Hyppää sisältöön

Poutapäivän Aatos palkittiin Valtakunnallisen varsanäyttelyn parhaana

Kolmevuotias ratsusuunnan suomenhevosori Poutapäivän Aatos palkittiin I- palkinnolla. Valtakunnallisen varsanäyttelyn finaali oli osa Hevoset-messujen sunnuntain ohjelmaa.

Poutapäivän Aatos Liisa Tiitola varsanäyttely kuva Hippos Hanna Laakso
Poutapäivän Aatos ja Liisa Tiitola. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Aamupäivän karsintojen jälkeen finaaliin valittiin viisi suomenhevosvarsaa. Viiden parhaan joukkoon ylsivät oriit Kruunun Toivo, Kankalon Viliste, Hopeasamurai, Takamaan Legenda ja Poutapäivän Aatos. Takamaan Legenda joutui valitettavasti jäämään kilpailuista aamupäivän karsinnan jälkeen pois, ja finaalissa nähtiin kärkinelikko.

Messuyleisön kannustuksen siivittämänä parhaan palkinnon nappasi ratsusuunnan kolmevuotias suomenhevosori Poutapäivän Aatos (Pätkä-Jätkä – Jaavan Tytti, Jaava), jonka on kasvattanut Anne Haili ja omistaa Liisa Tiitola.

Poutapäivän Aatoksen omistaja Liisa Tiitola oli hevosen saamasta palkinnosta liikuttunut.

”Tämä varsa on osallistunut Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn kolme kertaa, ja kahdella aiemmalla kerralla sijoittunut toiseksi. Nyt viimeisenä vuonna tuli voitto!” Tiitola iloitsi.

Poutapäivän Aatos on Tiitolan omasta oriista Pätkä-Jätkä.

”Isäori oli itseasiassa ensimmäisellä kerralla täällä mukana, mutta menehtyi päivä näyttelyn jälkeen. Se oli minulle elämäni hevonen, ja tämän varsan pärjääminen näyttelyssä on erityisen tärkeä asia. Se on hieno muisto Poutapäivän Aatoksen isästä”, Tiitola sanoi.

Poutapäivän Aatos on omistajansa mukaan iloinen, vilkas ja nöyrä tapaus.

”Se haluaa aina osallistua kaikkeen ja tehdä ihmiselle mieliksi. Ihana luonne, mikä on varmasti eduksi myös sen tulevalla kilpauralla. Olen itse kilpaillut kansallisella tasolla suomenhevosilla kouluratsastuksessa, ja se kiinnostaisi myös Poutapäivän Aatoksen kanssa tulevaisuudessa.”

Tiitola kertoi, että Poutapäivän Aatos on tarkoitus pitää oriina. Toiveissa on joskus päästä jatkamaan sen sukua.

Liisa Tiitolalle suomenhevonen rotuna merkitsee valtavasti. Hän totesi sen olevan mahtavan monipuolinen rotu.

”Ensimmäinen oma hevoseni oli aikanaan suomenhevonen, kuten myös ensimmäinen hoitohevoseni”, hän kertoi. ”Suomenhevosen kanssa voi tehdä mitä vaan. Tällaista rehellisyyttä, monipuolisuutta ja luotettavuutta ei mielestäni muista hevosroduista löydy.”

Tiitolan mielestä Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä 2019 oli äärimmäisen kova taso.

”Hauska yksityiskohta on, että Poutapäivän Aatos ja toiseksi tullut Kruunun Toivo olivat täällä molemmat myös yksivuotiaina. Silloin Toivo voitti, nyt Aatos”, Tiitola hymyili.

”Hevosen tuominen näyttelyihin tuo valtavasti hyvää kokemusta. Vaikka hevosesta tulisi isona mitä tahansa, tällaista kokemusta yleisön edessä varsana ei oikein pääse tarjoamaan muualla.”

Poutapäivän Aatos palkittiin I- palkinnolla. Myös toiseksi sijoittuneelle Kruunun Toivolle (Suivikas) myönnettiin I- palkinto. Tuomaristo kommentoi, että finaalissa ykkössijan ratkaisi tällä kertaa areenalla nähty Poutapäivän Aatoksen hieno liike.

Kolmanneksi sijoittunut Hopeasamurai (Tussarin Luonnos) palkittiin II palkinnolla, kuten myös neljänneksi sijoittunut Kankalon Viliste (Assar).

Lisätietoja: 

Minna Mäenpää
Jalostusjohtaja, Suomen Hippos
040 511 2067

minna.maenpaa@hippos.fi