Hyppää sisältöön

Ravikilpailutoiminta on sujunut normaalisti helteistä huolimatta – ”Raviväki on pitänyt esimerkillisesti huolta hevosistaan”

Kesää on vietetty Suomessa helteisissä merkeissä ja ihmisten lisäksi siitä ovat saaneet osansa myös eläimet. Kuumuus aiheuttaa omat haasteensa tallinpitäjille ja ravihevosten valmentajille. Oikeat toimintatavat ja riittävä tieto ovatkin tärkeässä roolissa kuumilla keleillä.

Harva on välttynyt Suomessa pitkään jatkuneen helleaallon vaikutuksilta. Normaalissa arjessa se aiheuttaa omat haasteensa, ja hevosihmisten keskuudessa oman hyvinvoinnin lisäksi huolehdittavana ovat olleet myös hevoset.

Samoin kuin ihmisillä, helteillä hevosten nestetasapainosta tulee pitää erityistä huolta. Kovilla helteillä hevosen vedentarve voi nousta lähemmäs sataa litraa.

Ravi-ihmiset ovat saattaneet helteillä kuulla ihmettelyitä siitä, miten hevosilla voidaan kilpailla näin kovilla helteillä. Hevosten taustajoukot sekä riittävä tietotaito ovat kuitenkin vastuullisen kilpailutoiminnan keskiössä.

”Kesän aikana ravikilpailuissa ei ole ollut havaittavissa erityisiä helteistä johtuvia terveyshaittoja. Kilpailusuoritus radalla on kuitenkin verrattain lyhyt ja valmentajat tietävät miten tärkeässä asemassa hevosten nesteytys on. Raviväki onkin pitänyt esimerkillisesti huolta hevosistaan”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kommentoi.

Hevoset viilentävät itseään luontaisesti hikoilemalla. Kilpailupaikoilla hevoset suihkutetaan ja tämä edesauttaa viilentymistä.

Jos hikoilu on tavallista vähäisempää, on kyseessä merkit nestevajauksesta. Veden lisäksi hevosten tulee saada riittävästi suolaa.

”Kilpahevosten ruokinnassa suolatasapaino on suuressa roolissa, oli kyseessä helteet tai ei. Ihmisten kohdalla suolan saanti ei korostu tavallisessa arjessa, mutta näin helteillä voisi moni ottaa oppeja hevosmaailmasta”, Tala kertoo.

Kesä on ravien kulta-aikaa. Suurimmat lähdöt juostaan kesäkuukausina ja samalla ravien tulostaso nousee korkealle. Viime viikkoina ennätyksiä on tuntunut rikkoutuvan tavanomaista enemmän ympäri Suomea.

Onko lämpimällä kelillä positiivisia vaikutuksia hevosten suorituksiin?

”Kesällä kilpailevat monesti nopeimmat yksilöt ja olosuhteet ovat erinomaiset. Lämmin kuitenkin varmasti omalta osaltaan sopii toisille hevosille paremmin kuin kylmempi ilma.”

 

Helteellä huomioitava

– Juota hevosta usein, veden tarve yli 30 asteen lämpötiloissa työskentelevällä hevosella on lähes sata litraa vuorokaudessa!
– Hevonen tulisi saada juomaan myös ennen starttia noin 10 litraa
– Startin jälkeen voi tarjota ensin suolavettä (2 tl suolaa litraan vettä) – Huolehdi hien mukana menetettyjen suolojen korvaamisesta suorituksen jälkeen (suolalisä, elektrolyyttijuomat)
– Huolehdi, että hevonen pääsee varjoon
– Älä loimita, jotta ylimääräinen lämpö pääsisi haihtumaan iholta (älä jätä edes kosteaa kangasta iholle)
– Edesauta lämmön haihtumista suihkuttamalla tai pyyhkimällä hevosta viileällä vedellä
– Huolehdi kuljetusauton tai -kopin riittävästä ilmanvaihdosta kuljetuksen aikana
– Älä jätä hevosta pysäköityyn kuljetusvälineeseen, jossa ilma ei pääse vaihtumaan
– Ota yhteyttä kilpailueläinlääkäriin, jos hevonen ei hikoile normaalisti tai siinä ilmenee muuta normaalista poikkeavaa.
– Hevosen normaalia vähäisempi hikoilu on jo merkki nestevajauksesta