Hyppää sisältöön

Raviohjastaja Santtu Raitalalle 2000 voittoa täyteen – ”Jos hevosta kohtelee hyvin, niin siltä saa saman kohtelun takaisin”

Santtu Raitalalla on ollut aihetta hymyyn. Tiistaina 4. lokakuuta pihtiputaalaisohjastaja saavutti 2000 voiton rajapyykin. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Pihtiputaalainen Santtu Raitala saavutti ohjastajauransa 2000:nnen voiton tiistai-iltana Jyväskylässä. Edellisestä tuhannen voiton rajasta ehti kulua vain vajaat kolme vuotta.

Pihtiputaalainen raviohjastaja Santtu Raitala on hallinnut viime vuosina kotimaista ajajaliigaa hyvin suvereenisti. 1991 syntynyt Raitala ohjasti uransa ensimmäisen ykkössijansa vuonna 2009, ja tuhat voittoa tuli täyteen 10 vuotta myöhemmin vuonna 2019.

Raitalan 2000 voiton rajapyykki rikkoutui tiistaina 4. lokakuuta Jyväskylän Killerin raviradalla, kun pihtiputaalainen ohjasti illan kahdeksannessa lähdössä ensimmäiseksi lämminveritamma Sweet Goldin.

Voitto tuli tyylipuhtaan keulajuoksun päätteeksi.

”En olisi missään nimessä uskonut. Pelkästään tuhannen voiton saavuttaminen tuntui hienolta. Sekin on jo hirveän iso saavutus, vaikka siihen menisi kuinka pitkä aika”, Raitala kommentoi Jyväskylän raviradan haastattelussa 2000. voiton saavuttamista näinkin nopeasti.

Raitala on viime vuosina ollut kotimaan suvereeni ykköskuski tilastojen valossa. Raviohjastajan ura on kiinnostanut pihtiputaalaista jo nuoresta pojasta pitäen, mutta mitään tähtiin kirjoitettua tietä ei ravimaailman huipulle ole ollut.

”Ei se missään nimessä selvää ollut. Sellainen haave se oli, että jos tätä työkseen pystyisi tekemään, niin se olisi valtavan hienoa, mutta ei se silloin tuntunut hirveän realistiselta”, Raitala kertoi urasuunnitelmistaan, kun oli saanut valkolakin Pihtiputaan lukiosta.

Asiat johtivat lopulta toiseen ja vuonna 2017 Raitala ohjasti jo 150 voiton kauden. Keskellä Suomea asuva ohjastaja kiertää ahkerasti ympäri Suomea, ja vuonna 2021 starttien määrä lähenteli toista tuhatta.

Raviurheilu ja etenkin hevoset ovat ohjastajan sydäntä lähellä. Se kuuluu myös päivittäin Raitalan puheessa.

”Onhan tämä niin tuhottoman hienoa hommaa. Mielestäni hevonen on niin hirveän rehellinen eläin, kun se kohtelee kaikkia ihmisiä samalla tavalla.”

”Jos hevosta kohtelee hyvin, niin siltä saa saman kohtelun takaisin”, Raitala kertoi Jyväskylässä Sweet Goldin rattailla.

Tiistain jälkeen Raitala on ohjastanut vuonna 2022 jo 311 voittoa. Jos tahti jatkuu samana vuoden loppuun asti, voi maaginen 400 voiton vuosiraja rikkoutua.

Vuonna 2021 Raitala ajoi 357 ykköstä, mikä on historian toiseksi eniten. Enemmän on ohjastanut vain Jorma Kontio, joka vuonna 1989 ylitti maalilinjan ensimmäisenä 417 kertaa.