Hyppää sisältöön

Ponikuningatar-osallistuja Euforian valmentaja Tuukka Varis: "Ilman raviurheilua olisin jäänyt vaille montaa kokemusta"

Sunnuntaina järjestetään poniraviurheilijoiden vuoden päätapahtuma Ponikuninkuusravit Teivon raviradalla. Äänekoskella asuva Tuukka Varis lähtee omistamansa ja valmentamansa Euforian kanssa tavoittelemaan ponikuningattaren titteliä.

Euforia ja Tuukka Varis ovat menestyneet hienosti. Kuva: Suvi Hakkarainen

Euforia tuli Tuukka Varikselle jo 2-vuotiaana. Perhe lähti katsomaan shetlanninponitammaa Kristiina Kärjen luokse Hankasalmelle sillä ajatuksella, että saataisiin harrasteponi perheeseen. Ajatus huippuraviponista ei vielä ollut Variksen mielessä. Euforia teki vakuuttavan ensivaikutelman Varikseen.

”Se oli vilkas tapaus ja näytti kaikki mahdolliset liikkeet meille, äitiä se vähän kauhistutti, mutta ei minua. Äiti taisi ajatella, että onko tuosta ensiponia nuorelle pojalle, kun Euforiakin oli silloin nuori ja opettamaton. Tosi mielenkiintoinen tapaus se oli”, Varis kuvailee kaksikon ensikohtaamista.

Ponitamma haettiin Variksen perheen kotitallille seuraavana viikonloppuna.

”Euforia piti meille esityksen kotonakin, se karkasi heti kopistakin”, Varis naurahtaa.

Yhteistyö lähti kuitenkin heti hyvälle polulle ponin kotiuduttua. Euforia opetettiin ajolle ja se sai treenikaveriksi perheen suomenpienhevosoriin. Treenikaverilla oli Variksen mukaan suuri vaikutus Euforian kilpailupään ja voitontahdon vahvistamiseen.

Vaikka alun perin Variksella ei ollut suuria odotuksia, hänelle alkoi selvitä jo varhaisessa vaiheessa tammansa lahjakkuus.

”Suoritin 10-vuotiaana ponikorttikurssin Euforialla, kun se oli kolmevuotias. Silloin se pysyi muiden ponien matkassa hyvin. Vaikka en mistään silloin vielä ymmärtänytkään mitään, poni tuntui tosi hyvältä silloinkin”, Varis kuvailee.

Ponia on rakennettu rauhassa, ja vuosien varrella Varis on tehnyt jatkuvasti pieniä viilauksia ponin valmennukseen hänen omien raviurheilun oppiensa karttuessa. Valmentaja-ohjastajan mukaan Euforian ensimmäinen kausi meni opetellessa, mutta sen jälkeen menestystä on tullut tasaisesti. Nyt poni lukeutuu Suomen parhaimpien raviponien joukkoon.

”Euforialla on tosi hyvä fysiikka ja kilpailuvietti, mitkä vievät sitä aina eteenpäin. Sillä on halu mennä, sitä ei koskaan tarvitse patistella. Se on muutenkin aika kovapäinen luonteeltaan, se tietää poni- ja hevoskavereiden joukossa oman arvonsa. Mutta tosi mukava Euforia on hoitaa ja laittaa”, Varis kertoo Euforian ominaisuuksista.

Viimeksi Euforia riemastutti voittamalla ponilähtöjen hallitsijan Pomona II:n. Kuva. Suvi Hakkarainen

Sunnuntain Ponikuninkuusraveihin Euforialla lähdetään hyvillä mielin. Poni oli tuntunut viimeistelyssä hyvältä, ja sillä oli ollut paljon menohaluja.

”Tällaisessa kisassa ovat kaikki vastustajat pahoja. Kunnioitan kaikkia, sillä näihin karkeloihin on pitkä homma saada poni mukaan. Paalulla on kovia menijöitä ja takaa tulee tietysti Pomona II, jolta yritämme kovasti päästä karkuun”, Varis kertoo.

Pomona II on hallinnut Suomen A-kategorian ponien lähtöjä, mutta viimeksi Forssassa ajetussa lähdössä Varis ja Euforia kirivät siitä ohi.

”Teki tosi hyvää ponin päälle voittaa Pomona Forssassa, Euforia tuntuu tietävän kenet se voittaa. Aika monta kertaa ollaan katsottu takaa, kun Pomona on ensimmäisenä maalissa. Tuntui itsestänikin tosi hyvältä voittaa se lähtö. Ponikin nosti korvat pystyyn maalin kohdalla, se käyttäytyy kuin isot hevoset raveissa. Se on tosi filmaattinen tapaus, osaa poseerata ja on sellainen veijari”, Varis kehuu.

