Hyppää sisältöön

Raviliiga-hevoset tähyävät Kasvattajakruunun kärkisijoille Jyväskylässä – ”Karsinta meni niin kuin piti”

Raviliiga Tapparan Marschall Match ja Raviliiga Pelicansin Piece Of Glory starttaavat lauantaina Jyväskylän Killerin raviradalla ajettaviin Kasvattajakruunu-ikäluokkalähtöjen finaaleihin.

Marschall Match juhli viime vuonna kolmivuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunun voittoa. Kuva:Hanna Närhinen

Raviliiga-hevosten taival osana peräti tuhannen omistajan kimppaporukoita päättyy vuoden lopussa. Sitä ennen omistajilla riittää jännitettävää, kun esimerkiksi 21.11. Jyväskylässä juostaan Kasvattajakruunujen finaalit.

Nelivuotiaiden oriiden ja ruunien karsintavoiton nappasi komean keulasoolon päätteeksi Raviliiga Tapparan Marschall Match. Kauden toinen voitto tuli makeaan saumaan, sillä ykkössija takaa hyvät asetelmat loppukilpailuun. Vastassa ovat ikäluokan parhaat, mutta ”Sheriffillä” on oivat mahdollisuudet uusia viimevuotinen Kasvattajakruunun voitto.

”Hevoselle kuuluu tosi hyvää ja karsinta meni niin kuin piti. Hevonen on tuntunut hyvältä sen jälkeen ja lähdetään tosimielellä finaaliin”, hoitaja Jonna Irri kommentoi.

Marschall Match on esiintynyt pitkin vuotta tasokkaissa ikäluokkalähdöissä, joissa kärkisijoille päästäkseen kaiken pitää olla kunnossa. Pienistä epävarmuuksista huolimatta on tallilla oltu tyytyväisiä kauden esityksiin.

”Se kilpailee aika korkealla tasolla, ja kaiken pitää olla kunnossa ihan lähtöpaikasta lähtien menestyäkseen. En tiedä onko se ollut noissa muissa lähdöissään sen huonompi, vaikka voittoa ei ole tullut. Se tulee kyllä paikasta kuin paikasta, mutta lähtötohinoiden takia sillä on ollut paikoin vaikea satsata starttiin”, pohtii Irri.

Raviliiga-hevosista Marschall Matchin lisäksi harvinaisiin ikäluokkalähtöjen voittoihin on yltänyt supertamma Mascate Match. Hevosten menestys onki tuonut runsaasti elämyksiä suurille omistajajoukoille.

”Tämä on ollut hieno matka, ja on ollut mukavaa, että on tullut uusia ihmisiä lajiin. Se, että he ovat saaneet kokea noin unohtumattomia hetkiä hevosen kanssa, on aika ainutlaatuista hevospiireissäkin”, kommentoi Irri tunnelmia Raviliigan viimeisinä kuukausina.

Marschall Matchin kohdalla loppuvuoden suunnitelmat ovat kuitenkin vielä mukavan auki. Jos lauantain finaali sujuu hyvin, saattaa loppuvuoden aikana kutsua Ruotsin kaviourat. Tänä vuonna oman valmennustoiminnan aloittanut Irri suuntaa valmennettaviensa kanssa Ruotsin Julmyraan talvikaudeksi, ja Sheriffi sopisi porukkaan mukaan.

”Hevosen lähteminen matkaan ei ole vielä varmaa. Ollaan kuitenkin katseltu Ruotsista pronssidivisioonan lähtöjä, jotka olisivat sille sopivia”, Irri tarkentaa.

Raviliiga-hevosten myyntipäiväksi on päätetty keskiviikko 30. joulukuuta, jolloin järjestetään Raviliiga HIFK:n Mascate Matchin huutokauppa livenä Vermon ravien yhteydessä, ja muut kahdeksan myytävää Raviliiga-hevosta huutokaupataan netissä Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton huutokauppasivustolla.

Raviliigan päätteeksi puolet hevosten varoista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Raviliiga Tapparan hyväntekeväisyyskohde on Ville Niemisen rahasto. Rahasto tukee Tapparan vähävaraisia junioripelaajia.

Marschall Matchin nykyiset omistajat suunnittelevat hevosen ympärille jatkokimppaa, jotta halukkaat pääsevät jatkamaan hevosen matkassa myös vuodenvaihteen jälkeen.

”Siihen saa muutkin lähteä mukaan, jos on intoa. Minuun voi olla esimerkiksi asiassa yhteydessä”, Jonna Irri kertoo.

Irma ihastuttaa Lahdessa

Tammojen Kasvattajakruunu-finaaliin tiensä selvitti Raviliiga Pelicansin Piece Of Glory. Tarkoituksena olisi kirkastaa kilpailun viimevuotinen hopeasija.

Karsinnassa ”Irma” piti keulasta kolmanneksi, ja vaikka tamma taipuikin maalisuoralla vastustajilleen, odottaa valmentaja Juha Utala finaaliin petrausta.

”Hevoselle kuuluu hyvää, ei mitään moitetta ole tällä kertaa. Hyvillä mielin finaalia kohti”, Lappeeseen matkalla ollut Utala kommentoi.

”Porissa siltä irtosi kenkä ja vähän muuttui ravi sitten. Nyt se on mennyt koko ajan parempaan suuntaan. Karsinnassa tuli ajettua ehkä turhankin rauhallisesti matkalla, ja kun jäi Porin startti vajaaksi, niin se näkyi. Jotenkin on semmoinen fiilis, että se petraa finaaliin. Toivotaan, että fiilis on oikea.”

Piece Of Gloryn kausi on ollut menestyksekäs. Vuoden tähänastisesti suurin saavutus oli nelivuotisikäluokan pääkilpailussa Derbyssä saavutettu neljäs sija. Ykkössijoja on tältä vuodelta kasassa kolme kappaletta.

Kauden jatkosta valmentaja ei osannut sanoa vielä tarkempia suunnitelmia.

”En ole vielä oikein katsonut onko sille minkälaisia sarjoja loppuvuodelle. Hevosella rupeaa tuota palkintosummaa olemaan, eikä rahasarjoja viitsisi ajaa. Kaiken kaikkiaan kausi on mennyt tamman kohdalla hyvin. Ainoa epäonni tuli Porin lisäksi Villinmiehen Tammakilpailun karsinnassa, mutta muuta ei oikeastaan ole ollut”, Utala kommentoi.

Toisin kuin muut Raviliiga-hevoset Piece Of Glorya ei myydä huutokaupassa, sillä sen kilpailuoikeus on vuokrattuna Raviliigalle ja se palaa takaisin omistajilleen vuoden lopussa. Piece Of Gloryn kilpailuoikeus vuokrattiin Raviliiga Pelicansille, kun kimpan alkuperäinen hevonen Stonecapes Sylvie loukkaantui.

Homebeach Farmin kasvattama tamman suku on tuttu Utalalle, joka on valmentanut mm.  Piece Of Gloryn sisaruksia Piece By Piecestä ja Piece Of Preciousta. Raviliigan päätyttyä tamma jatkaakin uraansa tutusta ympäristöstä.

Ravit käynnistyvät lauantaina Jyväskylässä kello 13.30. Ravit näkyvät suorana MT26-kanavalla sekä Veikkauksen TotoTV:ssä. 


Lähtölistat

Kasvattajakruunu-finaali, 4-vuotiaat tammat (L5, 15.00)

Kasvattajakruunu-finaali, 4-vuotiaat oriit ja ruunat (L9, 16.23)