Hyppää sisältöön

Ponikuninkuusraveissa tehtiin poniraviurheilun historiaa – ”En tule ikinä saamaan samanlaista ponia”

Poniraviurheilun kuninkaalliset 2021. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen.

Ponikuninkuusravien kokonaiskilpailujen voittajat ja sitä myöten uudet poniravivaltakunnan hallitsijat ratkesivat tänään Vermo Areenalla, kun A- ja B-ponit starttasivat pääkilpailujen toiseen osalähtöön 2120 metrin matkalla. Päivän tähdeksi nousi mikkeliläinen Maria Kiukas, joka teki historiaa voittamalla sekä ponikuningattaren että ponikuninkaan tittelin. 

Ponikuninkuusravisunnuntaina nähtiin huikeita loppusuoran kamppailuja, kun A- ja B-ponit taistelivat kuninkaallisten titteleiden voitosta. Päätösmatkat päätyivät olemaan kaikissa osalähdöissä ratkaisevia, sillä kaikki päätösmatkojen voittajat voittivat myös kuninkaalliset-tittelit.

Poniraviurheilun kärkiohjastajiin kuuluva Maria Kiukas teki Vermon Ponikuninkuusraveissa poniraviurheilun historiaa voittamalla sekä ponikuningattaren että ponikuninkaan tittelin toista kertaa uransa aikana. Historiallisen voitosta tekee se, että ponit ovat molemmat Kiukkaan valmennuksessa ja ne ovat myös sisaruksia. Molemmat ponit on myös kasvattanut Heidi Malin.

Ponikuningatarkilpailun päätösmatka oli kuin toisinto lauantailta, kun Maria Kiukas lasketteli varmoin ottein päätömatkan voittoon ja varmisti Jumille uran ensimmäisen kuningatar-tittelin. 9-vuotias tamma on ollut tällä kaudella täysin pitelemätön, sillä se on voittanut kauden kaikki starttinsa.

”Jumi meni koko ajan matkalla vaan kovempaa ja kovempaa. Se meni tänään hurjia vauhteja ja oli todella hyvä”, kertoi häkeltynyt Maria Kiukas päätösmatkan voittajahaastattelussa.

Kiukkaan voittokulku jatkui myös ponikuningaskilpailun viimeisellä osamatkalla, kun yli 200 metrin takamatkalta lähtenyt Thorvald kiri kärki porukan kiinni kierros kierrokselta ja nappasi lopulta uransa neljännen ponikuninkaantittelin.

”Ajattelin takasuoran lopussa, että kyllä me lähelle ainakin tullaan ja kokonaiskilpailua johtavasta Jokimäen Citruunasta ohi. Siinä tiesin, että se on kuningas”, summasi Kiukas.

Kiukas kertoi voittajahaastattelussa, että Throvaldilla ajetaan tänä vuonna vielä yksi startti ja sen jälkeen poni jää hyvin ansaitulle eläkkeelle.

”Se on ihan uskomaton poni. Elämäni paras poni ja en tule ikinä saamaan samanlaista ponia tai hevosta”

Maria Kiukas teki poniraviurheilun historiaa. Kuva: Hippos / Roope Kiviranta.

Poniruhtinaallisten päätösmatkat olivat tiukkaa taistoa ja eilisen toisintoa

B-ponien kuninkaallisiin päätösmatkoihin lähdettiin sunnuntaina mielenkiintoisista asemista, sillä kärkikolmikon erot olivat erittäin tasaiset. Samoin kun A-ponien kohdalla päätösmatkan voitot ratkaisivat myös kokonaiskilpailun ja sitä myötä kuninkaallisten tittelien voittajat.

B-ponien ruhtinatarkilpailussa jännitystä riitti alusta loppuun ja vielä voittajahaastatteluun asti, kun Pinja Iltasen ohjastama H.G. Loreen ja Nea Ahokkaan ohjastama Kumlaby Mandeblom taistelivat kokonaiskilpailun voitosta viimeiseen metriin asti. Päätösmatkan voittajaksi julistettiin H.G. Loreen, mutta kokonaiskilpailun tuloksia tarkistettiin vielä voittajahaastattelun aikana.

Poniruhtinatar 2021 H.G. Loreen ja Pinja Iltanen. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen.

”Takasuoran lopussa alkoi näyttämään siltä, että meillä oli kova vauhti päällä ja saavutettiin reilusti keulaponia. Itseäni saan syyttää, jos tänään ei tule seppelettä, kun ajoin vähän turhan aktiivisesti kurvissa ja tuli laukka ja siihen palaa ne meidän kymmenykset tänään” nauroi voittajahaastattelussa H.G. Loreenin ohjastaja ja valmentaja Pinja Iltanen.

Tarkkojen laskutoimisten jälkeen H.G. Loreen ja Kumlaby Mandelblom olivat saaneet saman kokonaisajan, jolloin tittelin voitto menee sääntöjen mukaan päätösmatkan voittaneelle ponille. Poniruhtinatar-titteli oli H.G. Loreenin uran ensimmäinen.

