Hyppää sisältöön

Poikkeusolojen ohjeet 28.9.2020 alkaen

Ohessa 28.9.2020 voimaanastuneita ohjeita koronaepidemian aiheuttamiin poikkeusloihin. Ohjeet koskevat rajaliikennettä.

Yleistä:


Tilanne vaihtelee alueittain – osassa maata merkkejä epidemian kiihtymisestä

Paikalliset, uudet laajat tartuntaryppäät ja -ketjut ovat nostaneet tapausmääriä ja ilmaantuvuutta merkittävästi joillakin alueilla.

Kaikkien on noudatettava terveysviranomaisten antamia hygieniaa koskevia ohjeita. Sairaana ei saa tulla paikalle. Ei edes vaikka olisi vain lieviä oireita.


Riskiryhmiin kuuluvia suositellaan harkitsemaan paikalle tuloa.


Järjestyksenvalvojat valvovat tapahtumaa ravialueella. Kilpailujen järjestäjä varmistaa, että kaikki osallistujat ja toimihenkilöt ovat tietoisia poikkeustilanteen aiheuttamista erityisjärjestelyistä ja lisätehtävistä

·       Muista käsihygienia! Käsien pesu saippualla ja käsidesin käyttö

·       Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat

·       Muista pitää tarvittava välimatka muihin ihmisiin

·       THL on tarkentanut kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Suosittelemme maskien käyttöä kaikissa sisätiloissa. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

·       Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin

 

Karanteeni:

Rajaliikenteen muutokset 28.9. alkaen - sisärajavalvonta lähialueille palautetaan uudelleen

Matka                                                                                             Miten viranomaismääräykset vaikuttavat

 

Kilpailumatka Suomesta Ruotsiin

1.10.2020 -> Vapaaehtoinen koronatesti heti maahan saavuttaessa. Suomessa omaehtoinen karanteeni, kunnes negatiivinen tulos kahdesta (2) koronatestistä. Toiseen (2) testiin voi mennä aikaisintaan 72h sisällä ensimmäisestä (1) testistä TAI omaehtoinen karanteeni 14 vrk.

Ruotsista Suomeen tuleva Ruotsin kansalainen

Ruotsista voi käydä töissä Suomessa, rajalla on todistettava, että kyseessä on työmatka. Suomen Hippos tai järjestävä ravirata kirjoittaa työmääräyksen Suomeen kilpailemaan saapuville henkilöille.

Harrastusurheilua ei hyväksytä syyksi saapua Suomeen (poniraviurheilu).

Ruotsista Suomeen tuleva Suomen kansalainen

Ruotsista voi käydä töissä Suomessa ilman testejä tai karanteenia.


 

 

Jos on satunnainen työmatka Suomeen, suositellaan karanteenia ja testejä.

Virosta Suomeen tuleva Viron kansalainen

Virosta voi käydä töissä Suomessa ilman testejä tai karanteenia.

Jos on satunnainen työmatka Suomeen, suositellaan karanteenia ja testejä.


Huomaa, että omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä.

Valtioneuvosto päättää linjauksista viikoittain, uuden päätöksen mukaiset toimenpiteet tulevat voimaan seuraavan viikon maanantaina.

Rajavartiolaitos ohjeistaa rajaliikenteen edellytyksistä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo. 08.00-16.00 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen rajavartiolaitos@raja.fi.

 

 

Maskisuositus:


THL:n kasvomaskisuositus on voimassa toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.


Suomen Hippos suosittelee lisäksi kasvomaskien käyttöä kaikissa sisätiloissa ja sellaisissa tapahtumissa tai tiloissa, joissa ei voida noudattaa 1-2 metrin turvavälejä. Suositus koskee sekä toimihenkilöitä että yleisöä.


Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

 

Kilpailijat:


THL sekä Suomen Hippos peräänkuuluttaa vastuullisuutta. Epidemiatilanteen uhkaavaan muutokseen on reagoitava nopeasti ja ennakoivasti. Torjunnan tehostamiseksi on erittäin tärkeää, että ihmiset noudattavat viranomaisten antamia erilaisia suosituksia riittävistä etäisyyksistä, hygieniaohjeista sekä maskien käytöstä. Suositukset voivat vaihdella eri puolilla Suomea tautitilanteen ja todettujen tartunnanlähteiden mukaan.

·       Noudatetaan kokoontumisrajoituksia ja muistetaan turvavälit

·       Muista käsihygienia! Käsien pesu saippualla ja käsidesin käyttö aina, kun on mahdollisuus

·       Tule ajoissa, tule hyvällä mielellä. Jonoja saattaa muodostua

·       Päivitä kenkä- ja kärrytiedot esim. Oma Tallin kautta: https://heppa.hippos.fi/omatalli/

·       Maksa osallistumismaksu verkossa niille radoille, joilla on palvelu käytössä:

 https://osallistumismaksu.fi/