Hyppää sisältöön

Ponien kilpailukalenteri 2020 julkaistu – ponien Pohjoismaiden mestaruudet ajetaan Suomessa

Ponien kilpailukalenteri vuodelle 2020 on valmistunut. Uusina suurkilpailuina ajetaan A-poneille Mini Kainuu Ajo Kajaanissa, PoniVeeruska Lappeenrannassa sekä vuonna 2019 ensimmäistä kertaa ajetun B-ponien Riihimäki Poni Grand Prixin rinnalla ajetaan Riihimäki Poni Grand Prix myös A-poneille. Uutena B-ponien suurkilpailuna ajetaan Teivo Poni Grand Prix Tampereella. Suomi saa kunnian neljän vuoden välein isännöidä ponien PM-lähtöjä ja tällä kertaa järjestämisvuorossa on Vermo Areena.

Vuoden 2019 Ponikuninkuusraveissa Joensuussa nähtiin hienoja kilpailuja ja suuria tunteita. 2020 Ponikuninkuusravien järjestämisvuorossa on Vermo. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää


Ponien suurkilpailujen palkintoraja nousi 1.1.2019 alkaen 150 eurosta 200 euroon, jonka jälkeen ponien suurkilpailuissa tulee olla vähintään 200 euron ykköspalkinto. Vuodelle 2020 ponien kilpailukauden päätapahtumien palkintotasoa on maltillisesti nostettu sekä yhtenäistetty. Lisäksi ponien suurkilpailuihin tulee muutamia sarjamuutoksia.  Ponilähtöjen palkintotaso on pidetty maltillisena asettamalla ponilähtöihin suurkilpailuraja.

"Raviharrastajat matkaavat ympäri Suomen kilpailemassa, eikä esimerkiksi joukkuelajien tapaan juurikaan ole mahdollisuuksia yhteiskyyteihin. Lapsen ja nuoren huoltajan tai poniraviharrastajan on usein otettava omasta työstä vapaata lähteäkseen huoltojoukoiksi tai soviteltava työvuorot ravipäivän mukaan. Kun ponilähtöjen palkintotaso pysyy edelleen maltillisena, kattamassa osaltaan koko perheen harrastuksen kuluja, on nykyinen käytäntö mielestäni Suomessa paikkansa ansainnut", kertoo nuorisotoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää Suomen Hippoksesta.

Poniraviurheilun päätapahtumiin yhtenäinen palkintotaso

Yhtenäistäminen koskee ponien Suomen mestaruuksia, joissa ykköspalkinto nousee 400 euroon mukaan lukien molempien kategorioiden monté – ja kärrylähdöt. Myös Ponikuninkuusravien päälähtöjen, Ponikuningatar,- Ponikuningas,- Poniruhtinas-, ja Poniruhtinatar – osalähtöjen ykkönen nousee samalla tasolle.


"Ponien Suomen mestaruudet ja Ponikuninkuusravien päälähdöt ovat ne poniraviurheilun kauden huipputapahtumat, joissa palkintotason tarkistus on perusteltua. Onhan ne ajettu jo ainakin vuodesta 2001 suunnilleen samalla 200-300 euron tasolla. Muilta osin ponilähtöjen palkintotaso pysyy kutakuinkin tämän vuoden tasolla, raviradat saavat itse määrittää ponilähtöjen palkintotason ravikilpailusääntöjen puitteissa".

Raviradat ovat suhtautuneet erittäin positiivisesti kauden päätapahtumien ykköspalkintojen yhtenäistämiseen. Suurin Suomessa maksettava palkinto on edelleen Lahden Jokimaalla ajettava Ponien SuurHollola-ajo 500 euron ykkösellä.Siihen haettiin aikoinaan  poikkeuslupaa keskusjärjestöstä. Suomen mestaruudet ovat vakiintuneet jo 2000 –luvun alkupuolella niin, että A-ponien montén sekä A- ja B-ponien kärrylähtojen Suomen mestaruus ajetaan vuosittain Kuninkuusraveissa.  Ensi vuonna järjestämisvuorossa on siis Seinäjoki. Tulevana vuonna B-ponien SM -kärrylähdön kilpailumatka muuttuu mailista 2100 metriin. B-ponien montèn Suomen mestaruudesta kisataan vuosittain Mikkelin St. Michel raveissa.