Armani ja Laura Sipilä veivät molemmat poniruhtinuuskilpailun osamatkat. Kuva: Hippos / Pekka Salonen.

Ponikuninkuusravisunnuntain viimeisessä lähdössä ratkottiin vuoden 2021 poniruhtinas. Poniruhtinaskilpailun päätösmatka oli kuin uusinta lauantain ensimmäisestä osalähdöstä, kun loppusuoralla Armani ja Laura Sipilä tekivät aivan omaa suoritustaan varmisten itselleen ponin uran ensimmäisen poniruhtinas-tittelin.

”On tosi hieno fiilis. Armani on suorittanut tämän kauden upealla tahdilla ja parantanut kaikki ennätykset. Ei voi olla kun tyytyväinen”, iloitsi Laura Sipilä voittajahaastattelussa.

Ponikuninkuusravisunnuntaia ravittiin myös nuorten ponien kovia lähtöjä. A-ponien Pikkuprinsessa-lähdön vei nimiinsä KWG Kiwi Dude, joka nappasi startista kauden toisen voittonsa. KWG Kiwi Dudea ohjasti Jerry Rauos. Toinen sunnuntain nuorten ponien lähtö oli Vermon lanseeraama B-ponien Pikkuruhtinuus, jonka otti haltuunsa varmoin ottein Emil Havulehdon ohjastama Brioni Wee. Startti oli Brioni Ween uran kolmas ja samalla myös kolmas täysosuma.

Kokonaiskilpailujen tulokset

Ponikuningatar 2021 ero
Jumi /  Maria Kiukas 00.00,0
Aarteen Jenni 1344 SH /  Peppina Timonen 00.03,3
Ofelia /  Ilona Rekilä 00.03,9
Gervalds Windra /  Veera Pasanen 00.08,2
Jokimäen Mindy /  Lotta Mässeli 00.08,3
Euforia /  Tuukka Varis 00.08,4
Stenstugu Hawaii 1176 SH /  Julia Saarela 00.08,9
Aarteen Timantti 1347 SH /  Ronja Grönman 00.14,9
Ailan Moona /  Viivi Pursiainen 00.15,3
Saphira /  Viivi Mäki-Jaakkola 00.25,3
Mariline’s Dolomite /  Laura Sipilä / Väinö-Kalle Korhonen 00.30,2
Desert Apach 1092 SH /  Juuli Reijonen 00.41,7
Marjaleena 1190 SH /  Viivi Pasanen
Never Heard /  Elmeri Pussi
Tepsutti /  Alina Myllymäki
Pearl Cloud POISSA

 

Ponikuningas 2021 ero
Thorvald / Maria Kiukas 00.00,0
Jokimäen Citruuna / Eerika Koskenvalta 00.04,2
Broängens Ghosakrama / Fiia Espo 00.09,8
Smedens Loudness / Elmeri Pussi 00.10,6
Granat / Ilona Rekilä 00.19,4
Teppo Terävä / Meiju Ranta 00.22,5
Pirttirannan Carneval 186 SH / Anni Ala-Korpela 00.29,2
Flipper Aria / Viivi Mäki-Jaakkola 00.33,2
Bonobo / Neea Hartikainen 00.35,5
Olkijoen Oiva / Emma Kangas 00.46,9
Jokkarin Spirit / Tiia Vainionpää 01.14,2
Pikku Humanteri / Ronja Grönman
Dirlandaa K / Noora Hartikainen
Aarteen Kiiltopää / Frida Bärlund
Strait’s Poker / Väinö-Kalle Korhonen

 

Poniruhtinatar 2021 ero
H.G. Loreen / Pinja Iltanen 00.00,0
Kumlaby Mandelblom / Nea Ahokas 00.00,0
Farmens Tix 302 RUSS / Julia Saarela 00.01,8
Tejas Klarita / Jerry Rauos 00.11,3
Ai.Ka. Awa / Roosa Lindholm 00.14,4
Bibbidy Flit / Henna Koivisto 00.24,8
Smedens Nickita 274 RUSS / Angelica Silvamaa 00.31,6
Rafaela Wee / Ilona Rekilä

 

Poniruhtinas 2021 ero
Armani / Laura Sipilä 00.00,0
Corall / Neea Espo 00.04,0
Skotts Toddy / Viivi Pasanen 00.04,1
Amor Dar / Henriikka Rantanen 00.08,9
Aidan Wee 47 RUSS / Nina Hänninen 00.11,1
Ekstrands Bärgarn / Saana Tuuri 00.20,2
Hietarannan Joonatan / Nelly Teini 00.21,0
Charizard / Julia Kiukas 00.22,1
Rondo Dar / Maria Kiukas 00.28,9
Kattedals Isse / Tiia Töyrylä 00.30,4
Circo / Noora Hartikainen 00.30,9
Kattedals Loke POISSA
Hietarannan Romeo / Alina Myllymäki