Hyppää sisältöön

Raviohjastaja Ari Moilanen ylsi uransa 7000. voittoon Jokimaan raveissa – ”Voittamiseen ei kyllästy koskaan”

Ari Moilanen, 58, ohjasti torstain Lahden Jokimaan raveissa uransa 7000. voiton Quick Messin rattailla. Voittamiseen ohjastaja ei omien sanojensa mukaan kyllästy koskaan.

Ari Moilanen Solvalla 250519 kuva Hippos Hanna Laakso
Ari Moilanen on juhlinut urallaan yli 7000 ravilähdön voittoa. Kuva: Hippos/Hanna Viskari

Vihtiläinen raviohjastaja Ari Moilanen, 58, saavutti urallaan komean merkkipaluun, kun Jokimaan torstain ravien ensimmäisessä lähdössä Quick Messillä saavutettu ykkössija toi pitkän linjan ohjastajalle miehen uran 7000. voiton. Voittojen perusteella laskettuna Moilanen on Suomen historian kolmanneksi menestynein raviohjastaja, edellä ovat vain kollegat Jorma Kontio ja Antti Teivainen.

Vuonna 1978 uransa aloittanut Moilanen on yksi maamme ahkerimmista raviratojen kiertäjistä, ja vaikka 7000. voiton saavuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, on saavutus syntynyt omalla painollaan.

”Silloin kun ohjastamisen aloitti, ei osannut miettiä, että ohjastaako sitä satoja tai tuhansia voittoja. Oli enemmänkin innostusta olla hevosten kanssa. Voitot ovat tulleet tässä vuosien mittaan aivan itsekseen”, kommentoi Moilanen komeaa merkkipaaluaan.

Suomesta löytyi vuonna 2019 kymmenen ammattiraviohjastajien D-lisenssillä kilpailevaa henkilöä,  ja yksi heistä on Moilanen. Laina-ohjastajiksikin kutsuttavilla ammattilaisilla autoon kertyy vuosittain runsaasti kilometrejä, kun ravit pyörivät ympäri Suomea lähes vuoden jokaisena päivänä. Vuosittain voittoja Moilaselle kertyy reippaasti yli 200 kappaletta. 7000 ykkössijaa pitää sisällään suurkilpailuvoittoja tuhatpäisen yleisön edessä sekä iltaravivoittoja synkässä syysillassa. Oli kilpailu mikä tahansa, voitosta ajaminen sytyttää edelleen.

”Ei voittamiseen kyllästy koskaan. Aina se tuntuu makealta, oli palkinto melkein mikä tahansa.”

Udeltaessa uran mieleenpainuvimpia hetkiä, muutamat nousevat esille.

”Voittoja on vaikea asettaa paremmuusjärjestykseen, mutta jos viimeisimpiä alkaa miettiä niin Graceful Swampin Derby-voitto, Köppisen Ravinkuninkuus sekä Bret Bokon Finlandia-Ajon voitto ovat jääneet erityisesti mieleen”, kertoo Moilanen.

Voittaminen on selkeästi raviohjastamisen suola, mutta Moilanen nostaa esille myös muita asioita, jotka ovat pitäneet miehen rakkaassa ammatissa aktiivisena vuodesta toiseen.

”Kyllähän tämä vapaus on hienoa. Päivät eivät ole koskaan samanlaisia. Johonkin tehtaalle, jos menisi töihin, niin olisi aamulla aika selvä mitä sitä alkaa tehdä. Onhan se tässäkin tiedossa, mutta joka päivä on eri hevoset ja paikkakunnat vaihtelevat.”

Vapaus, voittaminen ja hevoset saavat kokeneen ohjastajan matkaamaan ympäri Suomen, mutta yksi huono puoli lainaohjastajankin ammatista löytyy.

”Säähän se on. Ihan katastrofi oli viime talvi, kun puoli vuotta tuli vettä. Onneksi nykyajan varusteet ovat hyvällä tasolla, niin se auttaa jo aika paljon.”