Hyppää sisältöön

Ponikuninkaallisina juhlittiin sekä uusia että vanhoja nimiä

Ponikuninkuusravit 2018 on nyt ajettu. Päälähtöjen pitkiä matkoja jännittivät noin 3500 kävijää Kuopion Sorsasalon raviradalla.

kaikki
Ponikuninkaalliset ovat nyt selvillä. Kuva: Lotta Kosonen

Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Juha Rehula avasi ravit puheella.

- Ollaan raviurheilun ihan ytimessä siinä että se hevonen voi hyvin. Ei ole ensimmäistäkään ravitapahtumaa, jollei poni voi hyvin, tuumi Rehula. - On upeaa, että näistä ponikuninkuusraveista on tullut jo kisa, se kertoo siitä että tapahtumalle on kysyntää ja että se työ, mitä on tehty, kannatti tehdä.

Ravien ensimmäisen lähdön, Pikkuprinsessan, voitti kotiradan Kaisa Venäläisen ohjastama ja valmentama Valkyria.


Valkyria2
Valkyria voitti Pikkuprinsessan. Kuva: Lotta Kosonen

Ponikuningattaren tittelistä käytiin tulinen taisto, kun ponien pitkällä matkalla takamatkojen ponit ehtivät saavuttaa etumatkalta lähteneet kilpakumppaninsa. Pitkän matkan voitti Tuukka Variksen ohjastama ja valmentama Euforia, joka ikävä kyllä oli jo matkalle lähtiessä ulkona kokonaiskilpailusta lauantain laukkojen johdosta. Euforia kiri kuitenkin hienoon voittoon pidemmästä takamatkastaan huolimatta.

- Nöyrä ja rehellinen, kuin pieni lämminverinen, luonnehtii Tuukka Varis Euforiaa. - Mitään paineita ei tänään ollut kun eilen tuli hylky. Kyllä se sen verran reippaasti tuli että tiesin että se oli maalissa ohi, Varis kertaa lähdön tapahtumia ja tiukkaa maaliintuloa. - Pieniä varustemuutoksia tehtiin tälle päivälle ja laitettiin kuminen kitarauta suuhun, Honkosen Jari vinkkasi.

Kuningattaruuden kokonaistuloksia saatiinkin odotella hieman kauemmin, nimittäin lyhyen matkan voittaja Stenstugu Hawaii taipui kärkitaistosta seitsemänneksi pitkällä matkalla. Seitsemäs sija sunnuntaina ei aivan riittänyt kirkkaimpiin sijoituksiin kokonaistuloksissa ja Nadja Silvamaan ohjastama ja valmentama Stenstugu Hawaii sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi.

Pisimmältä takamatkalta lähtenyt Pomona kiri Oona Halmeen kannustamana pitkällä matkalla neljänneksi erittäin tasaisessa maalintulossa. Lyhyellä matkalla Pomona ei kuitenkaan aivan ehtinyt kärkitaistoon mukaan, jonka takia kokonaistuloksissa se taipui toiseksi. Molempina päivinä kärkitaistoissakin mukana ollut Hietarannan Julia nousi kokonaiskilpailun voittoon varmalla suorituksella. Espojen talliin tuli Hietarannan Julian Ponikuningattaruuden lisäksi Amazonin Poniruhtinattaruus, joten Espoilla oli erinomainen päivä Ponikuninkuusraveissa.

- Poni on viime startteihin ollut hyvän tuntuinen, perusodotuksilla lähdettiin startteihin täällä Kuopiossa. Tällä on todella hyvä kilpailupää, ei anna periksi ja on todella jaksava, kertoo Fiia Espo Hietarannan Juliasta. - Jotku bileet pidetään, en tiedä vielä milloin.

Hietarannan Juliaa valmentaa Neea Espo, Fiian isosisko.

- Tämä poni merkitsee tosi paljon meille, olen itse aloittanut ravitouhut tän kautta. Fiia ajaa nyt tällä, kun en itse enää saa pikkuponeilla ajaa, kertaa Neea. - Ihan älyttömästi merkitsee, tämän kanssa on tehty paljon töitä ja on hienoa että se tällä tavalla palkitsee. Eihän tätä ikinä voi uskoa että näin tulee käymään!

HietarannanJulia
Hietarannan Julia. Kuva: Lotta Kosonen

Poniruhtinattareksi kruunattiin siis Amazon, joka voitti sunnuntain pitkän matkan. Amazon ja Dorindah kävivät eilisen malliin tiukan taiston voitosta, mutta pitkällä matkalla Amazon osoittautui piirun verran paremmaksi. Lopputuloksissa poneille ei jäänyt eroa tittelin ja toisen sijan väliin kuin 0,1 sekuntia. Amazonille Ruhtinattaruus on nyt toinen, se seppelöitiin myös viime vuonna Poniruhtinattarena.

