Hyppää sisältöön

Propulsion vyöryi satumaiseen Elitloppet-voittoon – ”Olen tiennyt, että hevoselta löytyy se vielä sisältä”

Sunnuntai-iltana Ruotsin Solvallassa Elitloppet-suurkilpailun voittoon vyöryi ruotsalaisen Daniel Redénin valmentama Propulsion. Peräti viisi kertaa Elitloppetiin osallistunut Propulsion on sijoittunut kilpailuissa kaksi kertaa toiseksi, mutta voitto on ravikansan suosikkia kiertänyt. Elitloppet-karsintalähtöihin osallistuneet Suomen Chief Orlando ja Elian Web jäivät finaalin ulkopuolelle.

Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Sunnuntai-iltana Ruotsin Solvallan raviradalla huikea, vaikkakin ilman yleisöä kilpailtu, raviviikonloppu huipentui Elitloppet-suurkilpailun finaaliin, jossa voittoon vyöryi sävähdyttävien vaiheiden jälkeen Örjan Kihlströmin ohjastama ja Daniel Redénin valmentama Propulsion.

Yhdeksänvuotias Propulsion on yksi eurooppalaisen raviurheilun kirkkaimmista tähdistä, ja ennen Elitloppet-finaalia Redénin tallin ori oli kerännyt palkintorahoja melkein kolmen miljoonan euron edestä. Propulsion on urallaan nähty suurien kilpailuiden voittajaseremonioissa, mutta ykkössija Elitloppetista on jäänyt uupumaan.

Vuosina 2017 ja 2018 ”Proppen” ylsi toiseksi, mutta tänä vuonna kauan metsästetty ykkössija näki päivänvalon. Jo karsintalähdössä radalta kahdeksan startannut Propulsion esitteli kykyjään, kun Kihlström matkasi hevosella melkein koko matkan kolmatta rataa eteenpäin. Tuolloin tuloksena oli kolmas sija, mutta esitys sai ravikansan vakuuttuneeksi siitä, että Propulsion voi löytyä finaalin lopputuloksista korkealta.

Loppukilpailuun Propulsion starttasi radalta kuusi, ja toisin kuin karsintalähdössä, pääsi Kihlström hevosella toiseen pariin ulos. Keulassa juossut Missle Hill rattaillaan Johan Untersteiner pitivät ensimmäisen puolikkaan maltillista matkavauhtia yllä, joten puoli kierrosta ennen maalia oli selvää, että loppukiristä on tulossa tulinen kamppailu. Maalisuoralle tultaessa Missle Hill osoitti taipumisen merkkejä, mutta ulkoradoilla energiaa löytyi. Neljättä rataa eteenpäin vyöryneet Propulsion ja Kihlström olivat täysin omalla menopäällä, ja samalla monien rakastaman ”Proppenin” uran ensimmäistä Elitloppet-voitto oli totisinta totta.

Peräti kolme hevosta Elitloppet-finaaliin luotsannut Redén oli syystäkin tunteikas valmennettavansa satumaisesta voitosta.

”Propulsion on ollut viisi kertaa mukana kilpailussa. Tämä on ollut kuin piikki sydämessäni, kaikkien täytyy ymmärtää se. Olet jatkanut hevosen kanssa, vaikka se on jo yhdeksän. Olen tiennyt, että hevoselta löytyy se vielä sisältä. Nyt tälle tarinalle todella löytyy tarkoitus”, tunteili Redén Propulsionin kauan metsästettyä Elitloppet-voittoa.

Elitloppetiin Propulsion valittiin urheilutermejä käyttäen ”kabinettipäätöksellä”. Hevonen ei ollut tammikuun jälkeen esiintynyt kaviourilla laisinkaan, mutta Elitloppet-organisaatio piti hevoselle paikkaa, jos vain valmentaja kutsun ottaisi vastaan. Treenit sujuivatkin siinä määrin hyvin, että Propulsionin kutsu Elitloppetiin julkaistiin viimeisten hevosten joukossa. Elitloppetiin osallistuminen pitkän kilpailutauon ei valmentajaa kuitenkaan huolettanut.

”Olen saanut paljon kysymyksiä, miten voin startata hevosella pitkän tauon jälkeen, mutta tunnen hevosen kaikkien näiden vuosien jälkeen”, totesi Redén Elitloppetiin osallistumisesta.

Chief Orlandon sekä Elian Webin jäädessä Elitloppet-finaalin ulkopuolelle, kääntyi suomalaisen ravikansan fanitus sunnuntai-illan aikana sosiaalisessa mediassa ”Proppenin” puoleen. Kuin balsamina haavoille, ravasi ori itsensä lopullisesti eurooppalaisen ravikansan sydämiin. Korona piti Solvallan raviradan portit suljettuina yleisöltä, ja illan Elitloppet-voitto olisi varmasti räjäyttänyt pohjoismaisen ravikansan suosionosoituksiin. Katkeransuloisen asian nostaa esille myös Redén.

”Hemmetin korona, jos joku olisi yleisön ansainnut, niin tämä hevonen”, totesi valmentaja Redén voittajahaastattelussa.

Elitloppet-finaalin tulokset >