Hyppää sisältöön

Raviohjastajien MM-kilpailut alkavat sunnuntaina – Santtu Raitala edustaa Suomea

Santtu Raitala on ohjastanut 9 443 kilpailua putkeen ilman ajotaparikkeitä (Kuva: Maisa Hyttinen)

Pihtiputaalainen Santtu Raitala, 31, edustaa Suomea raviohjastajien MM-kilpailussa. Kilpailut alkavat sunnuntaina Wolvegan raviradalla Hollannissa. Mestaruus ratkeaa 20 osakilpailulla, jotka ajetaan 13.–18. elokuuta Hollannissa, Saksassa ja Belgiassa. Kilpailuun osallistuu kymmenen ohjastajaa ympäri maailman.

Neljänä viime vuonna Raitala on ollut Suomen voitokkain raviohjastaja ja johtaa ajajaliigaa tälläkin hetkellä 227 ykkössijalla. Kuluvan kauden toistaiseksi suurin, 90 000 euron arvoinen voitto tuli heinäkuussa St Michel -ajossa Hierro Bokon kanssa uudella SE-tuloksella 08,3aly.

Raitala on ykkösenä myös toisessa tilastossa. Ennen tulevan viikonlopun kilpailuja hän on ohjastanut 9 443 kilpailua putkeen ilman ajotaparikkeitä. Nykytahdilla 10 000 rikkeetöntä kilpailua tulee täyteen syksyllä. Ruotsin raviurheilun vastaavaa tilastoa, Schyssta Listaa, johtaa Erik Adielsson 4 140 ajotaparikkeettömällä kilpailulla.

Raitalalle kausi 2022 oli historiallinen; 1 835 kilpailusta voittoja kertyi yhteensä 402 ja palkintorahaa yli 2,3 miljoonaa euroa. Suomalaisohjastajista vain Jorma Kontio on aikaisemmin pystynyt ylittämään 400 voiton rajan. Koko urallaan Santtu on ohjastanut 2 319 voittoa ja yli 12 miljoonaa euroa palkintorahoja.

“Ajokulttuureissa ja lähtöjen etenemisessä on paljon maakohtaisia eroja, esimerkiksi vauhdin jakautumisessa ja taktisuudessa. Se tekee kilpailusta tosi mielenkiintoisen, että osallistujia tulee hyvin erilaisista kulttuureista eivätkä kaikki ohjastajat ole ajaneet toisiaan vastaan”, tarkasta silmästään ja taktisista taidoistaan tunnettu Raitala arvioi MM-kilpailun lähtöasetelmia.

“Olen sen verran kilpailuhenkinen, että pitää lähteä sillä ajatuksella, että pystyy menestymään. Huipulla se on lopulta pienistä yksityiskohdista kiinni, mutta näen, että minulla on realistiset mahdollisuudet menestyä. Toivon, että kilpailusta tulee reilua ja urheilullista”, hän jatkaa.

20 kilpailua neljällä raviradalla kolmessa maassa

Raviohjastajien maailmanmestaruus ratkaistaan 20 osalähdöllä. Ensimmäiset viisi kilpailua ajetaan sunnuntaina 13.8. Wolvegan raviradalla Hollannissa, toiset viisi tiistaina 15.8. Gelsenkirchenissä Saksassa, seuraavat viisi keskiviikkona 16.8. Monsissa Belgiassa ja viimeiset viisi perjantaina 18.8. Berliinissä Saksassa.

Osalähtöihin osallistuvat hevoset on jaettu kahteen ryhmään niiden aiemman kilpailumenestyksen perusteella. A-ryhmään kuuluvat ennakkosuosikkeihin lukeutuvat hevoset ja B-ryhmässä ovat arvioidut haastajat. Jokainen ohjastaja ajaa yhtä montaa hevosta sekä A- että B-kategoriasta.

Pisteitä jaetaan jokaisessa osalähdössä maaliintulojärjestyksen mukaisesti. Lähdön voittaja saa 17 pistettä ja seuraavat ohjastajat 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä. Voittaja ratkeaa 20 osalähdön kokonaispistemäärän perusteella.

Kilpailuohjelma:

Sunnuntai 13.8. Wolvega, Hollanti (5 osakilpailua) – livestream
Tiistai 15.8. Gelsenkirchen, Saksa (5 osakilpailua) – livestream
Keskiviikko 16.8. Mons, Belgia (5 osakilpailua) – livestream
Perjantai 18.8. Berliini, Saksa (5 osakilpailua) – livestream

Osakilpailujen lähtölistat (sivu päivittyy lähtölistojen valmistuessa)
Kokonaiskilpailun tulokset, säännöt ja tuoreet uutiset