Hyppää sisältöön

Poikkeusoloihin valmistelevat ravit sujuivat Joensuussa rauhallisesti – ”Ihmiset ovat noudattaneet ohjeita hienosti”

Päivittäinen ravikilpailutoiminta pääsee käyntiin 1.6., mutta jotta hevosten hyvinvoinnista ja rajoitusten riittävyydestä voidaan varmistua, on Suomen Hippos saanut maa-ja metsätalousministeriöltä luvan järjestää toukokuussa kuudet poikkeusoloihin valmistelevat ravikilpailut, joissa noudatetaan erityisen tiukkoja rajoituksia. Ensimmäiset poikkeusoloihin valmistelevat ravit sujuivat Joensuussa rauhallisesti maanantai-iltana.

Guteband vei lämminveristen avoimen sarjan näytöstyyliin, Santtu Raitala tuulettaa 18.5.2020 kuva juho hämäläinen
Joensuun poikkeusoloihin valmistelevissa ravikilpailuissa katsomot olivat tyhjiä, mutta se ei estänyt Santtu Raitalaa tuulettamasta Gute Bandin voittoa Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Ravihevoset palasivat kilparadoille tänään Joensuussa, kun Linnunlahden raviradalla kilpailtiin ensimmäiset toukokuun kuusista poikkeusoloihin valmistelevista ravikilpaluista. Poikkeuskilpailut ajetaan maa- ja metsätalousministeriöltä saatujen tiukkojen ohjeiden mukaan.

Ravikilpailut ovat olleet tauolla 18. maaliskuuta lähtien, ja maanantain poikkeuskilpailuissa helpottuneita hymyjä nähtiin monien kasvoilla. Valmistelevien ravien alkaminen toukokuussa oli hevosalalle todella suuri asia. Toukokuun poikkeuskilpailuissa tiukkoja rajoitustoimia testataan ja hevoset saavat samalla mahdollisuuden valmistautua kesäkuun alussa käynnistyvään päivittäiseen ravikilpailutoimintaan. Tällä viikolla poikkeusoloihin valmistelevat ravikilpailut ajetaan tiistaina Lahdessa ja keskiviikkona Vermossa.

”Näillä kuudella ravipäivällä on tarkoitus valmistaa hevosia kesäkuussa alkaviin varsinaisiin kilpailuihin. Vähäisellä kilpailurutiinilla koviin ja fyysisiin lähtöihin palaavat hevoset omaavat korkeamman loukkaantumisriskin. Valmentajat ovat varmasti valmistautuneet hyvin jo näihin toukokuun kilpailuihin, mutta kesäkuussa on jo huomattavasti rankempia lähtöjä luvassa, joihin on hyvä valmistautua”, kommentoi asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala Suomen Hippoksesta.

Ravikilpailut järjestetään ulkoilmassa, joten normaaleissa olosuhteissakaan ihmiset harvoin kokoontuvat yhteen. Ministeriön Hippokselle toimittamissa ohjeissa kuitenkin riskit on otettu huomioon. Lähtöihin osallistuu maksimissaan 10 hevosta ja kilpailupaikalla tulee viettää vain oman kilpailusuorituksen vaatima aika. Kaikki raviradalla tapahtuva toiminta, mikä ei ole ravikilpailujen läpiviemisen kannalta välttämätöntä, on keskeytetty. Median edustajat pääsevät akkreditoituneina paikalle, mutta haastattelujen tekeminen on kielletty. Tilanne on raviväelle uusi, vaikka muutamissa maaliskuun kilpailuissa joitain uusia käytäntöjä otettiin huomioon. Joensuussa kaikki sujui kuitenkin hyvin.

”Raveihin osallistuvia henkilöitä on ohjeistettu välttämään lähikontaktia ja radat ovat pitäneet tästä omalta osaltaan hyvin huolen. Ilmapiiri on radalla kuitenkin todella lämmin ja ihmiset ovat noudattaneet ohjeita hienosti. Etäisyyden pitäminen on ollut tänäänkin merkki välittämisestä”, kommentoi ravikilpailuja paikan päällä valvonut Tala.

Riskiryhmään kuuluvia on ohjeistettu välttämään ravikilpailuihin saapumista. Ulkomailta palaavien tulee noudattaa 14 vuorokauden omaehtoista karanteeniaikaa, jolloin tulisi välttää kaikkea turhaa liikkumista. Ihminen saa saapua työpaikalle, ja esimerkiksi raviohjastajan kohdalla, työpaikka tarkoittaa yhtä fyysistä ravirataa. Eri paikkakuntien kiertäminen karanteeniaikana on siis kielletty.

Joensuun 18.5. poikkeusraveista karsittiin 36 hevosta ja tiistaina Lahden Jokimaalla ajetuista raveista peräti 48. Jokaisella hevosella on oma karsintapistemäärä, jonka mukaan lähtöihin ilmoittautuvat hevoset valitaan mukaan. Karsittujen hevosten suuri määrä kielii suuresta kiinnostuksesta.

Alkuviikon poikkeusravien nimilista olikin komeaa katsottavaa. Tuntumaa kilparadoille otti Joensuussa mm. suomenhevostammojen kärkikastiin kuuluva Piskon Pouta, joka palasi kilpatauolta voitokkaasti. Tiistaina Lahden Jokimaalla lähtöauton taakse palaavat mm. 5-vuotiaiden lämminveristen EM-tittelin voittanut Stonecapes Queila. Keskiviikkona Vermossa kilpailee mm. HIFK:n Raviliiga-tähti Mascate Match.

Huippuravureille valmistautuminen tulee tarpeeseen. Päivittäisen ravitoiminnan alkaessa 1.6. ajetaan Kuopiossa heti merkittävä kilpailu, kun kauden ensimmäisiin ikäluokkakilpailuihin lukeutuva Kuopio Stakes siirtyi poikkeuksellisesti ajettavaksi Sorsasalon raviradan maanantai-iltaan. Nuorille hevosille suunnatuissa ikäluokkakilpailussa esittäytyvät monesti raviurheilun tulevaisuuden tähdet ja varsinkin hevosten taustajoukoille kilpailuihin osallistuminen on merkittävä asia. Kilpailutauon aikana ajamatta jääneet ikäluokkakilpailut pyritäänkin Kuopio Stakesin tapaan siirtämään uuteen ajankohtaan.

Kesäkuun ravikilpailuissa on tarkoitus noudattaa pääosin samoja turvallisuusohjeita kuin toukokuun valmistelevissa kilpailuissa.

Vapaasti käytettäviä kuvia Joensuun poikkeusoloihin valmistelevista ravikilpailuista löytyy Hippoksen kuvapankista.

Lisätietoja:

Martti Tala

Asiantuntijaeläinlääkäri

Suomen Hippos

martti.tala@hippos.fi

Matkapuh. 040 3540338

Tuomo Pekonen

Kilpailupäällikkö

Suomen Hippos

tuomo.pekonen@hippos.fi

Matkapuh. +358 40 557 3889