Hyppää sisältöön

Ponien Suomen mestaruudet marssittiin tuoreiden ponikuninkaallisten tahtiin

Thorvald voitti suomenmestaruuden Maria Kiukkaan ohjastamana

Maria Kiukas sai juhlia Thorvaldin uran viimeisessä lähdössä Suomen mestaruutta. Kuva: Siiri Haapalainen

Kuninkuusravien sunnuntai käynnistyi A- ja B-ponien Suomen mestaruuksilla. Suomen mestaruudet olivat viime viikonlopun kuninkaallisten näytöksiä tuoreen ponikuninkaan Thorvaldin ja poniruhtinaan Armanin viedessä mestaruudet nimiinsä.

A-ponien Suomen mestaruus oli alusta loppuun mikkeliläisen Maria Kiukkaan ja Thorvaldin hallintaa. Suomen mestaruus oli Thorvaldin uran toinen. Voittoaika oli 2.06,2a/1600 metriä.

”Tämä vuosi on ollut ihan mahtava. Nyt Thorvald on alkanut näyttämään, mihin se oikeasti pystyy, mutta tämä oli tänään sen uran viimeinen startti” kertoi voittajahaastattelussa Kiukas.

14-vuotiaan huippuoriin ura päättyi upeaan kauteen, jolla se voitti kahdeksasta lähdöstä kuusi. Voittoihin lukeutuvat muun muassa ponikuninkuus, Poni Suur-Hollola, Junior Nordic King ja Suomen mestaruus.

A-ponien Suomen mestaruudessa toiseksi sijoittui tuore montén Suomen mestari Euforia valmentaja Tuukka Variksen ohjastamana ja kolmanneksi eilinen montén Suomen mestaruuden kakkonen Saphira rattaillaan Viivi Mäki-Jaakkola.

Kangasalalainen Laura Sipilä ohjasti B-ponien Suomen mestaruudessa varmoin ottein tuoretta poniruhtinasta kohti voittoa. Lähdössä riitti kuitenkin jännittämistä loppumetreille asti, kun painetta Armanille antoivat matkalla vuorotellen Moona Espon ohjastama Amazon ja loppusuoralla tiukkaa vastusta tarjonnut Eragon, jota ohjasti Eveliina Hietanen. Armani piti kuitenkin voittoon ajalla 46,3a/2100 metriä.

”Kuolemanpaikalla mietin, että Eragon on tuossa selässä ja se täytyy saada siitä pois, sillä se tulee lujaa. Kun kuulin, että se laukkaa niin oli pakko ajaa eteenpäin, mutta sittenhän se tuli vielä sieltä uudestaan”, Sipilä kertasi tunnelmia loppusuoralta.

Tuoreen Suomen mestarin kausi jatkuu mahdollisesti vasta talvella, kun poni saa pitää pienen huoltotauon. Kausi onkin ollut Armanin uran paras, sillä se paransi ennätystään viime kaudesta jopa 5,4 sekuntia.

”Armani on upea poni ja tällä kaudella se on ollut ihan uskomaton”, summasi Sipilä.

Toiseksi B-ponien Suomen mestaruudessa sijoittui Eveliina Hietasen ohjastajama, valmentama ja omistama Eragon ja kolmanneksi Moona Espon ohjastama, omistama ja valmentama Amazon.

Kuninkuusravien lauantaina ratkottiin A-ponien montén Suomen mestaruus, jossa nähtiin varmasti yksi viikonlopun ylivoimaisimmista voitoista, kun hämeenkyröläinen Ilona Rekilä ratsasti Tuukka Variksen omistaman ja valmentaman Euforian Suomen mestariksi. Euforian voittoaika 2.12,7a/1600 metriä oli samalla myös uusi A-ponien montén Suomen ennätys.

”Ensimmäiset 500 metriä oli kämmenet silmillä eikä paljon lähtöä katsottu, mutta sitten marginaalit alkoivat kuulostaa niin suurilta, että ei tarvinnut jännittää enää niin paljoa”, kertoi Euforian valmentaja Varis voittajahaastattelussa.

Variksen ja Rekilän yhteistyö Euforian kanssa on tiivistä myös starttien ulkopuolella, sillä poni asuu Riina Rekilän tallilla. Montén Suomen mestaruus oli tiimin toinen perättäinen.

”Tämä (monté) on kyllä ollut minun juttu. Olen saanut tosi hyviä ajettavia montéen ja tykkään ratsastaa näillä. Tämä on tosi kivaa, ja olen myös pärjännyt näillä hyvin. Saa olla tosi ylpeä ponista”, summasi Euforian ratsastaja Rekilä.

Lähdössä toiseksi sijoittui viisinkertainen montén Suomen mestari Saphira ratsaillaan Emmi Innanen, ja kolmanneksi Annagaard Rhodos ratsaillaan Jenni Peltola.

Armani voitti suomenmestaruuden
Laura Sipilä ja Armani veivät B-ponien suomenmestaruuden. Kuva: Siiri Haapalainen
Euforian suomenmestaruutta juhlivat Tuukka Varis ja Ilona Rekilä
Euforia vei Tuukka Variksen ja Ilona Rekilän jälleen voittajakehään montén suomenmestaruudessa. Kuva: Siiri Haapalainen