Hyppää sisältöön

PowerParkin Ponimaili ja Junior Nordic King täydentävät Härmän juhannusviikonlopun – ”Se yllätti siinä startissa kaikki”

Eragon ja Eveliina Hietanen. Kuva: Juho Hämäläinen

Eragon ja Eveliina Hietanen starttaavat PowerParkin Ponimailille lähtöradalta 5. Kuva: Juho Hämäläinen/Hippos.

Juhannusviikonloppuna juostaan yhteensä 11 ponilähtöä, joista kaksi ovat suurkilpailuja. Härmässä ravattavat  B-ponien PowerParkin Ponimaili ja A-ponien Junior Nordic King ajetaan avoimina ryhmäajoina 1609 metrin matkalla. Molempien suurkilpailujen voittajat lunastavat 200 euron palkintopotin.

Juhannusviikonloppu on täynnä poneja, sillä ponilähtöjä ravataan kaikissa juhannuksen aikana ajettavissa raveissa Kajaanista Kokemäelle. Viikonlopun ponilähtötarjonnan kruunaavat Härmässä ajettavat B-ponien PowerParkin Ponimaili ja A-ponien Junior Nordic King.

Suomen uusimman raviradan pääviikonloppuna ravattavat ponien suurkilpailulähdöt keräsivät osallistujikseen huipputason ponikastin. PowerParkin Ponimaililla starttaa perjantaina viisi valjakkoa. Mukana ovat muun muassa PikkuFinlandian voittanut Eragon ja Poni Kymin voittanut Smedens Andiamo. Junior Nordic Kingissä auton taakse kerääntyy kymmenen tasokasta ponia, joiden joukossa on Poni Kymin voittanut Thorvald ja kautenensa heti voitolla avannut Teppo Terävä.

Kolmas kerta toden sanoo?

Perjantaina Härmän juhannuksessa ravattavaan tuliseen PowerParkin Ponimailiin starttaa lähtöradalta viisi Eveliina Hietasen silmäterä Eragon. Kahden edellisen vuoden Ponimaililla Eragon on taistellut toiseksi ja tämän kauden avausstartit ovat osoittaneet Eragonin olevan huippukunnossa.

”Lähden kilpailuun todella hyvillä mielin Eragonin kanssa. Olisi ollut kiva saada upealle Härmän Powerparkin raviradalle täysi lähtö B-poneja, mutta näillä mennään! Eragon on alkuun epävarma ja sitä myötä aika hidas lähtijä. En usko, että lähtöpaikalla on mitään suurempaa merkitystä meidän kilpailuun. Ajatuksena olisi päästä ravilla hyvin matkaan ja mahdollisimman pian sisäradalle. Olen tyytyväinen, jos poni olisi kolmen parhaan joukossa”, kertoo lähdön asetelmista Eragonin valmentaja, omistaja ja ohjastaja Eveliina Hietanen.

Kautensa suoraan PikkuFinlandian voitolla aloittanut Eragon rakennetaaan starttien myötä kilpailukuntoon. Pahin vastustaja Hietasen arvion mukaan Kouvolan Poni Kymin voittanut on ykkösradalta matkaan kiihdyttävä Jenni Rautiaisen suojatti Smedens Andiamo. Hietasen mukaan Eragon pystyy kyllä koviin tuloksiin, mutta paras kunto tulee esille vasta myöhemmissä kilpailuissa.

”Ajetaan tämä kesä hyvällä mielellä kilpaa. Eragon on ollut terveenä ja toivon mukaan pysyykin koko kesän. Kesän päätähtäin on Mikkelin St Michel viikonlopun suurkilpailut ja kotiradan Suomenmestaruus”, kertoo Hietanen.

Eragonin ja Eveliina Hietasen matka alkoi vuoden 2018 Elitloppet raveista, jolloin poni tuli Hietasen valmennukseen ja omistukseen. Samana vuonna Hietanen ja Eragon voittivat heti Kuopiossa poni Ruhtinas -tittelin.

”Hienoimpia kokemuksia on vuonna 2018 voitettu poni Ruhtinuus ja 2020 Mikkelin St. Michel viikonloppu. Oli todella hienoa, että Eragon voitti SM-monten, mutta se että pystyi voittamaan seuraavana päivänä Miniatyrin todella kovalla 1.38 tuloksella oli äärettömän hienoa. Ernst Rivaldon jälkeen ajattelin, että en tule koskaan ohjastamaan sellaista ponia, jolla olisi kapasiteettia tuommoiseen tulokseen”, muistelee Hietanen.

PowerParkin Ponimaili ravataan perjantaina 25.6. klo 12:55. Ennen Ponimailia luvassa on A-ponien Black Horse Nuoret tähdet lähtö klo 12:45.

