Hyppää sisältöön

Ravikilpailujen rajoituksiin tarkennuksia 1.6. alkaen, yleisöportit pysyvät kiinni

Suomen Hippoksen hallitus linjasi tiistain kokouksessaan, että ravikilpailujen voimassaolevat rajoitukset jatkuvat myös päivittäisen kilpailutoiminnan käynnistyessä 1.6. alkaen. Maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksen mukaisesti hevos- ja lähtömäärät voidaan kuitenkin palauttaa normaaleiksi.

Tapio Perttunen 18.5. Joensuu kuva: Juho Hämäläinen
Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Päivittäinen ravikilpailutoiminta käynnistyy Suomessa rajoitustoimin 1.6.2020. Toukokuussa Suomen Hippoksella on maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksella lupa järjestää kuudet poikkeusoloihin valmistelevat ravikilpailut, jotta hevosten hyvinvoinnista ja rajoitusten riittävyydestä voidaan varmistua. Toukokuun kilpailuissa noudatetaan erityisen tiukkoja rajoituksia, ja muun muassa lähdöt on rajattu vain 10 hevoselle.

Urheilun yleisötilaisuudet voivat viranomaisten luvalla alkaa kesäkuun alusta, mutta tapahtumiin liittyy edelleen tärkeitä rajoituksia, joiden toteutumisesta vastaavat järjestäjät. Suomen Hippos on aiemmin laatinut yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa raviradoille ohjeet, joita noudatetaan myös kesäkuun kilpailuissa ainakin 14.6. asti. Tämä tarkoittaa, että ravit ajetaan esimerkiksi toistaiseksi ilman yleisöä. Valtioneuvosto kertoi jo aiemmin toukokuussa, että suuret, yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun asti.

”Tilanne on kaikkea muuta kuin helppo, kun epävarmuus leimaa kaikkea tekemistä. Menemme viikko kerrallaan eteenpäin ja seuraamme, mihin tilanne kehittyy. Tärkeintä on taata kilpailijoiden turvallisuus, ja turhia riskejä on vältettävä”, Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen kertoo.

”Toukokuun poikkeusoloihin valmistelevat ravikilpailut ovat onnistuneet odotusten mukaan. Kilpailijat ovat noudattaneet ohjeita ja rajoituksia esimerkillisesti, ja kilpailuissa on päästy tarjoamaan hevosille tärkeitä valmistelevia startteja ennen kesäkuun päivittäisen kilpailutoiminnan alkamista.”

Vaikka pääosa rajoituksista pysyy ravikilpailujen osalta kesäkuussakin voimassa, muutamien rajoitusten osalta tilanne lieventyy. Kun päivittäinen ravikilpailutoiminta käynnistyy, 10 hevosen rajoitus lähtöä kohti poistuu, ja raveissa voidaan ajaa enemmän kuin 10 lähtöä. Raveissa on myös mahdollista tehdä haastatteluita turvaetäisyydet huomioiden.

Median edustajien tulee edelleen akkreditoitua ravikilpailuihin ennakkoon kyseiselle raviradalle, eikä kilpailualueelle pääse ylimääräisiä henkilöitä. Raviradan alueella on kilpailuissa ainoastaan raveissa työskenteleviä toimihenkilöitä, ennakkoon akkreditoituneita median edustajia, kilpailevien hevosten ohjastajia, valmentajia ja hoitajia sekä hevosauton kuljettajia. Järjestyksenvalvojat valvovat tapahtumaa.

Tärkeä yleisohje on edelleen, että jokaisen tulee noudattaa terveysviranomaisten antamia hygieniaa koskevia ohjeita, ja raviradalle ei tule missään nimessä saapua sairaana - ei edes silloin, jos oireet ovat lieviä. Myös riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä ohjeistetaan välttämään saapumista raviradalle. Ulkomailta saapuvien on noudatettava 14 vuorokauden karanteeniaikaa.

Raviradoille lähetetään 1.6. alkavista ravikilpailuista vielä tarkemmat ohjeistukset.

Lue myös: Muistutamme poikkeusoloihin valmisteleviin ravikilpailuihin saapuvia: ohjeita noudatettava huolellisesti

Lisätiedot, kilpailutoiminta:


Tuomo Pekonen, kilpailupäällikkö, Suomen Hippos
tuomo.pekonen@hippos.fi
p. 040 557 3889

Lisätiedot, media:


Suvi Hakkarainen, viestintäpäällikkö, Suomen Hippos
suvi.hakkarainen@hippos.fi
p. 040-7760530