Hyppää sisältöön

Ponioripäivät 13.-15.4. Ypäjän Hevosopistolla

Vuosittaiset Ponioripäivät järjestetään Ypäjän Hevosopistolla 13.–15. huhtikuuta. Ponioripäivät keräävät kolmen päivän aikana Ypäjälle yhteensä 72 erirotuista jalostukseenkäyttöoikeutta hakevaa ponioriitta. Näistä shetlanninponioriita on 43, gotlannin russ -poneja yhdeksän, connemaroja kahdeksan, welshponeja kuusi, new foresteja kolme ja vuonohevosoriita esitetään kolme.

oskar

Lautakunnassa tänä vuonna toimivat Anna Pajanen, pj, Tuula Pyöriä,vpj, Steven Strang, GB ja Susan Hellum, NO.

Ponioripäiville ilmoittautuneet oriit, aikataulun ja lisätietoja löydät Ponioripäivien sivuilta. Sivulle tullaan päivittämään reaaliaikaiset tulokset. 

Yleisöllä on tapahtumaan vapaapääsy. Oriiden arvosteluiden lisäksi päivien aikana nähdään myös mm. Welsh-poni yhdistyksen järjestämää show-ohjelmaa. Tapahtumapaikkana toimii Ypäjän Hevosopiston Opistohalli.


Median ja rotuyhdistysten virallisten valokuvaajien akkreditointi

Median edustajat ja rotuyhdistysten viralliset valokuvaajat voivat akkreditoitua tapahtumaan Ponioripäivien sivuilta löytävällä akkreditointilomakkeella. Akkreditoituminen päättyy tiistaina 10. huhtikuuta.



Jalostusoikeuden hakeminen
Jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss- newforest ja connemaraoriit. Lisäksi oripäivillä nähdään welsh ja shetlanninponioriita, jotka jalostusarvostellaan. Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Käyttökokeessa arvioidaan ponin tasapainoa liikkeessä, käyttöominaisuuksia, yhteistyöhalukkuutta ja luonnetta. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko muutaman vuoden tai elinikäisen jalostukseenkäyttöoikeuden.


Kantakirjaan hyväksytty ori voi saada jalostukseenkäyttöoikeuden enintään viideksi vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen se uusintatarkastetaan. Uusintatarkastus sisältää jälkeläisten laadun arvioinnin, astutustilastojen seurannan, eläinlääkärin tarkastuksen sekä tyypin ja rakenteen tarkastuksen.