- Kaikki sujui väliyönä tosi hyvin, tämän päivän lämmityksessä Amazon oli parempi kuin eilen. Ponilla on todella hyvä kilpailupää, eikä se anna koskaan periksi, kertoi Moona Espo startin jälkeen.

- Poni ottaa tosissaan kotonakin aina kun sillä on kaveri mukana, kertoo Amazonin valmentaja ja ohjastaja Moona Espo. - Valmistauduimme kuin muihinkin startteihin, kilpailutusta mietittiin ettei juoksuteta startteja oikein hirvittävästi ennen tätä viikonloppua.

amazon
Carita Espo, Amazon ja Moona Espo. Kuva: Lotta Kosonen

Ponikuninkuudenkin voitti tuttu nimi. Thorvald uusi viime vuoden voittonsa voittaen molemmat matkat. Pitkällä matkalla Thorvald kukisti lauantain malliin pitkän takamatkansa ja kiri Dynamit III ja Eveliina Hietasen ohi ensimmäisenä maaliin. Lopputuloksissa Dynamit III sijoittui kolmanneksi, kun Aada Salon tasaisesti viikonloppuna suorittanut Granat kiilasi toiseksi. Päälähtöjen voittajista Thorvald on ainoa, joka onnistui voittamaan molemmat osalähdöt.

- Tämä on tosi kiltti, kaikkien lempiponi meidän tallista, kertoo Maria Kiukas. – Thorvald tuli meille yksi- tai kaksivuotiaana ja ollut aina meillä siitä asti. Tämä on urani tärkein poni.

- Onhan se hieno ja nähdä miten ”Torttu” ja Maria on kehittyneet. Tämä on kuin koko perheen voitto, kommentoi ponin valmentaja Julia Kiukas.

Thorvald
"Torttu" eli Thorvald Julia ja Maria Kiukkaan välissä. Kuva: Lotta Kosonen

Poniruhtinuuden pitkällä matkalla voitti Smedens Andiamo, mutta kokonaiskilpailun vei Eragon. Eragon kiri takamatkalta hienosti lauantain jälkeen kokonaiskilpailua johtaneen Kattedals Issen kanssa, mutta Kattedals Isse sortui pitkään laukkaan takasuoran lopussa. Eragon otti siitä yksin kärjen kiinni ja Hietanen ajoi varman päälle ja antoi Eragonin juosta Smedens Andiamon selässä maaliin. Poneilla oli nimittäin lauantailta eroa toisiinsa sen verran, että Eragonin kokonaiskilpailun voitto varmistui kakkostilallakin.

- Kyllähän tämä vuosi on ollut meillä kunkkareissa tosi mahtava, Vaari voitti Akaasialla kuningattaruuden Rovaniemellä ja minä kaksi SM-lähtöä Rovaniemellä ja nyt ruhtinuuden täällä Ponikuninkuusraveissa, tuumii Eveliina Hietanen. - Tällä on tosi kultainen pää ja tämä on vielä nuori ja kehittyvä poni, uskon että tämä parantaa vielä.

Eragon
Eragon. Kuva: Lotta Kosonen

Ponikuninkuusravit olivat hyvin onnistunut tapahtuma, molempina päivinä vieraili noin 3500 henkilöä.

- Viikonvaihde meni kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Yleisöä oli paikalla 7000 henkeä ja ilahduttavaa oli, että tapahtumaan oli saapunut runsaasti lapsiperheitä ja uusia ravivieraita. Kommentoi Kuopion raviradan toimitusjohtaja Marita Huttunen. - Toivottavasti hevoskärpänen pääsi puraisemaan mahdollisimman monia. Suuret kiitokset kaikille, jotka teitte Ponikuninkuusraveistamme unohtumattoman kokemuksen ja onnea uusille kuninkaallisille.

- Kokonaisuudessaan upea Ponikuninkuusravi viikonloppu takana. Suuri kiitos yleisölle, kilpailijoille ja poneille taustajoukkoineen sekä kaikille järjestelyihin osallistuneille, te teitte hienon tunnelman raviurheilevan nuorison vuoden päätapahtumaan, kiittää Suomen Hippoksen nuorisotoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää.

