavion kasvattajien prosenttiosuuksista löydät täältä. Lisäksi osassa kilpailuja, mm. Kriterium ja Derby, kilpailun järjestäjä maksaa vielä 10 % ylimääräisen kasvattajapalkinnon. Suuren Suomalaisen Derbyn voittajahevosen kasvattajapalkinnon kokonaismäärä olikin huimat 34 500 euroa.


-Uskon ehdottomasti siihen, että sekä ikäluokkakilpailuiden palkintotason nosto sekä ravien palkintotason nousu kokonaisuudessaan lisää hevosten kysyntää ja innostaa panostamaan lisää kasvatustoimintaan, Mäenpää kommentoi kohonnutta palkintotasoa ikäluokkakilpailuissa.


Kotimainen kasvatustoiminta on myös viime aikoina ollut esillä nyt 6-vuotiaan Midnight Hourin kansainvälisen menestyksen myötä. Ilos Oy:n kasvattama ja omistama hevonen on tänä vuonna voittanut jo Suomessa St Michelin ja Ruotsissa Åby Stora Prisin ja seuraavana huippuruuna suuntaa Ranskaan UET Trotting Mastersin finaaliin. Midnight Hour oli ikäluokkatähti ja kilpaili jo kolmivuotiaana ikäluokkakilpailuissa, ollen mm. toinen Oulu Expressissä. Mäenpää kokee, että kotimainen kasvatustoiminta ainoastaan hyötyy tästä menestyksestä. 


- Kotimaisen kasvatustoiminnan menestys houkuttelee toivottavasti mukaan myös uusia kasvattajia.

-Ikäluokkakilpailuilla on erittäin tärkeä merkitys myös tulevaisuudessa. Kun palkinnot kohdentuvat nuoriin hevosiin, lisää tämä kiinnostusta niiden omistamisesta, Mäenpää tuumii. –Uusia omistajia on tärkeä saada lajin pariin.


Tottahan on se, että myös se seuraava Midnight Hour saattaa juosta vaikkapa tämän vuoden Oulu Expressissä. Eihän sitä koskaan tiedä. 


Midnight Hour / Iikka Nurmonen St Michelin sankariksi
Midnight Hour St Michelissä

 Syksyn ikäluokkakilpailuja: 


2.9 Vermo Derby (lämminveriset): Benjamin Evo juoksi voittoon ja nettosi 150000 euron ykköspalkinnon.

9.9  Oulu Oulu Express (lämminveriset ja suomenhevoset): Suomenhevosten Oulu Expressin 15 000 vei Vixus ja lämminveristen Oulu Expressin 21 000 euroa suomalainen ME-ravuri Hot Shot Luca

23.9 Lappeenranta Villinmiehen Tammakilpa (lämminveriset ja suomenhevoset)

30.9 Forssa  Junnustartti-finaali (lämminveriset) 

7.10 Tampere Kriterium (lämminveriset ja suomenhevoset)

21.10 Lahti SHKL Hevosenomistajapokaali (lämminveriset)

28.10 Pori Satakunta-Ajo (suomenhevoset)

28.10 Pori Junnustartti finaali (suomenhevoset)

4.11 Kouvola Kymenlaakso-Ajo (lämminveriset)

18.11 Jyväskylä 2-vuotis Kasvattajakruunu (lämminveriset)

25.11 Turku 3-vuotis Kasvattajakruunu (lämminveriset)

2.12 Seinäjoki 4-vuotis Kasvattajakruunu (lämminveriset)


Lisätietoja: 


Suomen Hippos ry 

Merja Tuunanen 

Viestintä- ja markkinointipäällikkö 

040 6215747

merja.tuunanen@hippos.fi