Hyppää sisältöön

Ravihevosten huippuvauhtia ja halauksia – Lumiravit onnistuivat hienosti

Lempäälän Ideaparkin Lumiravien toinen tapahtumapäivä oli eilisen tavoin täydellinen menestys. Ideaparkin Lumiravien sunnuntai tarjosi nähtävää niin kovimmille ravifaneille ja uusille hevosten, ponien sekä keppareiden kohtaajille.

FeastYourEyes2Kari Venäläinen tuulettaa lämminveristen Lumiravien voittoa Feast Your Eyesin kanssa. Kuva: Ilkka Nisula

Raviurheilun ystävät näkivät 250 metrin kilpailumatkalla hurjinta vauhtia, mitä Suomessa on koskaan ravihevoselle mitattu. Eräajon voittaja Feast Your Eyesilta vaadittiin finaalissa aivan käsittämätön kilometriaika 0,56,4. Kilometreinä tunnissa voittoaika tarkoittaa 64 km/h.

Voittajan ohjissa – ei niin yllättäen – oli hollolainen kengittäjä-ohjastaja Kari Venäläinen. Hän voitti lauantain vastaavan suomenhevosten kilpailun Tosi-Jänkällä, ja myös jo viime kesänä Kaivopuistossa ajetun vastaavan sprinttikisan. Venäläinen nimettiinkin Lempäälässä erikoislähtöjen erikoismieheksi.

”Tämä on helppoa ohjastamista, kun ei tarvi käyttää järkeä. Ensi vuonna ajan ponilähdötkin”, Venäläinen hauskuutti yleisöä.

Raviurheilu tarjoaa parhaimmillaan upeita urheilusuorituksia, kuten lämminveristen kilpailussa nähtiin, mutta myös draamaa. Sitä tarjosi suomenhevosten monté-kilpailu, jonka suurimpiin suosikkeihin kuulunut Varjomanni tippui jo alkuerässä mitä
erikoisimmalla tavalla. Varjomannin alkueräparin, eilisen voittajan Tosi-Jänkän jäätyä kotitalliin sairastamaan, sai Jenni Kaijan ohjastettava kilpailla jatkopaikasta yksin. Varjomannihan päättikin mennä lähes koko kilpailumatkan kiellettyä askellajia, peitsiä, ja tuloksena hylkäys väärästä askellajista.

Shaka4Heidi Kuossari, Shaka ja Risto Nöjd voittivat suomenhevosten montén. Kuva: Ilkka Nisula

Monté-finaalin voitti kaukaa Polvijärveltä saapunut Shaka, jota ohjasti Heidi Kuossari. Päivän russponien kilpailun voitti Båtares Dina ja Susanna Kauranen.

Båtares_DinaBåtares Dina ja Susanna Kauranen ravasivat russponien lähdön voittoon. Kuva: Ilkka Nisula

Raviliiga yhdistelee raveja ja jääkiekkoa. Kahdellatoista jääkiekkoliigajoukkueella on nimikkovarsa, josta voi sadan euron summalla ostaa itselleen 1/1000-osan. Lumiraveissa esittäytyivät Tampereen Tapparan ja Ilveksen varsat, sekä Hämeenlinnan Pallokerhon Callela Exclusive.

Callela_Exclusive2Jukka Kurikka saapui Ideaparkiin tapaamaan Callela Exclusivea, josta hän omistaa tuhannesosan. Hevosen valmentaja on Ville Mäkelä. Kuva: Lotta Kosonen

Forssalainen Jukka Kurikka oli saapunut katsomaan Pilvenmäen raviradalla Ville Mäkelän hoteissa valmentautuvaa HPK:n varsaa, josta hän oli ostanut osuuden heti kun ne tuli myyntiin.

”Olin mukana jo Forssan edellisessä Raviliiga -hevosessa Real Redissä. Sen kaikki lähdöt seurasin ja enköhän seuraa tätäkin. Me omistajat saamme tosi hyvin informaatiota mitä hevoselle kuuluu. Joskus 80-luvulla omistin puolikkaan suomenhevosesta ja nyt tämä Raviliiga on innostanut takaisin hevosenomistajaksi”, Kurikka sanaili.

Päivän pehmeitä arvoja tarjosivat muun muassa haliponit ja Suomen suosituin aasi Sumu Sireeni. Yksitoistavuotiaat kaverukset Miia ja Iida harjasivat ja paijailivat Kessu-ponia. ”Ne ovat söpöjä, pehmeitä ja ihania”, oli tyttöjen tyhjentävä vastaus kysymykseen miksi ponit ja hevoset kiinnostavat.

