Hyppää sisältöön

Ponien juhlaa Ypäjällä

Viikonlopun aikana Ypäjällä käyty Kansallinen Poninäyttely juhlisti nelikymmenvuotista näyttelyhistoriaansa auringonpaisteisessa kesäsäässä. Nelisensataa ponia kävi Derbykentällä lauantain ja sunnuntain aikana kuulemassa kansainvälisiltä tuomareilta arvostelunsa sekä nauttimassa juhlanäyttelyn tunnelmasta.

Tunnelmaa ja auringonpaistetta

KansPony17_1
Auringonpaiste suosi näyttelyä koko viikonlopun ajan. Kuva Emmi Korpiola
Kansallinen Poninäyttely on perinteisesti viime vuosina järjestetty Vermossa, mutta juhlavuonna paluu Ypäjälle tuntuu sopivalta, järjestettiinhän näyttely Hevosopistolla ensimmäisen kerran vuonna 1978. Viikonloppuna näyttely keräsi paikalle myös joukon innokkaita katsojia. Kuopiossa asuva Mirjami Miettinen oli poninsa mukana näyttelyssä lauantaina ja jäi sunnuntaiksi vielä seuraamaan näyttelyä katsojan roolissa.

-        Täällä on kivan leppoisa ilmapiiri koko näyttelyssä, ja ihmiset tulevatkin juttelemaan kiinnostuneina toisten poneista. Uusia osanottajia tuntuu olevan enemmän mukana tänä vuonna kuin edellisinä vuosina, Miettinen miettii.


Katsojaksi Ypäjälle Turun suunnalta suunnistanut Tarja Lehtonen on harralyitä pitkään. Kansallisessa Poninäyttelyssä ensimmäinen kerta Lehtosella oli vuonna 1993.


KansPony17_2
Näyttelyssä nähtiin poneja kaikista ikäluokista, aina maitovarsoista veteraaneihin. Kuva Emmi Korpiola
-        Täällä näkee vanhoja tuttuja aina, mukava on tulla näyttelyä katsomaan. Porukka ja ponit ovat kaikki yhtä iloisia. Poneista huomaa ajan kulun, niitä laitetaan ja siistitään näyttelykuntoon enmmän nykyään kuin 25 vuotta sitten, Lehtonen pohtii.


Näyttelyn johtaja, PONY-toimikunnan puheenjohtaja Petra Wessman on innostunut viikonlopun tunnelmista.

-        Voin olla oikein tyytyväinen viikonlopun näyttelyn onnistumiseen. Kun näyttelypaikka vaihtuu totutusta, niin aina tulee eteen paljon uutta ennen näyttelyä ja näyttelyn aikana, mutta hyvin meni. Juhlavuosi on antanut erityistä fiilistä tekemiseen ja onkin annettava suurkiitos toimihenkilöille, he ovat tehneet mahtavaa työtä näyttelyn onnistumisen eteen!



Näyttelyn paras oli Storhaugs Crusader 25 WD

BIS I Storhaugs Crusader 25 WD 2
BIS I Storhaugs Crusader 25 WD miellytti eniten tuomareita. Kuva Emmi Korpiola

Best In Show -kehän voitti ja näyttelyn parhaana palkittiin welsh d sektion ori Storhaugs Crusader 25 WD (Nebo Crusader - Cwmglyn Ebrill). 16-vuotias jalostusori erottui laadukkaasta joukosta.

- Ori on upea ja näyttävä rotunsa edustaja, joka liikkuu todella hyvin, kertoo welshit tuomaroinut tuomari Tuula Pyöriä.

Best In Show II oli 4-vuotias shetlanninponitamma Kotimäen Amaro (Musta Victor v. Stepelo 141 SH - Wessel v.d. Amstelhof NL-S.916) ja Best In Show III tämän vuotinen tammavarsa Flowzone High-light (Moondelight Sir Arthur 3 WC P07-1535 - Bodwenarth Ee Of The Wind ESB).


Näyttelyn taso miellytti tuomareita

Näyttelyn tuomaristossa nähtiin niin kansainvälistä osaamista kuin Suomen huipputasonkin tuomareita.

- Näyttelyn Best In Show -kehä oli hieno kokoelma poneja kaiken kaikkiaan. Kehä todella pisti tuomarit miettimään paremmuusjärjestystä, totetaa¨Pyöriä.

Ruotsista gotlanninruss- ja dartmoorinponeja tuomaroimaan tullut Tobias Sandahl kehuu näyttelyn järjestelyjä sekä dartmoorinponeja.

- Minulla oli rittäin mukava viikonloppu, ja tämä oli hyvin onnistunut tapahtuma. Erityisesti olen tyytyväinen Suomen dartmoorponien tasoon näyttelyssä. Toki osa poneista erottui laadullaan, mutta yleisesti taso oli hyvä.



Täältä löytyvät näyttelyn tulokset.

Tapahtuman facebook-sivuilla on tunnelmapaloja näyttelystä.



Näyttelyssä ponit kilpailevat roduittain. Luokat on jaettu ikäryhmien ja sukupuolen mukaan. Samassa luokassa voidaan jakaa useita I, II ja III-palkintoja, ja luokan ponit asetetaan paremmuusjärjestykseen sijoittumisen mukaan. Poninäyttely-yhdistyksen, PONYn, tehtävänä on huolehtia vuosittain pidettävän poninäytteyn järjestelyistä. PONYssa ovat jäseninä ponien rotuyhdistykset, jotka nimeävät edustajan näyttelyn työryhmään vuosittain.