Hyppää sisältöön

Ponikypärät järjestetään 1.5.-31.8. – hakuaika alkaa helmikuussa

Kuva:Hippos/Suvi Hakkarainen

Suomen Hippoksen ohjastajasarjoista Salamakypärät ja Montekypärät jatkuvat kaudella 2022. Näiden sarjojen lisäksi uutuutena tulee Ponikypärät-ohjastajasarja, joka on suunnattu poniohjastajille.

Ponikypärät-sarjaan valitaan yhteensä 30 osallistujaa. Hakijalla tulee olla poni omassa valmennuksessa. Sarjaan voi osallistua yhdellä ponilla. Jos hakijalla on useampi poni valmennuksessaan, hänen tulee päättää etukäteen, millä ponilla hän haluaa osallistua Ponikypäriin.

Ponikypärät-sarjassa ei ajeta varsinaisia osalähtöjä kuten muissa Hippoksen ohjastajasarjoissa, vaan osallistujat kilpailevat poneineen tavallisissa ponilähdöissä sen mukaan, minkälainen poni osallistujalla on. Mukaan voi hakea A- tai B-kategorian ponilla.

”Ponilähdöissä kilpaillaan usein omalla valmennettavalla ponilla, eikä lainaohjastaminen ole yhtä yleistä kuin hevosilla. Siksi totesimme, että on parempi järjestää sarja, jossa ohjastajat saavat kilpailla poneillaan vapaasti ponille sopivissa sarjoissa. Näin emme sulje esimerkiksi hitaampien ponien valmentajia ja ohjastajia ulos Ponikypäristä. Tällainen kilpailumuoto mahdollistaa myös osallistumisen mistä päin Suomea tahansa”, Suomen Hippoksen nuoriso- ja harrastustoiminnan koordinaattori Johanna Pökkä kertoo.

Ohjastajasarja järjestetään 1.5.-31.8.2022. Toukokuun ja elokuun välisenä aikana ohjastajat kilpailevat valitulla ponillaan vapaasti omissa sarjoissaan ympäri Suomen. Pisteitä lasketaan A-kategorian poneilla kahdeksasta parhaasta lähdöstä, B-kategorian poneilla neljästä parhaasta lähdöstä.

Esimerkiksi jos A-kategorian poni kilpailee toukokuun ja elokuun välisenä aikana kymmenen lähtöä, Ponikypärät-kilpailusarjan pisteenlaskussa otetaan huomioon kahdeksan parasta sijoitusta.

Pisteitä osallistujat saavat ajettujen lähtöjen sijoitusten mukaan. Kuten Salama- ja Montekypärissä, rikkeistä vähennetään pisteitä. Ohjastajan saama varoitus aiheuttaa 1 pisteen vähennyksen ja ohjastajan saama ajokielto aiheuttaa 3 pisteen vähennyksen pistetaulukossa. Pistetilannetta seurataan Hippoksen kanavissa kerran kuukaudessa.

Monte- ja Salamakypärien tapaan Ponikypärillekin järjestetään kauden aikana verkkokoulutuksia. Aiheina ovat muun muassa harrastuksen ja koulun yhdistäminen, ponin hyvinvointi ja sosiaalinen media.

”Hippos haluaa tarjota uudentyyppisen ohjastajasarjan myös poniraviurheilijoille. Sarjan toivomme myös luovan reilua kilpailua ja hyvää yhteishenkeä osallistujien välille. Ponikypärät tarjoaa laajasti koulutusmahdollisuuksia myös poniraviurheilijoille. Salama- ja Montekypärille koulutus on ollut aina tärkeä osa ohjastajasarjoja”, Pökkä kommentoi.

Ponikypärien kolme parasta palkitaan tuotepalkinnoilla, kaikki kilpailuun osallistuneet palkitaan mitaleilla. Eri kategorioiden valjakot palkitaan erikseen eli Ponikypärät-kilpailusarjalla on kaksi voittajaa, A-kategorian ponien voittaja ja B-kategorian ponien voittaja.

Haku Poni-, Salama- ja Montekypäriin aukeaa helmikuun aikana, jolloin julkaistaan myös tarkemmat hakuohjeet.

Lisätietoja:

Johanna Pökkä
Nuoriso- ja harrastustoiminnan koordinaattori, Suomen Hippos
johanna.pokka@hippos.fi
puh. 040 632 8182