Hyppää sisältöön

Rapsutuksia rakastava Sämpylä ja aina iloinen Jerry – kohti UET Grand Prix -finaalia!

Vermon EM-ravien kruunu on nelivuotiaiden lämminveristen UET Grand Prix -finaali. Perinteisessä kansainvälisessä suurkilpailussa on tänä vuonna kaksi suomalaista hevosta, jotka molemmat lähtevät loppukilpailuun karsintavoittajina.

Riikka Takaneva (keskellä) juhlimassa Graceful Swampin voittoa yhdessä Sämpylän ohjastajan Ari Moilasen ja hoitajan Ilona Mäkisen kanssa. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Graceful Swampin, suomalaisen ihmehevosen, joka tunnetaan myös nimellä Sämpylä, ovat kasvattaneet ilmajokelaiset Riikka ja Ari Takaneva. Riikka Takaneva kertoo, että kaksi viikkoa sitten koettua UET Grand Prix -karsintavoittoa ei oikein vielä edes käsitä.

”Hyvä kun oltiin vielä Derby-voitosta selvitty”, Takaneva nauraa. ”On se kaikkiaan aika ihmeellistä, tällaisen vuoden jälkeen.”

Graceful Swampin nelivuotiskausi on ollut ilmiömäinen. Takanevan mainitseman Derby-voiton lisäksi hevonen on tänä vuonna napannut yhteensä 11 ykkössijaa.

”Tällaiset saavutukset ovat olleet niin kaukaisia haaveita, ettei niitä ole osannut etukäteen kuvitella. Kymmenen vuotta sitten haaveilimme suunnilleen siitä, että joku kasvattimme pääsisi edes osallistumaan yhteenkään ravikilpailuun.”

Riikka Takaneva sanoo, että Graceful Swamp oli jo pikkuvarsana äärimmäisen toimiva ja mukava otus.

”Sitä kutsuttiin meillä Rapsuksi, koska se tykkäsi yli kaiken rapsutuksista. Se oli varsa, jolle kaikki opit menivät helposti perille, vaikka siltä luonnettakin löytyi.”

Graceful Swamp on voittanut tällä kaudella 11 ravilähtöä. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Takanevat myivät Graceful Swampin hevoshuutokaupassa Ypäjällä vuonna 2016. Tamperelainen ravivalmentaja Erkki-Pekka Mäkinen huusi varsan 2250 eurolla. Nyt Sämpylä on koko ravikansan rakastama suosikki.

”Minusta tämä tarina luo uskoa tavalliselle harrastajalle, minkä vuoksi se ehkä vetoaa kansaan”, Riikka Takaneva pohtii. ”Uskoa siihen, että kaikki on oikeasti mahdollista. Aina ei tarvitse lähteä kovin isolla rahalla tähän hommaan, vaan menestyshevosia voi tulla niin sanotuista tavallisista lähtökohdista, tavallisilta ihmisiltä.”

Graceful Swamp kiihdyttää lauantain UET Grand Prix -finaalissa kolmosradalta luottokuskinsa Ari Moilasen ohjastamana. Kasvattajat ovat paikan päällä jännittämässä suurta loppukilpailua.

”Meiltä lähtee täältä bussikuljetus, tällä hetkellä noin 30 paikallista hevosihmistä on ilmoittautunut mukaan kannustamaan”, Takaneva kertoo.

”Edessä on Sämpylän uran ehdottomasti kovin lähtö. Mahdollisuuksia menestykseen sillä kyllä siinäkin joukossa on. Loppujen lopuksi on kuitenkin ihan sama, mitä lauantaina käy, pelkästään finaaliin osallistuminen on tosi iso asia ja upea saavutus.”

"Huonoa päivää ei ole vielä tullut vastaan"

Lewis Ale starttaa UET Grand Prix'ssa radalta yksi. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Toinen suomalainen UET Grand Prix -osallistuja on Kuusaan Virma Oy:n kasvattama ja Tuomas Korvenojan valmentama Lewis Ale. Myös Lewis Ale voitti karsintansa, joka ajettiin puolitoista viikkoa sitten Tukholmassa Solvallan raviradalla.

”Jerryksi” kutsuttua Lewis Alea hoitaa Tiia Pihamaa, jonka rooli hevosen valmistelussa kohti tärkeää kilpailua on korvaamattoman suuri. Pihamaa tuntee Jerryn paremmin kuin kukaan muu.

”Se on luonteeltaan erittäin leikkisä ja aina iloinen. Huonoa päivää sen kanssa ei ole vielä tullut vastaan”, Pihamaa sanoo.

Hän kertoo, että UET Grand Prix finaaliin osallistuminen tuntuu aivan mahtavalta. 

”Lähtö on yksi kaikkein arvostetuimpia ikäluokkalähtöjä. On tosi hienoa olla hoitajana sellaisella hevosella, jolla on paikka siellä.”

Lewis Alen alkuviikko on kulunut muun muassa kevyen intervalliharjoituksen, hieronnan ja tarhailun merkeissä.

”Keskiviikkona lämmitellään, kävellään ja ajetaan hölkkää. Torstaina Tuomas (Korvenoja) ajaa parit reippaammat intervallit. Perjantaina hevonen saa olla tarhassa, kuten myös lauantaina aamupäivällä. Iltapäivällä suuntaamme sen kanssa autolla Sipoosta Vermoon”, Pihamaa luettelee.

Lewis Ale ohjastaa sillä karsintavoitonkin ajanut Mika Forss

Lewis Ale voitti karsintansa keulajuoksulla. Seremonioissa juhlimassa myös hoitaja Tiia Pihamaa, kuvassa hevosen vieressä oikealla. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

EM-ravit järjestetään Vermo Areenalla tämän viikon perjantaina ja lauantaina 11.–12. lokakuuta. Kaksipäiväinen tapahtuma tarjoaa yleisölle parasta eurooppalaista huippuraviurheilua sekä elämyksellisiä ravikokemuksia oheisohjelmineen pimenevän illan valomaailmassa. Tapahtuma huipentuu raviurheilun supertuntiin, jolloin ratkeaa kolme Euroopan mestaruutta. Nelivuotiaiden UET Grand Prix’n lisäksi mestaruuksista juoksevat kolme- ja viisivuotiaat lämminveriset.


Perjantain ja lauantain lähtölistat julkaistiin maanantaina. Perjantain ravit alkavat kello 16, ja ohjelmassa ovat muun muassa nelivuotiaiden lämminveristen Derby-revanssi sekä kokelasohjastajakilpailu Salamakypärien osalähtö.


Lauantain ohjelma alkaa jo aamupäivällä kansainvälisellä Jalostusseminaarilla, jossa saadaan kuulla ainutlaatuiset puheenvuorot ranskalaiselta menestyskasvattaja Pierre Juliennelta, pohjoisamerikkalaisen Hunterton farmin asiantuntijalta Steve Stewartilta sekä suomalaiselta jalostusasiantuntijalta Martti Ala-Seppälältä. Jalostusseminaari starttaa lauantaina kello 10.30.

Perjantain ravien lähtölistat Mobiilihepassa
Lauantain ravien lähtölistat Mobiilihepassa

Lisätietoja ja median akkreditointipyynnöt EM-raveihin:


Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403