Hyppää sisältöön

Ratsuoriit käytössä joko yleisellä tai tammakohtaisella lisenssillä

Orilisenssi on aktivoitava kaikille jalostuksessa käytettäville Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustaville oriille. Tämä koskee kaikkia oriita. FWB-oriit ovat käytössä joko yleisellä lisenssillä kaikille kauden aikana astutettaville tammoille tai tammakohtaisilla orilisensseillä.

2020 jalostukseen hyväksytty ori Londen 223. Kuva: Leena Kahisaari

Orilisenssi on aktivoitava kaikille jalostuksessa käytettäville Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustaville oriille. Astutustietojen tallentaminen on mahdollista vasta, kun oriin lisenssi on aktivoitu.

Orilisenssi haetaan kirjautumalla Heppa-järjestelmään, valitsemalla vasemmalla olevasta valikosta ORILISENSSI ja kirjoittamalla hakukenttään oriin nimi. Orilisenssin lunastaneet oriit näkyvät Heila-jalostusjärjestelmässä, josta löytyy lisätietoja oriista.

Lisenssimaksu määräytyy sen ajankohdan mukaan, jolloin hakemus liitteineen on saapunut ja Hippoksessa käsitelty. Vallitsevan poikkeustilanteen johdosta Suomen Hippoksen kasvattajan ja omistajan palveluissa on tehty päätös, että lisenssimaksut pysyvät 1.7. 2020 saakka ensimmäisen maksuportaan summissa. Asiakkaalle poikkeusjärjestely ei aiheuta erityisiä toimenpiteitä – ajantasaisella, ensimmäisen maksuportaan summalla varustettu lasku toimitetaan hakemuksen perusteella Hippoksesta. Lisäksi ratsuponijalostukseen käytettävien oriiden lisenssit muutetaan maksuttomiksi kesäkuun loppuun saakka.

Suomessa astuvat oriit on merkitty joko FWB-jalostusluokkaan I tai II. Jalostusluokan I oriit ovat käytössä yleisellä lisenssillä eli oriinpitäjä hakee lisenssin, joka on voimassa kaikille kauden aikana astutettaville tammoille. Jalostusluokan II oriit ovat käytössä tammakohtaisille orilisensseillä, jolloin orilisenssi haetaan erikseen jokaiselle astutettavalle tammalle. Lähtökohtaisesti tammanomistajat huolehtivat tämän itse, mutta oriinpitäjän tulee muistaa kertoa asia avoimesti tammanomistajille.

Tuontispermaoriit noudattavat samaa (yleinen/tammakohtainen lisenssi) jaottelua kuin Suomessa astuvat. Tuontispermaoriin tulee olla hyväksytty FWB-kantakirjaan hyväksyttyyn kantakirjaan ja sillä tulee olla voimassa oleva siitokseenkäyttöoikeus. Jotta oriille saa haettua orilisenssin, tulee oriin löytyä Heppa-järjestelmästä ja sen siitokseenkäyttöoikeus tulee olla tarkastettu. Tällöin ori kulkee järjestelmän sisällä statuksella ”tuontispermaori” ja sen tiedot löytyvät Heila-jalostustietojärjestelmästä.

Uuden tuontispermaoriin tiedot tulee toimittaa Hippokseen esimerkiksi sähköpostilla, jotta ori voidaan lisätä Heppa-järjestelmään. Tärkeitä tietoja ovat oriin nimi ja rekisterinumero (UELN) sekä tiedot, mihin kantakirjaan ori on hyväksytty ja mistä virallisesta tietokannasta sen tiedot löytyvät.

Kaikkien kantakirjaan merkittävien varsojen polveutuminen tarkistetaan molempiin vanhempiin, joten sperman maahantuojan (lisenssin hakijan) tulee ehdottomasti huolehtia myös oriin dna-tiedon toimittamisesta Hippokseen.

Tuontispermaoriin yleinen orilisenssi (ratsu)

-          ori täyttää jalostusluokan I vaatimukset ja siitä on toimitettu röntgenlausunto/-kuvat Hippokseen

-          lisenssin hakija toimii oriinpitäjänä ja huolehtii mm. astutuskirjanpidosta ja syntymätodistusten kuittaamisesta

-          samalle oriille on mahdollista hakea myös useampi yleinen lisenssi samalle kaudelle

Tuontispermaoriin tammakohtainen orilisenssi (ratsu)

-          ori täyttää vähintään jalostusluokan II vaatimukset (myös I luokan oriita voidaan käyttää tammakohtaisella lisenssillä)

-          tammanomistaja ilmoittaa Hippokseen astutustietojen tallentajan (esim. siementävä eläinlääkäri), joka tallentaa siemennykset Heppa-järjestelmään

-          tammanomistajan vastuulla on, että kaikki spermaan liittyvät maksut on hoidettu asianmukaisesti sperman lähettäjälle

 

Oheisista linkeistä löydät kaiken tarvittavan sekä tärkeät päivämäärät:

Oriinpitäjän muistilista

Orilisenssien hinnasto ja eräpäivät 

Lisätietoja:

Sanna Uotila

jalostusassistentti

Puh. 020 760 5257
sanna.uotila@hippos.fi