IMG_0533
Ponikuninkuusravien viestikapulan vaihto - Puijontorni matkaa Kuopiosta Joensuuhun. Joensuun Ponikuninkuusravit ravataan 10.-11.8.2019. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Ensi vuoden ponikuninkuusravit ajetaan Joensuussa tänä samana viikonloppuna ensi vuonna. Joensuussa on mukana monipuolinen ja innokas ponikuninkuusravitiimi, joka valmistelee paikat valmiiksi kilpailijoille ja yleisölle. Kuopioon paikalle saapuivat Joensuun ravinuorten oma maskotti Eri-Lauri sekä poni Pihan Yllätys, ballerinaravinuoret Vilja ja Venla Kervinen sekä ponikuninkuusravitiimin jäsenet Marjaana Konttinen ja nuorisovastaava Tiina Kuosmanen. Tiimin mottona on, että touhu pidetään hauskana ja iloa pitää elämässä olla. Ponit ja poniharrastus on tähän mainio keino.

Ajankohtaa miettiessä tiimi pohti suurkilpailukalenteria ja Joensuun omia ravipäiviä ja päätyi tähän samaan viikonloppuun kuin tänä vuonna Kuopiossa. Joensuun ravitunnelman yhtenä luojana on selostaja Lauri Hyvönen, jonka työkiireet olivat mm. yhtenä valintakriteerinä päivää valitessa.

Joensuu toivottaa onnea kaikille viikonlopun kilpailuihin osallistuneille poneille taustajoukkoinneen ja toivottaa kaikki ponit ja poni-ihmiset tervetulleeksi Pohjois-Karjalaan ensi vuonna.

Lisätietoja Joensuusta löytyy Kuopion ponikuninkuusravien jälkeen ponikuninkuusravit.fi sivustolta, Joensuun raviradan nettisivuilta sekä Joensuun ravinuorten ja ponikuninkuusravien fb-sivuilta sekä Instagramissa: # MiunLinnunlahti, #Miunponkkarit

Teksti: Lotta Kosonen

Kuvia Ponikuninkuusraveista löytyy tästä

Ponikuninkuusravien kokonaiskilpailujen lopputulokset

Ponikuninkuusravien lopputulokset 2018:


Ponikuningatar 2018

1. Hietarannan Julia / Fiia Espo 8.45,9
2. Pomona II /  Oona Halme 8.47,5
3. Stenstugu Hawaii / Nadja Silvamaa 8.47,9
4. Saphira  / Jenita Laitinen 8.48,5
5. Kastanjegårdens Mitzy / Roosa Autio 8.56,7
6. Uutelan Amarilla / Fanni Klemetti 9.04,3
7. Hietarannan Saga / Otto Saarinen 9.13,2

Ponikuningas 2018


1. Thorvald / Maria Kiukas 8.36,5
2. Granat Aada Salo / 8.37,4
3. Dynamit III / Eveliina Hietanen 8.41,0
4. Strait's Poker / Väinö-Kalle Korhonen 8.42,9
5. Smedens Max Speed / Henriikka Rantanen 8.49,1
6. Flipper Aria / Viivi Mäki-Jaakkola 8.52,3
7. Dilbert Great / Juuso Ikonen 9.00,8
8. Niemenpellon Pätmän / Fiia Espo 9.09,5
9. Golden Geronimo / Aino Salo 9.20,6

Poniruhtinatar 2018


1. Amazon /  Moona Espo 7.05,6
2. Dorindah /  Julia Kiukas 7.05,7
3. Farmens Tix / Julia Saarela 7.09,9
4. Thelma / Jenny Suomela 7.10,9
5. Gervalds Vitsippa / Vilma Villi 7.12,2

Poniruhtinas 2018


1. Eragon / Eveliina Hietanen 6.56,8
2. Smedens Andiamo / Jenni Rautiainen 6.59,5
3. Gemstone Aria / Suvi Saarinen 7.14,6
4. Robbie Wee / Mira Kaappola 7.14,6
5. Jaris Ess / Jutta Jääskeläinen 7.19,3
6. Lanso Ess / Jenny Suomela 7.26,0

Lisätietoja:

Kuopion ravirata Oy

Heini Korhonen

Kuopion nuorisovastaava

p. 050 5747456

ponikuninkuusravit@kuopionravirata.fi

www.ponikuninkuusravit.fi

Kuopion Ravirata Oy

Marita Huttunen
toimitusjohtaja

050-522 9799

marita.huttunen@kuopionravirata.fi

Suomen Hippos ry

Helena Hyvämäki-Mäenpää

nuorisotoiminnan koordinaattori

040 6464 609

helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi

www.hippos.fi