Hyppää sisältöön

Ratsun paperit kuntoon: identiteetin varmentaminen takaa jalostus- ja kilpailuoikeudet

Hevosen identiteetti täytyy lain mukaan pystyä todistamaan tunnistusasiakirjalla eli passilla. Suomen Hippoksesta saat täyden palvelun tunnistamisesta rekisteröintiin ja näin varmistat esimerkiksi hevosen kilpailuoikeudet.

Le Petit Amour 29102016 Fager-Pintilä
Identiteetin varmennuksen kautta rekisteröitävät hevoset saavat kaikki asiakirjoista ilmenevät tiedot rekisteriin, ja hevosen tiedot siirtyvät automaattisesti Ratsastajainliiton kilpailurekisteriin sekä Heila-jalostusjärjestelmään. Kuva: Suomen Hippos


EU-asetuksen mukaan kaikilla hevoseläimillä tulee olla tunnistusasiakirja eli hevospassi. Suomessa syntyneille hevoseläimille hevospassin myöntää pääsääntöisesti Suomen Hippos ry. Suomessa pelkkä EU-passi ei riitä: Suomeen yli 90 päiväksi toisesta jäsenvaltiosta saapuvat sekä Suomessa syntyneet hevoseläimet, joilla on tunnistusasiakirja rodun kantakirjasta jostakin toisesta jäsenmaasta, tulee ilmoittaa Suomen Hippoksen tietokantaan.

Koska asetuksen mukaan hevosen pitäjä on vastuussa tietojen oikeellisuudesta, Suomen Hippos suosittelee hevosen rekisteröintiä identiteetin varmentamisen kautta. Tällöin hevosjalostusliiton tunnistusoikeudet omaava henkilö käy tarkistamassa, että hevonen täsmää tunnistusasiakirjaansa, tekee käynnistä tunnistuspöytäkirjan, katsoo tarvittavat dokumentit ja toimittaa ne Hippokseen. Tässä yhteydessä hevonen voidaan myös siruttaa ja ottaa siitä DNA-näyte (identiteetin varmistus, jalostuskäyttö). Useimmilla tunnistajilla on myös ponimittausoikeudet, jolloin virallisen mittauksen voi hoitaa samalla.  Identiteetin varmennus on ehtona hevosen kantakirjaan merkitsemiselle ja jalostuskäytölle. Hippoksen järjestämiin tapahtumiin (näyttelyt) voivat osallistua vain hevoset, joiden identiteetti on varmennettu. Identiteetin varmennuksen kautta rekisteröitävät hevoset saavat kaikki asiakirjoista ilmenevät tiedot rekisteriin ja hevosen tiedot siirtyvät automaattisesti Ratsastajainliiton kilpailurekisteriin sekä Heila-jalostusjärjestelmään.

 

Hevonen on mahdollista merkitä tietokantaan myös pelkillä viranomaisrekisterin vaatimilla tiedoilla. Tällöin hevosen omistaja kirjaa itse hevosen värin ja merkit tätä varten laaditulle lomakkeelle, vertaa niitä passin tietoihin ja lukee hevosen mikrosirun. Hevoselle ei merkitä omistushistoriaa, ja sen tietoja tallennetaan rajallinen määrä. Tietokantaan ilmoitetun hevosen tiedot siirtyvät Ratsastajainliiton kilpailujärjestelmään, mutta hevosella ei voi osallistua Hippoksen järjestämiin tapahtumiin eikä tiettyihin kasvattajakilpailuihin (esim. Kyvyt Esiin, Laatuarvostelu) eikä sen jälkeläisiä rekisteröidä sukutiedoilla. Mikäli hevonen halutaan myöhemmin tunnistaa ja rekisteröidä identiteetin varmennuksen kautta, tulee kaikki dokumentit toimittaa uudelleen sekä omistushistoria selvittää maahantuonnista lähtien.

 

Hevosten, joille passi on myönnetty 1.7.2009 jälkeen, tulee olla merkitty mikrosirulla. Mikrosirun tulee täsmätä passin tietoihin. Joidenkin passien tiedot ovat tältä osin puutteellisia, siru on voinut mennä rikki tai merkitön hevonen voinut vaihtua. Tämän vuoksi identiteetin varmentaminen on ehdottoman tärkeää ja se kannattaa tehdä mahdollisimman pian maahantuonnista.

 

On tärkeä huomioida, että liikkeellä on passiväärennöksiä. Osa väärennöksistä on taidokkaasti tehty ja niitä on vaikea erottaa oikeasta asiakirjasta.  Hevosella voi olla myös väärän eläimen asiakirja mukana, joten passin tarkastaminen ja identiteetin varmentaminen on suositeltavaa.

 

Tunnistajan löydät oman alueesi hevosjalostusliitosta. Pyydämme asiakaita huomioimaan, että poikkeusoloista johtuen Hippoksen palveluissa on ruuhkaa, ja asiakirjojen käsittelyn viive normaaliin on noin kolme viikkoa. Valmiit passit postitetaan asiakkaille kerran viikossa.




Lisätietoja:



hevosten rekisteröinti:


Mirka Kivelä

020 760 5263

mirka.kivela@hippos.fi



hevosten tietokantaan merkitseminen:


Krista Nyqvist

020 760 5262

krista.nyqvist@hippos.fi