Pykälää parempana Junior Nordic Kingiin

Junior Nordic Kingiä on ajettu nykyisessä muodossaan vuodesta 2018 lähtien ja sitä on suvereenisti alusta lähtien hallinnut suomalainen tähtiponi Pomona II. Kuitenkin Pomonan jo viettäessä eläkepäiviään raviurheilusta on on Pohjanmaan aika saada uusi ponihallitsija.

Pontentiaalinen kandidaatti seuraavaksi Junior Nordic Kingiksi on kautensa voitolla avannut Meiju Rannan valmentama, ohjastama, hoitama ja osaomistama Teppo Terävä, joka lähtee Junior Nordic Kingissä matkaan lähtöradalta neljä.

”Kisaan lähdetään ihan hyvillä fiiliksillä. Ponin pitäsi olla pykälän parempi, kun kauden avauksessa ja lähtöpaikkakin on meille oikein sopiva. Kisasta ei sen kummempia odotuksia ole, sillä lähtö on kova. Lähdetään katsomaan mihin riitetään kovassa porukassa”, kertoo Meiju Ranta

Rannan mukaan lähdön pahimmat vastustajat löytyvät sisäpuolelta, josta starttaavat matkaan radalta yksi Strait´s Poker, radalta kaksi Thorvald ja radalta kolme Flipper Aria.

”Juoksunkulun toivoisin menevän sujuvasti ja jos kauheasti ei tarvitsisi kierrellä ulkona. Sijoitus viiden parhaan joukossa olisi jo aika huippu juttu näin tasokkaassa lähdössä”, pohtii Ranta.

Teppo Terävä on Meiju Rannalle tärkeä poni raviurheilun kannalta, sillä Rannan koko raviura lähti käyntiin juuri Teppo Terävän kanssa. Ensin ponin kanssa käytiin korttikurssilla ja siitä matka jatkui kilparadoille. Rannan mukaan oman työn tuloksen näkeminen on lajissa hienointa.

”Parasta muistoa on vaikea sanoa vain yhtä. Ponin kanssa on koettu paljon hienoja juttuja. Ehkä se paras muisto kuitenkin on ensimäinen suurkilpailu voitto. Kukaan ei odottanut ponin pärjäävän, mutta se yllätti siinä startissa kaikki”, muistelee Ranta.

Teppo Terävältä nimensä mukaan löytyy myös pilkettä silmäkulmasta, vaikka luonteeltaan poni onkin kiltti ja Rannan sanojen mukaan ”laiskan pulskea”. Starteissa Teppo saisikin Rannan mukaan antaa hieman enemmän itsestään irti, mutta vauhtia ponilta ei puutu.

”Kesälle ei sen suurempia ajatuksia ole. Startteja hyvällä fiiliksellä olisi tarkoitus ajella ja kovasti toivotaan, että poni alkaisi antamaan itsestään enemmän vauhteja ulos kesän mittaan. Kesän päätähtinä on varmasti Vermon ponikuninkuusravit ja kovasti tähdätään myös SM -monteen tänä vuonna kotiradalle”, kertoo Ranta.

Junior Nordic King avaa Härmän juhannuslauantain 26.6. klo 11:45. Junior Nordic Kingin jälkeen ravataan myös B-ponien Black Horse Nuoret tähdet -lähtö klo 11:55.

Lähtölistat

PowerParkin Ponimaili 2021 / 1609 m

 1. Smedens Andiamo / Jenni Rautiainen
 2. Farmens Tix / Julia Saarela
 3. Skotts Toddy / Viivi Pasanen
 4. Armani / Laura Sipilä
 5. Eragon / Eveliina Hietanen

Junior Nordic King 2021 / 1609 m

 1. Strait´s Poker / Väinö-Kalle Korhonen
 2. Thorvald / Maria Kiukas
 3. Flipper Aria / Toivo Lehtonen
 4. Teppo Terävä / Meiju Ranta
 5. Olkijoen Oiva / Emma Kangas
 6. Jokimäen Citruuna / Eerika Koskenvalta
 7. Ofelia / Ilona Rekilä
 8. Gervalds Windra / Veera Pasanen
 9. Marjaleena / Viivi Pasanen
 10. Riinan Rusina / Jani Partanen

PowerParkin ponimaili ja Junior Nordic King on nykyisessä muodossaan ravattu vuodesta 2018 asti. Suvereenia hallintaa B-ponien maililla on kaksi vuotta pitänyt edesmennyt huippuponi Miniatyr. A-ponien Junior Nordic Kingiä on kilpailun alusta asti hallinnut suomalainen tähtiponi Pomona II.

Junior Nordic Kingin ja PowerParkin Ponimailin voittajat:

Junior Nordic King PowerParkin Ponimaili
2018 Pomona II, 2.15,0 Lasno Ess, 40,6
2019 Pomona II, 2.07,8 Miniatyr, 40,6
2020 Pomona II, 2.08,2 Miniatyr, 40,4