Hyppää sisältöön

Ranskalaisruuna Ce Bello Romain vei Kymi Grand Prix’n voiton – ”Se on osoittanut hyvyytensä”

Ce Bello Romain hallitsi Kymi Grand Prix'n tapahtumia. Voittajaa ohjasti Anthony Barrier. Kuva: Juho Hämäläinen

Kouvolan raviradan vuoden päälähtö Kymi Grand Prix kilpailtiin lauantaina. Kovatasoisen suurkilpailun voiton ja rahakkaan 100 000 euron ykköspalkinnon vei nimiinsä ranskalainen Ce Bello Romain.

Perinteinen Kymi Grand Prix kilpailtiin Kouvolassa helteisissä tunnelmissa. Koronarajoitukset sallivat myös liveyleisöä paikan päälle ja ravikansa pääsikin seuraamaan Euroopan parhaimpiin lukeutuvien hevosten esityksiä.

Päivän päälähdön voitto oli varsinainen jännitysnäytelmä. 2100 metrin ryhmäajoon starttasi yhdeksän valjakkoa ja mukana oli huippuja kotimaan kilpailijoiden lisäksi Keski-Euroopasta sekä länsinaapuri Ruotsista. Lopulta voitto matkasi Ce Bello Romainin mukana Ranskaan, kun ruuna nappasi voiton komealla tuloksella 11,6a/2100 metriä.

Ennen maalisuoraa ohjastaja Anthony Barrier ajoi ennakkoluulottomasti eteenpäin, eikä ohjastaja alkanut kumarrella suosikki Delia du Pommereuxille. Ranskalaisvaljakon päätös nousta ennen maalisuoraa kolmannelle radalle oli oikea.

”Delia du Pommereuxille Kouvolan kaarteet tuottivat ongelmia kun taas meille niistä ei ollut ongelmaa. Ja näin ollen se oli helppo päätös (nousta kolmannelle radalle)”, ohjastaja kertasi tapahtumia ennen maalisuoraa.

Maalisuoralla takaa tullut suosikki pyrki vielä voittotaistoon, mutta yliote piti maaliin saakka.

”Huomasin, että Delialla oli vielä vetolaput käyttämättä. Ajattelin, että sille häviäminen ei olisi mikään häpeä, mutta tämä hevonen vain voitti”, Barrier kertoi tulkin välityksellä Kouvolan raviradan voittajahaastattelussa.

Ce Bello Romainia valmentaa Sylvan Dupont, joka tuuletti helteisellä kaviouralla suojattinsa ykkössijaa.

Euroopan suurkilpailussa ruuna on verrattain uusi tuttavuus, mutta täytenä yllätyksenä voitto ei valmentajalleen tullut.

”Vuosi sitten kun hevonen voitti Prix de New Yorkin, tajusin sen olevan tämän tason hevonen. Tänä vuonna se on juossut Prix d’Amerique –tason hevosia vastaan ja se on osoittanut hyvyytensä”, valmentaja Dupont kommentoi tulkin välityksellä.

Suomalaiset valuivat kärkisijojen ulkopuolella ja pitkään kärkipaikkaa hallussaan pitänyt Next Direction taipui parhaana sinivalkoisena kilpailijana lopulta viidenneksi. Kolmas sija meni osittain Suomeen, kun Ruotsissa valmennustallia pitävän Timo Nurmoksen suojatti Seismic Wave nousi kolmanneksi Hannu Torvisen ohjastamana.

Kymi GP on ravikesän ensimmäisiä kansainvälisiä suurkilpailuja. Seuraavan kerran kansainvälisen tason lämminverisiä ulkomaalaisvieraita sopii odottaa Mikkelin St Michel –ajoon 18. heinäkuuta. Suomessa syntyneiden lämminveristen kauden pääkilpailu Suur-Hollola taas ajetaan Lahden Jokimaalla 4. heinäkuuta.

Kylmäveristen osalta seuraava suurkilpailu ajetaan juhannuslauantaina Härmän PowerParkin raviradalla, jossa kotimaan tähdet kohtaavat pohjoismaiden parhaimmistoa.

Antohony Barrier intoutui villiin tuuletukseen Ce Bello Romainin voiton kunniaksi. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen