Hyppää sisältöön

Pertturi järjesti jättiyllätyksen ja on ruunaruhtinas 2020 – ”Arvostan voiton tosi korkealle”

Roni Waarnan valmentama ja Heidi Waarnan kanssa omistama Pertturi voitti Ruunaruhtinas-kilpailun molemmat osamatkat Ylivieskassa ja vei tittelin ennakkosuosikkien turvan edestä.

Tuomas Pakkanen ja Roni Waarna pääsivät kunniakierrokselle tuoreen ruunaruhtinaan Pertturin kanssa. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

”Sitähän sovittiin tässä eilen, että kun se mailin menee, niin menee se tämänkin. Niin se teki”, Pertturin ohjastaja, siilinjärveläinen Tuomas Pakkanen totesi suu virneessä Ruunaruhtinas-kilpailun toisen osamatkan jälkeen voittajahaastattelussa.

Kiuruvetisen Roni Waarnan valmentaman ja Heidi Waarnan kanssa omistaman Pertturin ennalta parempi kilpailumatka oli perjantaina juostu mailin spurtti. Pakkanen väläytteli jo perjantain voittajahaastattelussa, että lisää voi olla tulossa, mutta heitto kuitattiin tuolloin huumorilla.

Lauantaina Ylivieskan Ravilauantain päälähtönä juostu Ruunaruhtinaan toinen osakilpailu kuitenkin näytti, että Pakkanen tiesi, mistä puhui. Kokenut ohjastaja käänsi 10-vuotiaan Pertturin kiriin viimeisellä takasuoralla, ja hevonen punnersi sinnikkäästi ensimmäisenä maaliin. Muut jäivät taakse jo maalisuoran alussa, ja Pakkanen pääsi virittämään tuuletukset ilmoille hyvissä ajoin.

”Loppusuora oli meillekin jo aika tiukka, mutta hevonen tsemppasi hyvin menemään”, Pakkanen ylisti.

”Jouduin lähtemään kiriin jo takasuoralla, mutta kun hevonen on oikein hyvässä kunnossa, niin se kestää vähän enemmänkin.”

Ruunaruhtinas-kilpailu on ajettu nyt kolme kertaa. Kaksi ensimmäistä titteliä menivät Antti Tupamäen valmentaman ja yhdessä Janne Tiaisen kanssa omistaman Polaran nimiin. Polara oli mukana tänäkin vuonna, mutta ei yltänyt aiempien vuosien suorituksiin. Kovatasoisessa joukossa olivat mukana myös muun muassa Kavioliigassa menneellä kaudella pärjänneet Josveis ja Koskelan Akseli sekä kolme kylmäveristä Ruotsista.

Pakkaselle Ruunaruhtinas-tittelin saavuttaminen Pertturin kanssa oli suuri hetki.

”Arvostan tämän tosi korkealle. Tämä on hyvin kehitetty ja tosi mielenkiintoinen kisa. Tämä on herättänyt paljon mielenkiintoa myös Ruotsin puolella ja se tekee kisaan ihan eri säväyksen, varikon puolella on ollut mukava nähdä ruotsalaisia kylmäverisiä. Voidaan sanoa, että tämä on edistänyt paljon maiden välistä raviurheilua”, Pakkanen arvioi.

Tuoreen ruunaruhtinaan valmentaja Roni Waarna juhli voittajaseremonioissa päässään vaimonsa mummon ravikypärä 1960-luvulta. Perjantain voiton jälkeen Waarna oli vailla sanoja suojattinsa esityksen jälkeen, ja lauantaina tunnelmat tiivistyivät vielä tunteikkaammin.

 

”En ehkä sanoin osaa kuvata, mutta jes!” Waarna huudahti villisti tuulettaen.

Santtu Raitala ja Jutta Ihalainen saivat jälleen juhlia Evartin kanssa voittoa. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Kuningas Evartti jatkoi hyvässä iskussa


Ylivieskan päivän muissa lähdöissä huomio kiinnittyi tuoreisiin ravikuninkaallisiin sekä lämminveristen Malja-ajoon. Kylmäveristen tasoituslähdössä hallitseva ravikuningas Evartti jätti muut varjoonsa ja nousi porukan perältä selvään voittoon Santtu Raitalan ohjastamana.

Ravikuningatar Virin Camilla nähtiin kylmäveritammojen Helätin-ajossa, jossa se sijoittui viidenneksi. Voitto matkasi Ruotsiin Jimmy Jonssonin ohjastaman Granetan myötä.

Lämminveristen Malja-ajossa Team KM Hästfarmin, Iivo Niskasen, Jethro Rostedtin ja Arvo Ylitalon omistama Cameron Evo oli omaa luokkaansa. Harri Koivusen valmentama 6-vuotias ori pinkoi muilta karkuun loppusuoralla ja kärryillä istunut Olli Koivunen sai keskittyä maaliviivalla tuulettamiseen.

Malja-ajon voittaja Cameron Evo sai ansaitun halauksen hoitajaltaan Elli Haulivuorelta. Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Ravilauantain tulokset >