Hyppää sisältöön

Ravielämää-videosarja tutustuttaa katsojan ravitallin arkeen – ”En ole löytänyt tästä maailmasta vielä toista asiaa, mistä saisi samanlaiset fiilikset”

Pakkanen Racing Stablen videosarjassa tutustutaan ravitallin monipuoliseen arkeen. Projektia koordinoinut Etta Pakkanen kertoo taustat näyttävien videoiden takaa.

Etta Pakkanen Mika Forss Staro Miami Mikkeli 18.7. kuva juho hämäläinen
Ravielämää-videosarja tutustuu raviurheiluun pintaa syvemmältä. Videoprojektin koordinoinnista on vastannut Etta Pakkanen (ensimmäinen vasemmalta). Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Raviurheilu on perin yksinkertainen laji, valjakot kiertävät rataa ennalta määrätyn kilpailumatkan verran, ja kilpailijoista ensimmäisenä hyväksytysti maalilinjan ylittänyt voittaa. Monelle laji ei sano tuota kilpailusuoritusta enempää, mutta pinnan alta löytyy monia tarinoita jotka ansaitsevat tulla kuulluksi.

Pakkasen tallin videosarja koostuu viidestä osasta, joista jokaisessa on oma selkeä teemansa. Yksittäisten teemojen lisäksi videoilla korostuu raviurheilun yksi tärkeimmistä osa-alueista, hevosenomistaminen.

”Itselläni on haaveissa aloittaa jossain kohtaa ura valmentajana, ja tällä hetkellä on vähän tuuliset olosuhteet alalla kuin alalla. Minusta kaikkien tulisi tehdä töitä raviurheilusta tulevan mielikuvan eteen, ja sitä on mietitty, milloin sitä voisi tehdä mitenkin, ettei kaikki olisi järjestöjen hartioilla”, Etta Pakkanen taustoittaa.

”Keväällä saimme haettua avustusta ELY-keskukselta, ja ruvettiin tuotteistamaan kimppaomistamista. Siitä lähtivät nämä videotkin liikkeelle”, Pakkanen jatkaa.

Etta Pakkasen isä Aripekka Pakkanen on yksi Ypäjän Hevosopiston ravivalmentajista, ja oppilaitoksen ja Pakkasten tallin kautta moni nykyinen hevosalan ammattilainen on aloittanut uransa. Hevosalalle hakeutuvien ihmisten taustalta löytyy aina yksi ja sama syy, hevonen.

”Olit sitten omistaja, valmentaja tai hoitaja, niin kyllä se lähtee siitä, että hevonen on kaveri. Niistä tulee niin tärkeitä, kun niiden kanssa touhuaa. Sitten työntekijänä näet kilpailuissa oman työn jäljen ja hevosen kehityksen.”

Ravi-ihmiset ovat tunteella mukana hevostensa elämässä. Ulkopuoliselle raveissa kuuluvat ilonkiljahdukset tai pettymyksen voihkaisut voivat tuntua kaukaiselta, ja videoilla pyritäänkin raottamaan ovea hevosihmisten maailmaan.

”Miten raviurheilun tunneskaalan nyt tiivistäisi ihmiselle joka ei vielä tiedä lajista juuri mitään… Minä en ole löytänyt tästä maailmasta vielä toista asiaa, mistä saisi samanlaiset fiilikset”, Etta Pakkanen tiivistää.

Vaikka videoiden tarkoitus on tuoda raviurheilu tutummaksi uusille harrastajille, on sisältöä mietitty myös lajiväen kautta.

”Joka videossa on yritetty avata lajia myös jo olemassa oleville hevosihmisille. Ihmiset kyllä tietävät yleisesti, miten hevosten kanssa toimitaan, ja videoilla on tarkoitus laajentaa tuota kokonaiskuvaa esimerkiksi sen ulkopuolelle mitä TotoTV:ssä näkyy.”

”Pohdimme miten kaupunkilaisille toisi esille kimppaomistamista ja raviurheilua. Jos mainostamme kimppoja, niin nämä toimisivat uusille omistajille myös materiaalina, että tietävät mihin lähtevät mukaan”, Pakkanen taustoittaa.