Hyppää sisältöön

Rääkkylässä kasvaa huippuhevosia – Taisto ja Mari Rautiaisen kolme kasvattia Kuninkuusravien seppelejahtiin

Lahden Kuninkuusraveissa nähdään harvinainen tilanne, kun Piskon Pouta, Tähen Toivomus ja Rapin Aatos juoksevat pääkilpailuissa. Ne ovat kaikki saman perheen kasvatteja.

Piskon Pouta oli varma valinta tämän vuoden kuningatarkilpailuun. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Pitkän kasvattajauran tehnyt Taisto Rautiainen ja samalla alalle päätynyt tytär Mari Rautiainen saavat olla kasvateistaan ylpeitä. Tämän vuoden kuninkuusravien päälähdöissä kilpailee peräti kolme Rautiasten kasvattamaa hevosta: tamma Piskon Pouta sekä oriit Tähen Toivomus ja Rapin Aatos. Tilanne on melko harvinainen: edellisen kerran vuonna 2008 pääkilpailuissa ravasi kolme Reijo Borgströmin kasvattamaa hevosta. 

Tämä kolmikko on kilpailupaikkansa ansainnut. Kunkkarinoviisi Piskon Pouta ravasi tiensä suomalaisen ravikansan sydämiin viimeistään viime viikonloppuna Mikkelissä, kun se juoksi suvereenisti St Michel Tammatähti -lähdön voittoon ja paransi samalla omaa ennätystään peräti kahdella sekunnilla. Toinen ensikertalainen, Tähen Toivomus, on kilpaillut suomenhevosten absoluuttisella huipulla jo pari vuotta ja oli valitsijaraadin mukaan ”itsestäänselvä valinta” tämän vuoden pääkilpailuun. 

Porilaisen Aikapojat Teamin omistama ja Jouni Miettisen valmentama Rapin Aatos taas on jo kunkkarikonkari, jonka kilpailupaikan sinetöi viimeistään juhannuksena Härmän Powerparkin Nordic King -lähdössä saavutettu titteli parhaana suomalaishevosena.

Rapin Aatos Kuva Anu Lepp+ñnen
Rapin Aatos on kolmikon kunkkarikonkari. Kuva: Hippos / Anu Leppänen

Suomenhevosia suurella sydämellä

Hevosista Piskon Pouta on Rautiaisten omistuksessa ja valmennuksessa Rääkkylässä. Kaikkien kasvattien uraa seurataan kuitenkin tarkasti, vaikka ne eivät enää omissa nimissä olisikaan.

”Kaikki kasvattien lähdöt katsotaan, jos nyt ei livenä niin viimeistään sitten videopankista. Ne ovat meille kuin perheenjäseniä, samoin kuin niiden omistajat ja valmentajatkin. On ollut ilo saada toimia kasvattajana näin ihanien ihmisten keskuudessa”, Mari Rautiainen kiittelee. 

Rautiaisten ura suomenhevoskasvatuksen parissa on kunnioitettavan pitkä. Isä Taisto on ollut alalla jo vuodesta 1963. 

”Juuri tultiin oriasemalta, eli kyllä tämä ura jatkuu aina vain. Jos joskus alkaisi maistumaan puulta, niin sitten pitäisi lopettaa”, tytär naurahtaa. 

Niin tuskin on kuitenkaan käymässä.

”Tätä työtä tehdään suomenhevosen eteen suurella sydämellä, rodulla on meille suuri merkitys. Niitä on ollut meillä aina.”

Ja hyviä suomenhevosia heiltä on tullutkin. Pauli Raivion valmentama ja yhdessä jyväskyläläisen Teri-Talli Oy:n kanssa omistama Tähen Toivomus oli viimeisen Kunkkarirankingin sijalla yksi. Mitään erityistä salaisuutta menestyvien kasvattien taustalla Mari Rautiainen ei osaa nimetä.

”Ripaus tietoa, nokare taitoa ja valtaosa tuuria. Isoin merkitys on loppujen lopuksi sillä, minne varsan saa myytyä ja saako se oikean mahdollisuuden. Toki isälläni on vuosikymmenien kokemus ja vankkumaton näkemys suvuista, ja oma emälinjamme on aika vankka. Siitä on hyötyä.”

Tähen Toivomus ja Henri Bollström
Tähen Toivomus on kuninkuusravien ensikertalainen, mutta kilpaillut suomenhevosten huipulla jo useamman vuoden. Kuva: Hippos

Kuninkuusraveihin ilmoitettiin tänä vuonna ennätysmäärä hevosia. Rautiainen on iloisesti yllättynyt tulevan kilpailun tasaväkisyydestä. 

”En yllättyisi yhtään, jos kaikki matkat voittaisi eri hevonen. Hienoa huomata, että suomenhevosten taso on noussut – ei ole vain yhtä, kahta huippuhevosta, vaan niitä on nyt jo todella laaja kirjo.”

Kasvattaja ei uskalla sanoa, kasvaako tallissa tällä hetkellä uusia kuningas- tai kuningatarehdokkaita.

”Kaikki varsat ovat samalla viivalla, ei niistä voi vielä tietää tuleeko jostakusta megatähti. Se on niin monen tekijän summa.”


Tutustu hevosiin Mobiilihepassa:

Piskon Pouta

Tähen Toivomus


Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3.8. 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4.8. 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen.

Avausmatkojen lähtöradat arvotaan Joensuun Ravilauantain TotoTV-lähetyksessä lauantaina 27.7.