Ponikuningatarkilpailussa kilpaillaan kaksi lähtöä samana päivänä, ensin 1600 metrin matkalla ja toinen lähtö 2100 metrin matkalla. Parhaan kokonaisajan lähdöistä saanut poni kruunataan ponikuningattareksi. Euforia on kilpailussa mukana neljännen kerran. Ensimmäiset yritykset pilaantuivat laukkoihin, mutta viime vuonna sijoitus oli kokonaiskilpailussa jo kolmas.

”Euforialle sopivat nämä pidemmät matkat hyvin, kun ponilla täytyy aina ottaa alku tarkasti. Sitten se pääsee vauhtiin eivätkä menohalut lopu. Poni tekee aina rehdisti töitä”, Varis kehuu.

Euforia Ilona Rekilä Seinäjoki 01082020 Kuva: Siiri Haapalainen
Tuukka Varis pääsi juhlimaan valmentajana ja omistajana A-kategorian montén Suomen mestaruutta, kun Ilona Rekilä ratsasti Euforian voittoon. Kuva: Ville Vuorinen

Varis itse innostui ajamisesta nuorena poikana päästessään istumaan hevosen kyytiin, jolla hänen äitinsä ajoi. Silloin syntyi tunne, että olisi hienoa päästä itsekin ajamaan. Ensimmäiset opit Varis sai Jari ja Mervi Honkosen ravikoulusta, ja samaa polkua hän suosittelee lämpimästi kaikille poniraviurheilusta kiinnostuneille.

”Jos on kiinnostunut poniraveista, suosittelen lähteä tutustumaan lajiin. Ravikouluihin pääsee oppimaan, vaikka ei osaisi vielä mitään lajiin liittyen. Ei minullakaan ollut sinne mennessä kokemusta. Paljon on minullakin vielä opeteltavaa, mutta paljon olen oppinutkin”, Varis kertoo.

Alkuun Varista kiinnosti kaikista eniten kilpaileminen ja ponilla ajaminen, ja tallin arkiset askareet eivät olleet hänen mielipuuhaansa. Nykyään 15-vuotias Varis ei malttaisi lähteä tallista pois laisinkaan, ennemminkin aika tuntuu loppuvan kesken tallilla ollessa.

Tulevaisuutensa Varis näkee raviurheilun parissa. Varis suoritti juuri C-ajolupakurssin hyväksytysti, mikä antaa hänelle oikeuden ajaa myös hevosilla kilpaa hänen täyttäessään 16 vuotta tammikuussa. Tällä hetkellä tallista löytyy jo lämminverinen ravihevonen Meadow Whats Up, jolla Varis voi harjoitella hevosten valmentamista ja kilpailuttamista.

”Käyn myös Harri Kotilaisen tallilla keräämässä oppia. Ponien kanssa touhuamista jatkan tietysti myös jatkossa. Olen myös vähän haaveillut raviurheilusta ammattiani itselleni. Mutta ne ovat suuria päätöksiä, mitä haluaa opiskella ja niitä tarvitsee harkita tarkasti”, ysiluokkalainen Varis kertoo.

Varis korostaa, miten paljon hän on oppinut poneilta ja miten paljon raviurheilu on hänelle antanut. Menestystä kilparadoilta on tullut hienosti, mutta se ei ole kaikki kaikessa nuorelle raviurheilijalle.

”Ponit ja hevoset ovat hienoja eläimiä. Harvassa harrastuksessa saa noin ison luontokappaleen kanssa touhuta. Niiden kanssa tekeminen kasvattaa paljon. Lisäksi ilman raviurheilua olisin jäänyt vaille montaa kokemusta, elämystä ja ystävää. Olen saanut paljon kavereita ja tuttuja raviurheilusta”, Varis kertoo

Varis haluaa kannustaa kaikkia nuoria ja aloittelevia poniraviurheilijoita uskomaan itseensä. Hän korostaa, kuinka paljon on itsekin matkan aikana oppinut omista virheistään ja mennyt eteenpäin niistä.

”Ei saa olla liian ankara itselleen. Jos on uusi ohjastaja, ei kannata lannistua, vaikka hommat eivät heti onnistuisi. Kyllä se aina palkitsee jossain vaiheessa, kun vaan jaksaa yrittää. Jaksaa vain touhuta ponien kanssa, niin siinä oppii kyllä paljon”, Varis kannustaa.