Hyppää sisältöön

Positiivisia lääkeainetestinäytteitä Norjassa

Norjan raviurheilun keskusjärjestö (Det Norske Travselskap) järjesti tänään perjantaina lehdistötilaisuuden, jossa käsiteltiin ranskalaisen Fabrice Souloyn valmentamien Un Mec d´Heripren, Your Highnessin, Lionelin ja Timone Ekin antamia koboltin osalta positiivisia lääkeainetestejä kesän Norjan Oslo GP-raveissa.


Valmentajan hevosista Un Mec d´Heripre kilpaili heinäkuussa Suomessa Mikkelin St Michelissä, jonka se voitti. Hevonen doping-testattiin St Michelin yhteydessä ja sen näyte todettiin puhtaaksi.


"Kansainvälinen hevosurheilujärjestöjen välinen yhteistyö dopingvalvonnan ja testimenetelmien kehittämiseksin on aina vain tärkeämpää", Suomen Hippoksen johtava eläinlääkäri Katja Hautala korostaa.


"Suomessa käytäntönä on ollut, että tutkittuja lääkeainetestejä ei ole avattu jälkikäteen muuhun tarkoituksiin kuin tutkimustyöhön. Mikäli käytäntöä halutaan muuttaa, tämä edellyttää hallinnollista päätöstä sekä näytteiden säilyttämiseen liittyvien käytäntöjen muutosta."


Kobolttisuola

Koboltin pitoisuudelle hevosen näytteissä on asetettu kansainvälinen raja-arvo, jonka ylitys vahvistaa aineen dopingkäytön. Suomi on ottanut raja-arvon käyttöön tämän vuoden alusta, jolloin ainetta on myös Suomessa alettu testaamaan satunnaisesti otetuista näytteistä. Suomessa ei ole todettu positiivisia näytteitä koboltin suhteen.

Kobolttia käytetään melko yleisesti pieninä määrinä hevosille tarkoitetuissa lisäravinteissa ja rehuihin lisättynä. Lisäksi B12-vitamiinia, joka on koboltin esiaste, käytetään runsaasti suun kautta annettavissa ravintolisissä ja jonkin verran myös injektiona.

Harjoituskauden näytteenottokäynnit ovat merkittävässä asemassa myös koboltin väärinkäytön tunnistamisessa.

Koboltti voidaan todeta sekä virtsa- että verinäytteestä.


Suomen Hippoksen lääkintäohje

Suomen Hippoksen lääkeainevalvonta


Norjan keskusjärjestön englanninkielinen tiedote