Hyppää sisältöön

Ratsuoripäivien oriohjeet ja ilmoittautuminen

Vuoden 2017 Ratsuoripäivät järjestetään Ypäjän Hevosopistolla 30. maaliskuuta – 1. huhtikuuta. FWB- ja suomalaisen ratsuponijalostukseen tarjottavien oriiden oriohjeet on julkaistu. Ilmoittautuminen tapahtumaan tulee tehdä 6. helmikuuta mennessä.

Ratsuoripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat sekä ratsu- että ratsuponioriit. Ratsuponioriit suorittavat testinsä yleistestinä suorittaen sekä este- että askellajikokeet. Ratsuoriit valitsevat suunnaksi joko esteet tai askellajin.

 

Ilmoittautuminen Ratsuoripäiville tulee tehdä viimeistään 2. helmikuuta. Maahantuotavien oriiden osalta viimeinen ilmoittautumispäivä on 1. maaliskuuta. Kaikkien Oripäiville ilmoitettujen oriiden ilmoittautumisessa vaadittavat dokumentit tulee toimittaa Suomen Hippokseen viimeistään 13. helmikuuta. Huom! Röntgenkuvat tulee toimittaa Suomen Hippokseen jo 27. tammikuuta mennessä.

 

Oriohje_ratsuhevoset 2017 (pdf) (681.9 KB)


3-5 –vuotiaat oriit osallistuvat askellaji- tai estepainotteiseen suorituskyvyn kokeeseen ikäluokkansa vaatimusten mukaisesti. Vanhemmat oriit arvioidaan kilpailusuoritusten perusteella. Ulkomaiseen kantakirjaan merkittyjen oriiden osalta jalostusarvostelu pohjautuu niiden jalostusarvostelu-, kilpailu- ja jälkeläistuloksiin.

 

3-vuotiaat askellajioriit tekevät ensimmäisen irtohypytyskokeen madalletuin korkeuksin. 4-5 –vuotiaat askellajioriit eivät suorita estekoetta. Askellajioriit suorittavat estekokeen sijaan ikäkausiohjelman - FEI:n kouluratsastusohjelman 4-vuotiaille 2015 Rata A tai FEI:n esiohjelman 5-vuotiaille 2004 (päiv. 2011).

 

4-5-vuotiaiden esteoriiden testi sisältää samat testiosiot kuin vuonna 2016. Ennen estekokeen alkua oriin askellajit ja koulutustaso arvioidaan oriin verrytellessä orilautakunnan ohjeiden mukaan. Esteoriin askellajeista painoarvo on laukalla. Muut askellajit arvostellaan, mutta ne eivät vaikuta oriin pisteytykseen.

 

Oriiden jalostuskäytön edellytyksenä on vuosittain maksettu orilisenssi sekä CEM-testaus.

 

Tuontispermaoriit

Tuontispermaoriille aktivoidaan ja maksetaan luvat vuosittain. Oriille voi hakea yleistä lupaa, jolloin ori on käytössä rajoituksitta tai tammakohtaista lupaa, mikäli oritta käytetään vain yhdelle nimetylle tammalle. Kaikki luvat vahvistetaan Ratsu- ja ponivaliokunnassa. 

 

Hakija vastaa hakemuksen toimittamisesta tarvittavine liitteineen Suomen Hippokseen sekä orilisenssin maksamisesta. Hakija/merkitty oriinpitäjä vastaa myös astutuskirjanpidosta. Aktivoidut orilisenssit tuontispermaoriille löytyy Heppa-järjestelmän Jalostusoriit ja kantakirjatammat –listauksesta.

 


Lisätietoja:

Sanna Uotila, 020 760 5262, sanna.uotila@hippos.fi