Hyppää sisältöön

Polara kovatasoisessa Elitkampenissa parhaana suomalaisena viides – ”Hevonen tuli hyvin ja ajo oli onnistunut”

Elitloppet-viikonloppu starttasi sunnuntaina kylmäveristen Elitkampen-suurkilpailussa, jossa Suomea edustivat Polara, Josveis ja Vixus. Lähdön voiton sekä puolen miljoonan kruunun ykköspalkkinon vei norjalainen Odd Herakles. Polara oli parhaana suomalaisena viides.

Polara Iikka Nurmonen lämmitys31052020 Anu Leppänen
Polara ylsi kovatasoisessa Elitkampenissa rehdin juoksun jälkeen viidenneksi. Kuva: Anu Leppänen

Elitloppet-sunnuntain ensimmäisessä lähdössä ratkottiin kylmäveriravureiden Elitkampenin voittaja. Maailman parhaiden kylmäveriravureiden kohtaamisessa laitetaan monen hevosen ennätys uusiksi, eikä poikkeusta tehty tänäkään vuonna. 1640 metrin sprintterikilpailun voittoon jyräsi tänä vuonna eleettömän keulajuoksun päätteeksi norjalainen Odd Herakles. Voittoaika oli 19,1.

Lähdön paras suomalainen oli Antti Tupamäen valmentama Polara, joka sijoittui lähdössä viidenneksi. Petäjäveteläinen ruuna kellotti ajan 19,9, joka on samalla hevosen kauden kärkitulos. Voitto irtosi keulajuoksulla, mutta Polaran komea tulos tuli raskaan juoksun päätteeksi. Ruunaa ohjastanut Iikka Nurmonen joutui kirimään pitkään kolmatta rataa, mutta valjakko puristi komeasti loppuun asti.

Valmentaja Tupamäki ei itse Ruotsiin matkustanut, mutta oman suojatin juoksua jännitettiin Petäjävedeltä käsin. Polaran esitys sai valmentajalta vilpittömät kehut.

”Ei siinä parempaan ollut mahdollisuutta, kun kolmannessa parissa juoksee. Hevonen tuli hyvin ja ajo oli onnistunut. Odd Herakles on tällä hetkellä aivan ylivoimainen. Pitäisi päästä keulasta tai johtavan rinnalta haastamaan, että olisi jostain mahdollisuuksia pärjätä”, kehui Tupamäki Polaran suoritusta.

Kilpailukautta olisi tarkoitus jatkaa, jahka hevonen on palautunut Ruotsin reissusta. Aivan kotiradalla 6.6. ajettavaan Killerin Kimaraan ei ruunalla tähdätä, mutta tulevien viikonloppujen kylmäverisarjat ovat vahvassa harkinnassa.

Suomalaisista seuraavaksi sijoittui Katja Melkon valmentama Vixus, joka sai Elitkampenin myötä kunnon tulikasteen kylmäverilähtöjen absoluuttiselle huipulle. Siitä huolimatta, että kärkisijat matkasivat naapurimaihin, petrasi seitsemän vuotias ori ennätystään reippaasti. Uusi ennätys kuuluu aikaan 20,1. Ennätystään petrasi suomalaisista myös Antti Ojanperän tallin Josveis, joka sai saman ajan kuin Vixus.

Odd Herakles Elitkampen Hippos 31052020  Anu Leppänen
Odd Herakles on tällä hetkellä kylmäverilähtöjen hallitsija. Kuva: Anu Leppänen

Elitkampen 31.5.2020, Tulokset

1. Odd Herakles (NO) Tom Erik Solberg 19,1a                                                       

2. Månprinsen A.M.* (SE) Gunnar Melander  19,3a                                              

3. Tangen Haap (NO) Björn Karlsson 19,7a                                

4 .Roli Eld (NO) Adrian Solberg Akselsen 19,7a                                                     

5.Polara (FI)     Iikka Nurmonen 19,9a                                          

6. Lome Brage (NO) Erlend Rennesvik 20,1a                             

7.Vixus (FI)       Jorma Kontio  20,1a                                              

8. Josveis (FI)  Mika Forss 20,1a                                                     

9. Pydin (SE)    Ove A Lindqvist 20,2a