Hyppää sisältöön

Raviohjastajajien SM-tittelin vei nimiinsä jämsäläinen Jukka Torvinen – ”Kyllä se jäi vähän jännäksi”

Jämsäläinen Jukka Torvinen on ohjastajien Suomen mestari 2022. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Jämsäläinen Jukka Torvinen on ohjastajien Suomen mestari 2022. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Lauantaina Tampereella Teivon raviradalla kilpailtiin Kavioliiga-ravien merkeissä. Päivän aikana ratkottiin muun muassa ohjastajien Suomen mestaruus. Kuusiosaisen kilpailun vei lopulta nimiinsä jämsäläinen Jukka Torvinen.

Tampereen Teivon raviradalla järjestettiin raviviikon ykköskilpailut, eli Kavioliiga-ravit. Yleisörajoitukset pitivät radan yleisötilat kiinni, mutta urheilullisesti Teivossa nähtiin tasokkaita lähtöjä. Teivossa ratkaistiin myös raviohjastajien SM-tittelin voittaja, kun kuusiosaisen ohjastajakilpailun ykkössijan vei nimiinsä jämsäläinen Jukka Torvinen.

Torvinen keräsi tasaisen pistepotin kaikista kuudesta osalähdöstä voitten niistä kaksi. Toinen voitto tuli keskiviikkona Vermossa Luciano Brynellä ja toinen Teivossa Aurora´s Dreamillä. Teivon osalähdön voitto oli erittäin jännittävä ja voittajaa tutkittiin maalikameran kuvasta useita minuutteja. Lopulta voittajiksi julistettiin sekä Jukka Torvisen ohjastama Aurora´s Drem ja Antti Teivaisen ohjastama Leemark´s Hector. Kyseessä on tällöin tasapäävoitto, jossa hevoset ylittävät maaliviivan yhtä aikaa.

Viimeiseen osalähtöön Teivossa lähdettiin jännittävistä tunnelmista ja mahdollisuus Suomen mestaruuden voittoon oli Jukka Torvisen johtoasemasta huolimatta muillakin ohjastajilla. Torvinen kuitenkin varmisti SM-tittelin itselleen napaten viimeisestä osalähdöstä kolmannen sijan.

”Näin minä tuossa laskin, että kolmossijan pitäisi Suomen mestaruuteen riittää”, kommentoi iloinen Suomen mestari Jukka Torvinen heti viimeisen osalähdön jälkeen.

”Kyllä aina kivalta tuntuu, kun puhutaan Suomen mestaruudesta. Varsinkin, kun pääsee lajin ulkopuolisille sanomaan, että on voittanut Suomen mestaruuden, niin tuntuu kovemmalta hommalta”, summasi Torvinen.

SM kakkosijan nappasi nurmijärveläinen Antti Teivainen ja kolmanneksi sijoittui juvalainen Jani Ruotsalainen. Sekä Teivainen että Ruotsalainen ohjastivat Teivossa osalähtö voitot.

Nimestään huolimatta ohjastajien SM-kilpailu ei ole vanha tuttavuus kotimaisessa ravikalenterissa. Vuonna 2021 Teivosta startannut kilpailu sai heti positiivisen vastaanoton, kun edellisen vuoden voitokkaimmat ohjastajat kohtasivat toisensa heti vuoden alussa. Tuolloin kolme osalähtöä koettiin liian pieneksi määräksi, ja kilpailun osalähtöjen määrä kaksinkertaistui vuodella 2022, kun Vermossa kilpailtiin keskiviikkona kolmen lähdön merkeissä.

Seppo Sarkolan Muistoajossa voittajaksi nousi yllättäjä Harjujen Roomeo. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.
Seppo Sarkolan Muistoajossa voittajaksi nousi yllättäjä Harjujen Roomeo. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Teivon Kavioliiga-ravien päälähtöihin lukeutui myös Seppo Sarkolan muistoajo, jonka vei nimiinsä superyllättäjä 10-vuotias ori Harjujen Roomeo. Voiton ohjasti orimattilalainen Tapio Perttunen, joka muisteli voittajahaastattelussa pitkän linjan hevosmiestä Seppo Sarkolaa.

”Seppo oli tosi hevosmies ja koko ravikansa muistaa Seppoa pelkästään hyvänä. Hän oli hirmu kova tekemään töitä ja teki huonommistakin suomenhevosista tosi juoksijoita. Kyllä oli hienoa voittaa tämä lähtö, kun muistoajo tekee tähän sellaisen lisäsäväyksen”, kertoi Tapio Perttunen.

Harjujen Roomeon omistavat viremäläiset Marita ja Markus Kiiski. Pariskunta on myös hevosen kasvattaja, Markus Kiiski toimii hevosen valmentajana ja Marita Kiiski hoitajana.

Ohjastajien Suomen mestaruus 2022 tulokset:

 1. Jukka Torvinen (73p)
 2. Antti Teivainen (60,5)
 3. Jani Ruotsalainen (53)
 4. Esa Holopainen (53)
 5. Tuomas Pakkanen (51)
 6. Tapio Perttunen (49)
 7. Ari Moilanen (48,5)
 8. Hannu Hietanen (48)
 9. Hannu Torvinen (43)
 10. Ville Pohjola (36)
 11. Santtu Raitala (35)
 12. Olli Koivunen (32)