Hyppää sisältöön

Ponien Tammavaltikoista luvassa mielenkiintoiset kamppailut

Tammat esittävät viikonlopun päärooleja Forssan Pilvenmäellä. Sama pätee myös ponilähtöihin, kun A- ja B-ponit kilpailevat lauantaina perinteisissä Mini-Tammavaltikka ja Poni-Tammavaltikka -lähdöissä. A-ponien lähtö starttaa kello 12.50 ja B-ponien kello 13.10.

Amazon juhli viime vuonna Poni-Tammavaltikan voittoa. Kuva:Hippos/Hanna Viskari

Tammat ovat vauhdissa viikonloppuna Forssassa, kun Tammavaltikka-lähdöt palaavat vuoden tauon jälkeen Pilvenmäelle. Ravien aluksi ajettavat perinteiset A-ponien Mini-Tammavaltikka ja B-ponien Poni-Tammavaltikka -lähdöt starttaavat lauantaipäivän.

A-ponien lähdöstä löytyy neljä kivenkovaa osallistujaa. Tammavaltikka-titteliä metsästävät Hietarannan Julia, Saphira, Pomona II sekä Euforia. Lähtö ajetaan 1140 metrin ryhmäajona.

Lähdön yksi suurimmista ennakkosuosikeista on Mats Havulehdon valmentama ja Emil Havulehdon ohjastama sekä veljeksien yhdessä omistama Pomona II. Kokenut rautarouva on myös lähdön kokenein osallistuja – Forssan jälkeen lähtöjä on mahtunut uran varrelle peräti 190. Edellinen osoitus 17-vuotiaan tamman iskukyvystä saatiin Seinäjoen Kuninkuusraveissa, missä Pomona nappasi uransa kolmannen Suomen mestaruutensa.

Lähdön nuorin osallistuja on Tuukka Variksen omistama, ohjastama sekä valmentama Euforia. Monipuoliselle kilpailijalle sopivat sekä kärry- että montelähdöt. Osoituksena tästä on A-ponien montén Suomen mestaruus Seinäjoelta. Seuraavana päivänä kärrylähtönä ajetussa Suomen mestaruudessa Euforia oli hienosti kolmas, edellä mainitun Pomonan voittaessa.

Hietarannan Julia aloitti kilpauransa vuonna 2007, jonka jälkeen se on osoittanut kuuluvansa A-ponien tammakärkeen. Edellinen startti ponien Tammer-ajosta toi mainion toisen sijan. Hietarannan Julian omistaja sekä valmentaja on Neea Espo ja ohjastuksesta vastaa Fiia Espo.

A-ponien lähtöön osallistuu myös kokenut Saphira, jonka omistajana sekä valmentajana toimii Viivi Mäki-Jaakkola. Ohjastuksesta vastaa Milla Ritakallio. Saphiran kauteen kuuteen starttiin mahtuu neljä kolmossijaa.


B-ponien lähdössä mukana kuusi kovaa

B-ponien Tammavaltikka-lähtö vaikuttaa etukäteen erittäin mielenkiintoiselta. Mukana on useita komean tulosrivin omaavia kilpailijoilta, joilta voitto viimeisimmistä starteista kuitenkin uupuu.

Vakuuttavaa kautta juokseva Amazon metsästää vielä kauden avausvoittoaan. Tulosrivi on kuitenkin täynnä kakkos- sekä kolmossijoja, eikä edelle kauden aikana ovat päässet kuin huippukuntoiset kilpakumppanit Miniatyr ja Eragon. Edellinen startti päättyi B-ponien SM-hopeaan, eikä elokuussa ole tuon jälkeen kiirehditty kilparadoille. Forssaan Amazon lähtee puolustamaan viimevuotista voittoaan.

”Amazonille tuli viime startista pidempi tauko. Poni on saanut huilata ja sitä on hoidettu tässä välissä, joten kaikki pitäisi olla kunnossa. Tammavaltikka on ollut tällekin kaudelle yhtenä tavoitteena ja hyvillä mielin lähdetään ajamaan”, Amazonin omistaja-ohjastaja-valmentaja Moona Espo kommentoi.

Etukäteen yksi Amazonin kovimmista kilpasiskoista on Oona Halmeen ohjastama sekä valmentama Odd Molly, joka sijoittui tämän vuoden SM-lähdössä kolmanneksi. Maria Taipaleen omistamalla Odd Mollyllä on hallussaan myös kilpailun paras autolähtöennätys 43,4a, joten vauhtia ei ainakaan orimattilalaistammasta puutu.

B-ponien SM-lähdön kärkihevoset on hyvin edustettuina Forssassa, kun Julia Saaren ohjastama sekä valmentama SM-nelonen Farmens Tix janoaa menestystä Tammavaltikka-lähdöstä. Seinäjoen jälkeen Farmens Tix on startannut Kaustisella sekä Oulussa. Kaustiselta tuloksena oli kolmas ja Oulusta toinen sija. 16-vuotiaan tamman omistaa Eeva Paakkari.

Poni-Tammavaltikka -lähtö kilpaillaan 1640 metrin ryhmäajona. Mukana ovat myös:

Estelle Tell  /  Milla Ritakallio (val. Heidi Vuori, om. Susanne Vuori)

Tejas Klarita  /  Jerry Rauos (val. & om. Vilja Kivinen)

Gervalds Vitsippa  /  Vilma Villi (val. & om. Vilma Villi)