Hyppää sisältöön

Ponioripäivät lähestyvät – Hevosopistolla nähdään 42 eri rotuista ponioritta

Ponioripäivät järjestetään Hevosopistolla 27.-28.4. Paikalle on ilmoitettu 42 oritta seitsemästä eri ponirodusta. Ponioriille haetaan jalostukseenkäyttöoikeutta.

Kakkulanmaen_Virgil
Kakkulanmäen Virgil

Ponioripäiville on tulossa 14 gotlanninruss-ponia, 18 shetlanninponia, 5 newforest-ponia,  2 connemaraa, 2 vuonohevosta ja 2 welsh-ponia, joista toinen edustaa sektio A:ta ja toinen sektio B:tä.

Gotlanninrussoriiden yleisen jalostusarvostelun (general mönstring), sekä muiden rotujen jalostusarvostelun suorittavat Anna Pajanen (pj), Tuula Pyöriä, Madeleine Beckman (SWE), Live Enerhaugen (NOR). Käyttökokeen tuomari on Minna Särkiniemi ja tallitarkkailija on Jari Olkkonen.


Alustava aikataulu:


La 27.4.  klo 8:30 - n. klo 20:30

Gotlanninrussit 8:30-14:30 Shetlanninponit 14:30-20:30


Su 28.4. klo 10:00 - n. klo 13:30

Järjestys: Connemarat, Newforestit, Welshit, Vuonohevoset


Osallistuvat ponirodut:


Gotlannin russ

Gotlannin russ eli russponi on alkuperäinen ruotsalainen maatiaisrotu, joka on elänyt ammoisista ajoista Gotlannin saarella. Russponi on erinomainen, helppohoitoinen perheponi, joka toimii niin ravi- ja ajokäytössä kuin koulu- ja esteratsastuksessa. Raviponina russ on maailman nopein.


Shetlanninponi

Shetlanninponi, tuttavallisemmin shettis, on Shetlannin saarilta, Iso-Britanniasta kotoisin oleva alkuperäisrotu. Shetlanninponi on yksi vanhimmista ja puhtaimmista poniroduista maailmassa. Shetlanninponien ominaisuudet ovat muovautuneet ponien kotiseudulla Shetlannin saarilla, jossa poni kasvoivat laumoissa ja olivat säiden armoilla keskellä Atlanttia. Näin kehittyi pieni, sitkeä, niukalla ravinnolla ja kovissa olosuhteissa selviävä ponirotu.


Connemara

Rotu on kotoisin Irlannin länsirannikolta. Se polveutuu kelttiläisestä ponista, ensimmäiset maininnat rodusta ovat parin tuhannen vuoden takaa. Keskiajalla kelttiläiseen poniin sekoittui myös itämaista verta. Connemaraponeja käytettiin kaikkeen mahdolliseen työhön kotiseudullaan. Ne vetivät auraa, kantoivat turve- ja merileväkuormia sekä toimivat ajohevosina ja laukkaratsuina. Luontainen hyppykyky, vertaansa vailla oleva luonne, sekä aikuisille yhtä hyvin kuin lapsille sopiva koko ovat taanneet rodun menestyksen kaikkialla, missä connemaroja kasvatetaan. Parhaimmillaan connemara on monipuolisena harrastehevosena.

Norjanvuonohevonen

Vuonohevonen – tarkalleen ottaen norjanvuonohevonen rodun alkuperämaan mukaisesti – on yksi Euroopan vanhimpia hevosrotuja. Villihevosia oli Norjan alueella jo esihistoriallisella ajalla. Arkeologiset kaivaukset ovat todistaneet, että kesyhevosia oli Norjassa ainakin jo pronssikaudella (n. 1200 eaa) ja on ilmeistä, että vuonohevoset polveutuvat näistä prossikautisista kesyhevosista.

Vuonohevosella on jäljellä villiväritys, hallakko-värit. Harja on vuonohevosen tavaramerkki. Harja on viikinkiajalta juontuvan perinteen mukaisesti leikattu lyhyeksi ja pystyyn. Nykyäänkin rotumääritelmässä mainitaan, että harja tulee perinteen mukaan leikata siten, että se pysyy kauniisti pystyssä. Pienestä koostaan huolimatta se on kuitenkin hevonen: kokoonsa nähden vahva ja monikäyttöinen.

Welsh-ponit

Welsh-ponit ovat eläneet monien sukupolvien ajan Walesin vuoristossa karuilla alueilla. Vuosisatojen kovat olosuhteet ovat varmistaneet terveen rakenteen, raudanlujat jalat ja suuren älykkyyden, johon liittyy legendaarinen Welsh-luonne. Näiden ominaisuuksien johdosta Welsh-poni on nykyisin ihanteellinen lasten ja aikuisten poni. Niillä ratsastetaan ja ajetaan kaikkialla maailmassa.

Sektio A, säkäkorkeus max 121,9cm

Sektio B, säkäkorkeus max 137,2cm, tyypiltään kevyempi kuin sektio A poni.

Welsh-poneissa on myös Sektiot C ja B. Näiden edustajia ei tällä kertaa nähdä Ponioripäivillä.

New Forest –poni

New Forest poni kuuluu Brittein saarten alkuperäisiin ponirotuihin. Sen historiaa Hampshiren New Forestissa voidaan seurata jääkaudelle asti. New Forest on todellinen monikäyttöponi, sillä voivat ratsastaa niin lapset kuin aikuiset, ja se sopii hyvin myös ajoon. New Forestit ovat kilpailleet menestyksellisesti kaikissa ratsastuksen lajeissa.

Englannissa suuri osa New Forest –poneja elää puolivapaana laumassa New Forestin metsässä. Ne kerätään kerran vuodessa kokoon terveystarkastusta varten.

Lisätiedot Ponioripäivistä:

Tea Niemi

p. 020 760 5258

tea.niemi@hippos.fi