"Meidän on kehitettävä uusia kannustimia myös ponien kasvatukseen. Etenkin B-ponimäärän huolestuttavan tilanteen kannalta kilpailukalenterin huolellinen suunnittelu on erittäin tärkeää. On ennakoitava mahdolliset päällekkäisyydet ponien avointen sekä ikäluokkalähtöjen suhteen. Suurkilpailukalenteri ponien osalta valmistui nopealla aikataululla ja tässä yhteistyössä raviradat ovatkin olleet vuosittain erittäin aktiivisessa roolissa", kiittää Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Ponien PM-kisat järjestetään Vermossa 29.8.2020 – ponien Tammavaltikat siirtyvät toukokuulle

Ponien Pohjoismaiden mestaruudet ajetaan neljän vuoden välein Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Tulevana vuonna on Suomen vuoro isännöidä A- ja B-kategorian PM-lähtöjä.

"Kartoitimme yhdessä Suomen Poniraviyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja Erja Mattilan kanssa mahdollisia järjestäjiä ponien Pohjoismaiden mestaruuksille. Vermo oli hakenut poniravipäivää elokuun 29. päivälle tavoitteenaan järjestää isompi poniravitapahtuma", taustoittaa Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Ajankohta sopi parhaiten Pohjoismaiden kilpailukalenteriin ja kulkuyhteydet muista Pohjoismaista huomioon ottaen Vermo on maantieteellisesti mitä sopivin paikka järjestää PM-kilpailut.

"Sopivaa viikonloppua ei ollut helppo löytää, kun piti huomioida eri maiden suurkilpailut. Myös sijainti pitää olla sellainen, että Tanskastakin on mahdollisimman helppo tulla. Suomen PM-suunnitelmat saivatkin jo hyvän vastaanoton Ruotsin, Norjan ja Tanskan kilpailuorganisaatioilta".


"On erittäin hienoa päästä näyttämään pohjoismaisille vieraillemme, kuinka poniravit osataan meillä järjestää isosti. Ja että poniraveissa on oikeasti yleisöä. Poniravit tapahtumapaikkana mahdollistaa myös sen, että muista pohjoismaista voidaan tuoda muitakin poneja kilpailemaan.", kertoo Erja Mattila.

Forssan raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen lupautui siirtämään Mini- ja Poni-tammavaltikat poikkeuksellisesti toukokuussa ajettavalle Pilvenmäki Special –päivälle. Niistä muotoutui samalla tammoille avoimet lähdöt Elitloppetia silmällä pitäen ponien Mini- ja PikkuFinlandian lisäksi.

"Vermon raviradan tiimi otti ponien PM-isännyyden Vermo Areenalle ilolla vastaan. Luvassa on myös PM-lähtöjen statukseen poniraviurheilun päätapahtumina sopivat 400 euron ykköspalkinnot", kertoo Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Poniravien määrä lähtenyt tavoitteelliseen kasvuun viime vuosina

Poniraveja on vuoden 2019 kalenterissa 34 ja vuodelle 2020 on luvassa suunnilleen sama määrä. Suurkilpailujen määrä nousee tästä vuodesta ja ponisarjojen koordinointiin kiinnitetäänkin erityistä huomiota alueellisten tapahtumien ja avointen lähtöjen osalta.

"Kaikkiaan on jälleen upea poniravivuosi tulossa. Poniraviurheilussa myös taso on noussut huimasti viime vuosina ja voimmekin ylpeänä sanoa, että Suomen nuoret raviurheilijat ovat maailman kärkeä".

Ponien huippusuoritukset ME-tulosten kera sekä useampien ponien voittoputket Suomen ennätyksineen niin shettiksillä kuin B-poneille ovat olleet tänä vuonna raviurheilun kohokohtia.

"Unohtamatta erittäin aktiivista ja tärkeää poniraviharrastajien joukkoa, jossa niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin osaavat iloita omista sekä toisten onnistumisista ja aina siihen ei tarvita edes voittoa tai huippuaikaa", summaa Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Ponien suurkilpailukalenteri 2020 TÄSTÄ

Poniravikalenteri 2020 TÄSTÄ

Lisätietoja:

Suomen Hippos ry
Helena Hyvämäki-Mäenpää
nuorisotoiminnan koordinaattori
Puh. 020 760 5246
helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi