Hyppää sisältöön

Rajaliikenteen rajoitusten muutokset ja niiden vaikutukset ravikilpailutoimintaan

Suomen hallituksen 11. syyskuuta tekemän periaatepäätöksen myötä maahantulon rajoitukset poistuvat muun muassa Ruotsista. Tämä mahdollistaa myös ravikilpailutoimintaan osallistumisen Suomen ja Ruotsin välillä ilman rajoituksia 19.9. alkaen.

Ravikilpailuihin osallistuminen Suomen ja Ruotsin välillä helpottuu 19.9. alkaen. Kuva: Hippos/Ville Vuorinen
Suomen hallitus teki 11. syyskuuta periaatepäätöksen uudesta toimintamallista hybridistrategian toteuttamiseksi rajaliikenteessä ja matkustamisessa. Toimintamallin avulla voidaan purkaa maahantulon rajoituksia ja samalla torjua koronapandemiaa rajoilla.

Päätöksen myötä maahantulon rajoitukset poistuvat 19.9. alkaen Suomen ja muun muassa Norjan, Ruotsin ja Saksan väliltä. Maahantulon rajoitukset puolestaan otetaan uudestaan käyttöön Suomen ja Italian sekä Unkarin välillä. Ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on kuitenkin edelleen välttää tarpeetonta matkustamista.

Rajoitusten poistuminen tarkoittaa, että kyseisestä maasta voi tulla kilpailumatkalle Suomeen ja että Suomesta voi matkustaa kyseiseen maahan ilman tarvetta Suomeen palatessa jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Suomessa ohjastaja saa kilpailla vapaasti eri radoilla ilman rajoituksia Ruotsin vierailun jälkeen.

Vastaavasti kun maahantuloa rajoitetaan, kyseisistä maista ei voi tulla vapaa-ajan matkalle Suomeen. Jos henkilö tulee muusta sallitusta syystä Suomeen, hänen tulisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin kahdeksi viikoksi. Maahantulijoita voidaan myös ohjata vapaaehtoiseen koronatestiin lentokentällä tai satamassa, ja lääkäri voi määrätä riskiarvion perusteella karanteeniin.

Suomen Hippos suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista. Jos kuitenkin matkustat,

  • toimi vastuullisesti
  • koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle. Pandemian takia tilanne voi edelleen muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti
  • noudata viranomaisten suosituksia. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, noudattaa hyvää käsi-, yskimis- ja aivastushygieniaa sekä välttää kasvojen koskettelua. Mikäli turvavälejä ei voi noudattaa on suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Useissa maissa sen käyttäminen voi olla pakollista ja käyttämättä jättämisestä voidaan rangaista

Jotta voimme taata ravikilpailutoiminnan jatkumisen koronavirustartuntojen määrän kasvaessa, Suomen Hippos muistuttaa jokaista toimijaa omasta vastuusta. On erityisen tärkeää, että tapahtumien aikana huolehditaan tarvittavista turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta. Tapahtumiin ei tule osallistua vähänkään sairaana.

Lue myös:

 

Hippos muistuttaa toimista koronaviruksen leviämisen estämiseksi (28.8.2020)

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia