Hyppää sisältöön

Ravihevosten rokoteohjelmaan muutoksia 1.1.2021 alkaen

Hippoksen hallitus vahvisti 24.11. käydyssä kokouksessaan ravihevosten rokoteohjelmaan liittyviä muutoksia. Muutoksien myötä Suomen rokotusohjelma on linjassa Euroopan muiden suurten ravimaiden kanssa.


Kaikkien Suomessa kilpailevien hevosten ja ponien tulee olla rokotettuja hevosinfluenssaa vastaan. Vuonna 2019 ja aiemmin syntyneiden hevosten sääntöjen mukainen rokotusohjelma aloitetaan kahdella perusrokotuksella, joita seuraa vuosittainen tehosterokotus. Ikäluokasta 2020 alkaen rokotusohjelma aloitetaan kolmella perusrokotuksella, joita seuraa vuosittainen tehosterokotus.

Uusien sääntömuutoksien myötä molempien rokotusohjelmien 2. perusrokotus tulee antaa 1.1.2021 alkaen 21-60 vuorokauden kuluessa ensimmäisestä (aiemmin 21-92 vuorokautta). Lisäksi vuonna 2020 ja myöhemmin syntyvien hevosten 3. perusrokotus tulee antaa 120-180 vuorokautta toisesta rokotuksesta (aiemmin 120-215 vuorokautta).

Vaikka 1. tai 2. rokotus on annettu vuoden 2020 puolella, tulee 1.1. alkaen noudattaa uusia aikoja. Huomioithan siis, että 2. perusrokotuksen takaraja laskee 32 vuorokautta ja 3. perusrokotuksen 35 vuorokautta.

Jos vuosittainen tehosterokote jää antamatta, päättyy hevosen ilmoittamisoikeus 12 kuukauden kuluttua edellisestä rokotteesta.

Mikäli rokotteiden väli 1.1.2021 alkaen on yli 12 kuukautta, aloitetaan hevosen rokotusohjelma uudestaan perusrokotuksista ja hevosen kilpailuoikeus palautuu, kun se on saanut kaksi perusrokotusta 21 - 60 vuorokauden välein.

Vastaavia rokotusohjelmia noudatetaan esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa. Yhteiseurooppalaisen rokotusohjelman noudattaminen on välttämätöntä hevosille, joilla suunnitellaan ulkomailla kilpailua.

”Rokotusajoissa mennään vuoden alussa kohti eurooppalaista linjaa. Tämä on osa samaa kehitystä, mitä on tapahtunut esimerkiksi lääkkeiden varoaikojen kanssa. Yhteiseurooppalaisten rokotus- ja lääkintäkäytäntöjen noudattaminen on välttämätöntä hevosille, joilla on tarkoitus kilpailla ulkomailla”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kommentoi.

Yhtenäisellä rokotelinjalla halutaan turvata Euroopan laajuinen ravikilpailutoiminta. Hevosinfluenssatapaukset ovat haitanneet viime vuonna esimerkiksi laukkakilpailutoimintaa Isossa-Britanniassa.

”Ravihevosilla joilla kilpaillaan tai on tulevaisuudessa tarkoitus kilpailla ulkomailla, on suositeltavaa antaa vuosittainen tehosterokotus puolen vuoden välein. Tämä koskee varsinkin Ranskassa kilpailevia hevosia”, Tala kommentoi.

Lue lisää ravihevosten influenssarokotuksista.

Lisätietoja:

Martti Tala

Asiantuntijaeläinlääkäri, Suomen Hippos

Matkapuh. 040 3540338
martti.tala@hippos.fi