Hyppää sisältöön

Ponien Finlandia-voittajat ratkeavat tiistaina Vermossa

Thorvald ja Maria Kiukas. Kuva: Suvi Hakkarainen/Hippos

Thorvald ja Maria Kiukas. Kuva: Suvi Hakkarainen/Hippos

Vermossa ajetaan tiistain 8.6. poniraveissa kaksi kovatasoista ponilähtöä, kun a- ja b-ponit ratkovat Mini- ja PikkuFinlandioiden voittajat. Viime vuoden sankareita ei kalkkiviivoilla nähdä, joten voittajat vaihtuvat varmasti.

Tiistaina 8.6. Vermossa ravattavissa poniraveissa ajetaan myös Finlandia viikonlopulta siirretyt ponien Finlandia lähdöt. A-ponien MiniFinlandiassa voitosta lähtee kamppailemaan 8 valjakkoa ja b-ponien PikkuFinlandiassa 9 valjakkoa.

Viime vuoden Mini- ja PikkuFinlandian voittajat eivät ole mukana kisassa, joten voittajat vaihtuvat varmasti. Voittoja jahtaavat muun muassa viime vuoden kakkoset Thorvald ja Maria Kiukas sekä Amazon ja Moona Espo.

100:nnetta voittoa kartuttamaan

Viime vuoden MiniFinlandian kakkonen Maria Kiukaan silmäterä Thorvald tutummin ”Torttu” on treenannut hyvin tauon ajan ja starttiin lähdetään hyvällä mielellä.

”Torttu on treenannut ihan hyvin kotona, mutta se ei ole ehkä parhaimmillaan ensimmäisissä starteissa tauon jälkeen. Olen tyytyväinen, jos poni tekee itse hyvän juoksun”, kertoo Thorvaldin valmentaja ja omistaja Maria Kiukas.

Lähdön pahimpana vastustajana Kiukas pitää Tuukka Variksen suojattia numerolta kolme starttaavaa menestystamma Euforiaa.

”Kovin vastustaja on ehdottomasti Euforia. Torttu on startissa sitkeä ja keulassa siitä on vaikea päästä ohi, jos se on kisatuulella”, muistuttaa Kiukas.

Seuraava tähtäin Kiukkaalla on Thorvaldin kanssa Poni Kymi, joka juostaan Kouvolassa Kymi GP lauantaina 19.6.

”Tämän kesän odotukset ovat, että pärjäisin varsinkin omilla poneilla ja etenkin Tortulla, koska tämä on sen viimeinen kilpailukausi ja että Torttu näyttäisi vielä jonain päivänä mihin se oikeasti pystyy. Ja tietenkin omat odotukset olisivat, että saisin 100 voittoa täyteen”, tuumaa Kiukas tulevaisuutta.

Maria Kiukkaalla on tällä hetkellä 91 voittoa, joita on mahdollista kartuttaa Vermossa jo kahdella ponilla, sillä Thorvaldin lisäksi Kiukas starttaa myös lähdössä kolme toisella valmennettavallaan Usvaniityn Joliella.

Tulinen tamma Amazon tähtää Tammavaltikkaan

Amazon ja Moona Espo. Kuva Aada Pölönen
Amazon ja Moona Espo. Kuva: Aada Pölönen/Hippos

B-ponien suurkilpailukausi käynnistyy Vermon PikkuFinlandiasta. Moona Espon valmentama ja omistama tamma Amazon palaa tauolta starttiin hyvillä mielin. Vermosta tarkoituksena on suunnata Thorvaldin tavoin on kohti Poni Kymiä.

”Hyvillä mielin lähdetään starttiin. Amazon on treenannut koko talven hyvän tuntuisesti. Veriarvoissa oli sanomista kevään aikana, nyt kuitenkin kaikki pitäisi olla kunnossa. Muutama kovempi hiitti ollaan ajettu, mutta varmasti tarvitaan pitkän tauon jälkeen alle muutama startti ennenkö Amazon on parhaimmillaan. Iso lähtö saatiin Vermoon kasaan ja hyviä vastuksia on. Pitkän treenitauon jälkeen on kuitenkin vaikea sanoa missä kunnossa kukakin on”, tuumaa Moona Espo PikkuFinlandia lähdön asetelmia.

Amazonin ja Moona Espon kauden päätähtäimenä on muiden suurkilpailujen ohella neljäs perättäinen Forssan Tammavaltikan voitto.

”Kesä yritetään päästä starttailemaan säännöllisesti, kiertää suurkilpailuja ja että poni pysyy kaikin puolin terveenä. Amazon on luonteeltaan kaikki käy tyyppi, vaikka aika tulinen tamma. Amazon tykkää kilpailla, tekee aina parhaansa ja sillä on äärettömän kova kilpailupää”, kertoo Espo.

Muuttuneen Elitloppet-ponilähtöjen ajankohdan ja koronatilanteen takia Mini- ja PikkuFinlandiasta ei saa automaattista kutsua Solvallan vastaaviin kilpailuihin. Vermon ponilähdöt ovat katsauksia, joissa voi antaa näyttöjä Solvallaan ja saada kovemman startin alle. Vermon lähtöjen ajankohta on valittu poniravikilpailutoiminnan alettua juuri Solvallan lähtöjä ja niihin mahdollisia ilmoittautumisia silmällä pitäen.

Vermon poniravit ravataan tiistaina 8.6. klo 18:00 alkaen. MiniFinlandia starttaa klo 19:47 ja PikkuFinlandia klo 20:05.

MiniFinlandian lähtölista

PikkuFinlandian lähtölista