Hyppää sisältöön

Ranskalaisori Dijon vei jättipotin, Next Direction kuudes hurjien käänteiden Elitloppet-finaalissa

Tukholmassa ravattu Elitloppet päättyi ranskalaisjuhliin, kun Romain Derieuxin ohjastaman Dijonin loppukiri toi arvostetun voiton. Petri Salmelan valmentama Makethemark oli suurkilpailun kolmas ja Iikka Nurmosen ohjastama suomalaisori Next Direction kuudes.

Dijon Elitloppet Solvalla2 260519 kuva Hippos Hanna Laakso
Ranskalainen Dijon sai ylleen Elitloppetin himoitun pinkin voittoloimen. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ranskalaisori Dijon sai tililleen suurvoiton, kun sen loppukiri kantoi Elitloppetin voittoon Solvallan pinkin yleisömeren edessä. Romain Derieuxin ohjasti valmentamansa kuusivuotiaan kolmen miljoonan kruunun arvoiseen voittoon aijalla 10,3/1609 metriä.

”Olen vain uneksinut Elitloppetiin osallistumisesta. Se, että voitto tuli heti ensimmäisellä kerralla, on uskomatonta”, Derieux ihmetteli voittajahaastattelussa.

Dijon oli karsintalähdössään kolmas. Kuusivuotiaan oriin on kasvattnut Louis Derieux ja sen omistaa Mauricette De Sousa.

Iikka Nurmonen Next Direction Elitloppet Solvalla 260519 kuva Hippos Hanna Laakso
Iikka Nurmonen ja Next Direction sijoittuivat Elitloppet-finaalissa kuudenneksi. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Suomen värejä finaalissa kantoi Iikka Nurmosen ohjastama ja Timo Hulkkosen valmentama Next Direction. Lisäksi mukana oli Petri Salmelan valmentama ruotsalaisomisteinen Makethemark, joka yltyikin Ulf Ohlsson rattaillaan hienoon suoritukseen ollen kolmas. Next Direction jäi finaalissa kuudenneksi.

”Kyllä on ihan käsittämätön hevonen… Näitä isoja poikia vastaan”, tunnelmoi Salmela suojattinsa suoritusta herkistyneenä.

”Hevonen merkitsee minulle hirmuisen paljon.”

Nurmonen ja Next Direction eivät kilpailleet kärkisijoista, mutta kilpailu jätti silti jossiteltavaa. Toiseksi sijoittunut ranskalaisvaljakko Aubrion du Gers ja Jos Verbeck ahdisti suomalaisvaljakon etusuoralla ulos parijonosta, ja Nurmosen oli pakko väistää kolmannelle radalle välttääkseen osuman. Next Directioniin Nurmonen oli kuitenkin tyytyväinen.

”Karsinnan jälkeen vaihdettiin hieman kengitystä, siitä oli apua kuraiseen rataan. Ulkoradoilla oli liejua niin, ettei lähtöön voinut ladata emmekä päässeet kovempaa matkaan. Hevonen oli huippuhyvä koko päivän”, Nurmonen kehui.

Team Look the Winnersin omistama Next Direction jatkanee uraansa seuraavaksi kotimaan suurkilpailuissa, ja Nurmosen mukaan tähtäin lienee Kouvolan Kymi GP:ssä ja Lahden Suur-Hollolassa.

Readly Express Solvalla 260519 kuva Hippos Hanna Laakso
Supertähti Readly Express sai hurjat suosionosoitukset Solvallan yleisöltä poistuessaan radalta ennen Elitloppet-finaalia. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Juuri finaalin alla nähtiin tunteikas hetki, kun suursuosikki, uransa viimeiseen starttiin valmistautunut Readly Express jäi pois startista. Timo Nurmoksen valmentama ori voitti aiemmin toukokuussa Finlandia-ajon, ja Elitloppetista maalattiin kruunua tähden kilpauralle.

Sen sijaan ura päättyi haikeisiin jäähyväisiin vain muutama minuutti ennen starttia, kun Björn Goop ohjasti seitsenvuotiaan oriin etusuoralle Solvallan raviyleisön yltyessä raikuviin suosionosoituksiin.

Elitloppet on yksi koko maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista raviurheilun suurkilpailuista, jonka historia juontaa juurensa aina vuoteen 1952 asti. Elitloppetissa kilpailee yhteensä 16 maailman parhaiden ravureiden joukkoon kuuluvaa hevosta, jotka on jaettu kahteen karsintaan. Kummastakin karsinnasta neljä hevosta etenee samana päivänä koko tapahtuman huipentavaan finaaliin, jonka voittaja saa 3 miljoonaa kruunua eli noin 278 000 euroa. Sekä karsinnat että finaali juostaan 1609 metrin matkalla.