Teksti: Harri Lind
Kuvat: Ilkka Nisula ja Lotta Kosonen


FeastYourEyes5Feast Your Eyes ja Kari Venäläinen vauhdissa. Kuva: Ilkka Nisula

Sunnuntain 11.3. Lumiravien tulokset


Russponit 150m

Nopein aika kilpailussa
Välierä 2 nro 4 Båtares Dina, kokonaisaika 16,5 s, km-aika 1.50,1, 32,72 km/h

Finaali
I nro 4 Båtares Dina, kokonaisaika 17,1 s, km-aika 1.54,3, 31,52 km/h
II nro 3 Circo, kokonaisaika 17,5 s, km-aika 1.57,0, 30,78 km/h

Pronssipeli
III nro 7 Drömmer Lu Art, kokonaisaika 17,5 s, km-aika 1.57,0, 30,78 km/h
IV nro 6 Tells Korpral, kokonaisaika 17,7 s, km-aika 1.58,2, 30,47 km/h

Suomenhevosten monté 250m

Nopein aika kilpailussa
Finaali nro 3 Shaka, kokonaisaika 16,9 s, km-aika 1.07,8, 53,12 km/h

Finaali
I nro 3 Shaka, kokonaisaika 16,9 s, km-aika 1.07,8, 53,12 km/h
II nro 4 Topper, kokonaisaika 18,5 s, km-aika 1.14,1x, 48,60 km/h

Pronssipeli
III nro 7 Rojali, kokonaisaika 21,4 s, km-aika 1.25,8, 42,01 km/h

Lämminveristen kärrykilpailu 250m

Nopein aika kilpailussa
Finaali nro 7 Feast Your Eyes, kokonaisaika 14,1 s, km-aika 0.56,4, 63,92 km/h

Finaali
I nro 7 Feast Your Eyes, kokonaisaika 14,1 s, km-aika 0.56,4, 63,92 km/h
II nro 6 Extreme Luca, kokonaisaika 14,2 s, km-aika 0.56,8, 63,43 km/h

Pronssipeli
III nro 3 Wannacmyguns, kokonaisaika 14,9 s, km-aika 0.59,7, 60,35 km/h
IV nro 1 Pension Killer, kokonaisaika 15,8 s, km-aika 1.03,2, 57,01 km/h

Vapaasti käytettäviä valokuvia


Tapahtuman järjestäjien kommentit

Feast Your Eyes, Lumiravit 2018, photo Hanna Heinonen www.hannaheinonen.com
Feast Your Eyes, kuva: Hanna Heinonen

Ideapark
Kauppakeskusjohtaja Visa Vainiola


"Maailman ensimmäiset Lumiravit olivat Ideaparkin näkökulmasta huikea menestys. Onnistuimme pähkähullulla idealla - hevoset kauppakeskuksessa - saamaan kahden päivän aikana yli 50 000 eri kävijää tutustumaan laajasti eri hevostoimintoihin sekä myöskin uudistuneen kauppakeskuksemme tarjontaan.

Lempäälän Ideaparkissa järjestetään vuosittain lähes 100 tapahtumaa, joista Lumiravit olivat selkeästi suurin yksittäinen satsauksemme. Uskon, että saimme tarjottua asiakkaillemme uusia elämyksiä ja toisaalta tuotua hevosalaa tutuksi tuhansille uusille ihmisille.

Ennen Lumiraveja meillä tapahtumajärjestelijöillä oli poikkeuksellisen paljon epävarmuustekijöitä - suurimpana niistä radan rakentaminen aina epävarmoissa sääoloissa. Lisäksi ratkottavana oli logistiset haasteet, kun sekä kauppakeskusasiakkaiden että lumiraviyleisön piti saada jouhevasti sisäänajo, pysäköinti ja itse asiointi hoidettua.

Saamamme palaute oli poikkeuksellisen positiivista. Tämä vahvisti käsitystämme siitä, että Ideapark on Suomen johtava isojen, valtakunnallisten tapahtumien järjestämispaikka, millä on poikkeuksellisen hyvä sijainti, isot parkkialueet sekä laajasti tapahtumaa tukevaa tarjontaa. 

Toki saimme Lumiraveista monia kehityskohteita tapahtumien järjestelyihin, jotta seuraavissa tapahtumissa voimme toteuttaa vielä isompia elämyksiä entistä sujuvammin.

Haluan kiittää Suomen Hipposta sekä kaikkia kumppaneitamme erittäin laadukkaasta tapahtuman sisällöstä sekä itse tapahtuman toteutuksesta."

Suomen Hippos ry
Suvi Louhelainen
Kehityspäällikkö


"Viikonlopun aikana näimme jälleen, että raviurheilu on parhaimmillaan lähellä yleisöä. Tapahtuma osoitti että kauppakeskus taipuu raviurheilukeskukseksi ja vastaavasti raviurheilu kauppakeskukseen.

Ideapark toimi mainiona alustana lajimarkkinoinnille ja saimme jakaa raviurheilun sekä hevosten herättämiä tunteita ja tarinoita. Olemme iloisia siitä, että myös ratsastus oli näkyvästi esillä tapahtumassa.  Olemme tapahtumaan todella tyytyväisiä. Lumiravit lunastivat tapahtumalle asetetut odotukset. Suurimmat kiitokset kuuluvat vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille, joita ilman maailman ensimmäisiä Lumiraveja ei olisi ajettu."


Veikkaus Oy
Petri Huikko
Liiketoimintapäällikkö

”Veikkaus oli erittäin tyytyväinen Lumiravien pelikohteiden liikevaihtoon. Tärkein tavoite oli tarjota lisäjännitystä tämän ainutlaatuisen tapahtuman seuraajille joko TotoTV:n ääressä tai paikan päällä. Tämä tavoite täyttyi erinomaisesti."